Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Νέο γονιδίωμα φασολιών αντέχει σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμη: Νέο γονιδίωμα φασολιών αντέχει σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία
spot_img

Το φασόλι σύμφωνα με τους ερευνητές έχει και θρεπτικά και οικονομικά οφέλη.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε πλήρως την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός φασολιού ανθεκτικού στο κλίμα που θα μπορούσε να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία. 

- Advertisement -

Η αλληλουχία του φασολιού υάκινθου ή ‘lablab bean’ (Lablab purpureus) ανοίγει το δρόμο για την ευρύτερη καλλιέργεια του, φέρνοντας θρεπτικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και την πολυπόθητη ποικιλομορφία στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Το όσπριο, ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές περιοχές και παράγει πολύ θρεπτικά φασόλια που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές. Η εξαιρετική του ανθεκτικότητα στην ξηρασία και η ικανότητά του να σταθεροποιεί το άζωτο σημαίνει ότι ευδοκιμεί σε μια σειρά από περιβάλλοντα και συνθήκες.  

Η προσαρμοστικότητα του φυτού υποδηλώνει υψηλή γενετική ποικιλότητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή η επιλογή διαφορετικών προσαρμοστικών ποικιλιών για διαφορετικά περιβάλλοντα και κλιματικές προκλήσεις.  

Σε αυτή την έρευνα, η ομάδα εντόπισε τη γονιδιωματική θέση σημαντικών αγρονομικών χαρακτηριστικών απόδοσης και μεγέθους σπόρου/φυτού και τεκμηρίωσε την οργάνωση γονιδίων που αναστέλλουν ένα βασικό ένζυμο στη διαδικασία πέψης στους ανθρώπους. 

Ο Mark Chapman, επικεφαλής της μελέτης Mark Chapman, άλλος κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton , δήλωσε: «Αυτό είναι ένα συναρπαστικό εύρημα και ανοίγει την πόρτα στη μελέτη του εάν τα αγρονομικά χαρακτηριστικά μπορούν να εξελιχθούν περισσότερες από μία φορές χρησιμοποιώντας το ίδιο γονίδια, ή εάν διαφορετικά μονοπάτια μπορούν να εξελιχθούν για να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτές οι πληροφορίες προσφέρουν μια πολύτιμη πηγή για γενετική βελτίωση». 

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα