Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Νέο γονιδίωμα φασολιών αντέχει σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμη: Νέο γονιδίωμα φασολιών αντέχει σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία
spot_img

Το φασόλι σύμφωνα με τους ερευνητές έχει και θρεπτικά και οικονομικά οφέλη.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε πλήρως την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός φασολιού ανθεκτικού στο κλίμα που θα μπορούσε να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία. 

- Advertisement -

Η αλληλουχία του φασολιού υάκινθου ή ‘lablab bean’ (Lablab purpureus) ανοίγει το δρόμο για την ευρύτερη καλλιέργεια του, φέρνοντας θρεπτικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και την πολυπόθητη ποικιλομορφία στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Το όσπριο, ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές περιοχές και παράγει πολύ θρεπτικά φασόλια που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές. Η εξαιρετική του ανθεκτικότητα στην ξηρασία και η ικανότητά του να σταθεροποιεί το άζωτο σημαίνει ότι ευδοκιμεί σε μια σειρά από περιβάλλοντα και συνθήκες.  

Η προσαρμοστικότητα του φυτού υποδηλώνει υψηλή γενετική ποικιλότητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή η επιλογή διαφορετικών προσαρμοστικών ποικιλιών για διαφορετικά περιβάλλοντα και κλιματικές προκλήσεις.  

Σε αυτή την έρευνα, η ομάδα εντόπισε τη γονιδιωματική θέση σημαντικών αγρονομικών χαρακτηριστικών απόδοσης και μεγέθους σπόρου/φυτού και τεκμηρίωσε την οργάνωση γονιδίων που αναστέλλουν ένα βασικό ένζυμο στη διαδικασία πέψης στους ανθρώπους. 

Ο Mark Chapman, επικεφαλής της μελέτης Mark Chapman, άλλος κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton , δήλωσε: «Αυτό είναι ένα συναρπαστικό εύρημα και ανοίγει την πόρτα στη μελέτη του εάν τα αγρονομικά χαρακτηριστικά μπορούν να εξελιχθούν περισσότερες από μία φορές χρησιμοποιώντας το ίδιο γονίδια, ή εάν διαφορετικά μονοπάτια μπορούν να εξελιχθούν για να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτές οι πληροφορίες προσφέρουν μια πολύτιμη πηγή για γενετική βελτίωση». 

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα