Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ’ αόριστον χωρίς φυσική γύρη
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον και την APIX Biosciences NV στο Wingene του Βελγίου, που δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, περιγράφει τις επιτυχημένες δοκιμές όπου αποικίες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ευδοκίμησαν με νέα πηγή τροφής. Αυτή η ανακάλυψη αντιμετωπίζει μία από τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες: την έλλειψη επαρκούς διατροφής στο περιβάλλον τους. Μετά από δέκα χρόνια ερευνών αναπτύχθηκε μια διατροφικά πλήρης δίαιτα αντικατάστασης γύρης που υποστηρίζει τη συνεχή παραγωγή γόνου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε αποικίες χωρίς πρόσβαση σε γύρη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι τρώμε; 355 κιλά χαλασμένου τυριού κατασχέθηκαν από εταιρεία στην Αττική – Συνολικά εντοπίστηκαν 4,2 τόνοι ακατάλληλων προϊόντων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις
Αυτή η καινοτομία, περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι μέλισσες και αναμένεται να γίνει μια ισχυρή στρατηγική για την καταπολέμηση των κλιμακούμενων ρυθμών κατάρρευσης αποικιών και τη διαφύλαξη των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων που εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών. Η πρόσφατα αναπτυγμένη πηγή τροφής μοιάζει με τις «Power Bars» που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Αυτά τοποθετούνται απευθείας σε αποικίες μελισσών, όπου οι νεαρές μέλισσες επεξεργάζονται και διανέμουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις προνύμφες και τις ενήλικες μέλισσες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX
«Οι αλλαγές στη χρήση γης, η αστική επέκταση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αρνητικά τη διατροφή των μελισσών και άλλων επικονιαστών», δήλωσε ο Brandon Hopkins, διακεκριμένος καθηγητής οικολογίας επικονιαστών PF Thurber στο WSU και συν-συγγραφέας της εργασίας. “Οι μέλισσες δεν λαμβάνουν όλη τη διατροφή τους από μία μόνο πηγή. Χρειάζονται ποικιλία στη διατροφή τους για να επιβιώσουν, αλλά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν τη συνεχή παροχή γύρης που χρειάζονται για να συντηρήσουν την αποικία.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συμιακές Τούρτες: Συνταγή για τις πιο νόστιμες Πασχαλιάτικες αλμυρές λιχουδιές των Δωδεκανήσων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα κοινά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε σε φριτέζα αέρος
Ο Δρ. Patrick Pilkington, Διευθύνων Σύμβουλος της APIX Biosciences US, τόνισε τη σημασία αυτής της εξέλιξης: «Μέχρι αυτή τη μελέτη, οι μέλισσες ήταν τα μόνα ζώα που δεν μπορούσαν να συντηρηθούν με τροφή που δημιούργησε ο άνθρωπος», είπε ο Pilkington. “Η αναφερόμενη επιστημονική εργασία δείχνει σε συνθήκες εμπορικού πεδίου ότι η παροχή με τροφές που αντικαθιστούν τη γύρη οδηγεί σε μια σημαντική μετρήσιμη αλλαγή στην υγεία των αποικιών σε σύγκριση με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές. Το προϊόν μας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των μελισσών.”
Η έρευνα, ένα αποκορύφωμα εργασίας πάνω από μια δεκαετία, περιελάμβανε εκτεταμένη συνεργασία. Ο Thierry Bogaert, επικεφαλής συγγραφέας και πρόεδρος της APIX Biosciences, τόνισε τη συλλογική προσπάθεια. “Η πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία είναι το αποτέλεσμα μιας επιστημονικής προσπάθειας τριών ομάδων”, δήλωσε ο Bogaert. “Πρώτον, οι ιδρυτές και οι επιστήμονες της APIX Biosciences που δοκίμασαν χιλιάδες συνδυασμούς συστατικών σε μέλισσες για περισσότερα από 10 χρόνια για να δημιουργήσουν αυτήν τη ζωοτροφή. Δεύτερον, η ομάδα WSU με κορυφαία τεχνογνωσία σε μέλισσες και πεδίο και, τρίτον, κορυφαίοι μελισσοκόμοι στην Καλιφόρνια μαζί με ομάδες επέκτασης. Κατόρθωσαν μεγάλης κλίμακας και επιστημονικές δοκιμές πεδίου. τρίτη πτυχή».
Μια κρίσιμη ανακάλυψη στο πλαίσιο της έρευνας είναι ο ρόλος της ισοφουκοστερόλης, ενός μορίου που βρίσκεται φυσικά στη γύρη και δρα ως ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τις μέλισσες. Οι αποικίες που τρέφονταν με τροφή εμπλουτισμένη με ισοφουκοστερόλη επιβίωσαν μια ολόκληρη σεζόν χωρίς πρόσβαση στη γύρη, ενώ εκείνες που δεν είχαν πρόσβαση σε γύρη παρουσίασαν σοβαρές μειώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης παραγωγής προνυμφών, της παράλυσης των ενηλίκων και της κατάρρευσης της αποικίας. Η νέα τροφή περιέχει επίσης ένα ολοκληρωμένο μείγμα των άλλων θρεπτικών συστατικών που απαιτούν οι μέλισσες.
Για να επικυρώσει την αποτελεσματικότητα της νέας πηγής τροφής σε πραγματικές συνθήκες, η WSU διεξήγαγε δοκιμές πεδίου με αποικίες με θρεπτικά στρες σε χωράφια με βατόμουρα και ηλίανθο, και τα δύο γνωστά για την κακή ποιότητα γύρης για τις μέλισσες. Σε σύγκριση με τις αποικίες που έλαβαν τυπική εμπορική τροφή ή καθόλου συμπληρώματα, αυτές που τρέφονταν με τη νέα πηγή τροφής ευδοκίμησαν, επιδεικνύοντας αυξημένη επιβίωση και ανάπτυξη αποικιών.
«Μερικοί μελισσοκόμοι δεν επικονιάζουν πια τα βατόμουρα επειδή οι αποικίες υποφέρουν ή πεθαίνουν και τα τέλη επικονίασης δεν καλύπτουν τις απώλειες», είπε ο Χόπκινς. “Η γύρη του βατόμουρου δεν είναι πολύ θρεπτική για τις μέλισσες και δεν είναι καλά προσαρμοσμένες στην επικονίαση αυτής της καλλιέργειας. Αλλά αν έχουν αυτή τη συμπληρωματική πηγή τροφής, οι μελισσοκόμοι μπορεί να επιστρέψουν στην επικονίαση αυτών των χωραφιών, καθώς γνωρίζουν ότι οι μέλισσες τους είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν.”
Η σοβαρή πρόκληση της υψηλής ετήσιας θνησιμότητας αποικιών, με πρόσφατες αναφορές που δείχνουν απώλειες σε επίπεδο κρίσης, υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της καινοτομίας.
Ο Πίλκινγκτον εξέφρασε αισιοδοξία για τον αντίκτυπο της ανακάλυψης.
«Είμαστε βέβαιοι ότι το προϊόν θα επηρεάσει θετικά τους μελισσοκόμους και τους καλλιεργητές μόλις είναι διαθέσιμο για αγορά στις ΗΠΑ, το οποίο στοχεύει στα μέσα του 2026», είπε. «Εν τω μεταξύ, εργαζόμαστε με τη WSU και τη μελισσοκομική κοινότητα σε όλες τις ΗΠΑ για να αναπτύξουμε τον καλύτερο τρόπο χρήσης αυτού του νέου εργαλείου σε γεωργικά περιβάλλοντα».
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2024.3078