Το φασόλι σύμφωνα με τους ερευνητές έχει και θρεπτικά και οικονομικά οφέλη.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε πλήρως την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός φασολιού ανθεκτικού στο κλίμα που θα μπορούσε να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία.
Η αλληλουχία του φασολιού υάκινθου ή ‘lablab bean’ (Lablab purpureus) ανοίγει το δρόμο για την ευρύτερη καλλιέργεια του, φέρνοντας θρεπτικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και την πολυπόθητη ποικιλομορφία στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.
Το όσπριο, ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές περιοχές και παράγει πολύ θρεπτικά φασόλια που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές. Η εξαιρετική του ανθεκτικότητα στην ξηρασία και η ικανότητά του να σταθεροποιεί το άζωτο σημαίνει ότι ευδοκιμεί σε μια σειρά από περιβάλλοντα και συνθήκες.
Η προσαρμοστικότητα του φυτού υποδηλώνει υψηλή γενετική ποικιλότητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή η επιλογή διαφορετικών προσαρμοστικών ποικιλιών για διαφορετικά περιβάλλοντα και κλιματικές προκλήσεις.
Σε αυτή την έρευνα, η ομάδα εντόπισε τη γονιδιωματική θέση σημαντικών αγρονομικών χαρακτηριστικών απόδοσης και μεγέθους σπόρου/φυτού και τεκμηρίωσε την οργάνωση γονιδίων που αναστέλλουν ένα βασικό ένζυμο στη διαδικασία πέψης στους ανθρώπους.
Ο Mark Chapman, επικεφαλής της μελέτης Mark Chapman, άλλος κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton , δήλωσε: «Αυτό είναι ένα συναρπαστικό εύρημα και ανοίγει την πόρτα στη μελέτη του εάν τα αγρονομικά χαρακτηριστικά μπορούν να εξελιχθούν περισσότερες από μία φορές χρησιμοποιώντας το ίδιο γονίδια, ή εάν διαφορετικά μονοπάτια μπορούν να εξελιχθούν για να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτές οι πληροφορίες προσφέρουν μια πολύτιμη πηγή για γενετική βελτίωση».
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ