Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

33,6% υψηλότερες οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση του FAO

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / Οικονομία33,6% υψηλότερες οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση του FAO
spot_img

Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής έκαναν σημαντικό άλμα τον Μάρτιο για να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδά τους, καθώς ο πόλεμος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προκάλεσε αναστάρωση στις αγορές βασικών δημητριακών και φυτικών ελαίων, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO συνολικά  το Μάρτιο ήταν αυξημένος κατά 12,6% από τον Φεβρουάριο (που είχε ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξή του το 1990). Το τελευταίο επίπεδο του δείκτη ήταν 33,6% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO ήταν 17,1% υψηλότερος τον Μάρτιο από ό,τι τον Φεβρουάριο, λόγω των μεγάλων αυξήσεων του σιταριού και όλων των τιμών των χονδροειδών σιτηρών, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία, μαζί, αντιπροσώπευαν περίπου το 30% και το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και αραβοσίτου, αντίστοιχα, τα τελευταία τρία χρόνια. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 19,7% κατά τη διάρκεια του μήνα. Παράλληλα, οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν αύξηση 19,1% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ μαζί με αυτές του κριθαριού και του σόργου.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 23,2%, λόγω των υψηλότερων τιμών για το ηλιέλαιο, του οποίου η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως. Οι τιμές του φοινικέλαιου, της σόγιας και του κραμβελαίου αυξήθηκαν επίσης αισθητά ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του ηλιελαίου και της αύξησης των τιμών του αργού, με τις τιμές του σογιέλαιου να υποστηρίζονται περαιτέρω από ανησυχίες για μειωμένες εξαγωγές από τη Νότια Αμερική.

Όσον αφορά στη ζάχαρη, ο δείκτης του FAO αυξήθηκε 6,7% από τον Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας τις πρόσφατες μειώσεις φθάνοντας σε επίπεδο πάνω από 20% υψηλότερο από τον Μάρτιο πέρσι. Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου ήταν κινητήριος παράγοντας, μαζί με την ανατίμηση του νομίσματος του Ρεάλ Βραζιλίας. Οι ευνοϊκές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία απέτρεψαν μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 4,8%, υψηλότερος από ποτέ, εξαιτίας της έλλειψης χοίρων εκτροφής. Οι διεθνείς τιμές των πουλερικών ενισχύθηκαν, επίσης, σε συνδυασμό με τις μειωμένες πρώτες ύλες και τα κρούσματα γρίπης των πτηνών. Αύξηση τιμών είδαμε και στο βόειο κρέας, ως αποτέλεσμα της δυσαναλογίας στη ζήτηση με την προσφορά. Για τα γαλακτοκομικά αυξήθηκε 2,6%, καθώς οι τιμές για το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω αύξησης της ζήτησης εισαγωγών για, ειδικά από τις ασιατικές αγορές.

Ο FAO κυκλοφόρησε επίσης τη νέα του σύνοψη για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, η οποία περιλαμβάνει μια πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2022 ύψους 784 εκατομμυρίων τόνων, αύξηση 1,1 τοις εκατό από το 2021. Αυτή η εκτίμηση επηρεάζει τις προσδοκίες, ότι τουλάχιστον το 20% της φυτεμένης έκτασης της Ουκρανίας για χειμερινές καλλιέργειες , ιδίως το χειμερινό σιτάρι, ενδέχεται να μην συγκομίζεται λόγω άμεσης καταστροφής, περιορισμένης πρόσβασης ή έλλειψης πόρων για τη συγκομιδή των καλλιεργειών, αναφορών από τη Ρωσία για συνεχιζόμενες ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, καθώς και προοπτικών τάσεων παραγωγής στην Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία, τον Βορρά Αμερική και αλλού. Οι προοπτικές παραγωγής χονδροειδών σιτηρών παραμένουν ευνοϊκές στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Επιπλέον, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών που λήγουν το 2022 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,4% από τα αρχικά επίπεδα, κυρίως λόγω των υψηλότερων αποθεμάτων σιταριού και αραβοσίτου στη Ρωσία και την Ουκρανία λόγω των χαμηλότερων αναμενόμενων εξαγωγών. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προς χρήση κυμαίνονται στο 29,7% το 2021/22, οριακά χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος. Τέλος, ο FAO μείωσε την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας σε 469 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας συρρίκνωση σε σχέση με το επίπεδο του 2020/2021, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι προσδοκίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία θα αυξήσουν τις εξαγωγές σιταριού, ενώ η Αργεντινή, η Ινδία και οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο σιτάρι, αντισταθμίζοντας, εν μέρει, την απώλεια των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή: https://en.mercopress.com/2022/04/11/world-food-commodity-prices-33-6-higher-than-in-march-2021-fao-report

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο