Δεν αναφέρουν στη συσκευσία τους ότι περιέχουν ένα αλλεργιογόνο συστατικό
Δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της Βρετανίας, τα Sainsbury’s και τα Asda, αφαιρούν από τα ράφια τους παραδοσιακό σκωτσέζικο προϊόν, λόγω λάθους στη συσκευασία που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Πρόκειται για τα ρολά άρτου McGhee’s Family Bakers 6 Scottish Brown rolls, που ανακλήθηκαν καθώς δεν αναφέρουν στη συσκευσία τους ότι περιέχουν ένα αλλεργιογόνο συστατικό, τη σόγια. Οι επηρεαζόμενες παρτίδες έχουν λήξεως τη 12η Ιανουαρίου 2025 και αριθμό παρτίδας LS5007.
Η ανακοίνωση ανάκλησης προτρέπει τους καταναλωτές να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διαλειμματική νηστεία: 6 σημάδια ότι δεν κάνει για εσένα
Αλλεργία στη σόγια
Η σόγια ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων, που περιλαμβάνονται τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές και τα φιστίκια και αποτελεί μια κοινή αιτία τροφικών αλλεργιών.
Η αλλεργία στη σόγια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού εκλαμβάνει λανθασμένα τις αβλαβείς πρωτεΐνες που βρίσκονται στη σόγια ως εισβολείς και αντιδρά δημιουργώντας αντισώματα εναντίον τους.
Ως μέρος της υπερδραστήριας αμυντικής αντίδρασης, το σώμα απελευθερώνει επίσης πολλές ισταμίνες για να προστατευτεί από τον “εισβολέα”. Αυτή η απελευθέρωση ισταμίνης προκαλεί τα συμπτώματα του βήχα, του συριγμού, του κνησμού και της κνίδωσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι 10 κορυφαίες τροφές που αυξάνουν την ντοπαμίνη και διώχνουν το άγχος και την κατάθλιψη
Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη σόγια συνήθως διαρκούν για περίπου 48 ώρες μετά την κατανάλωση σόγιας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Εάν μια ακραία αντίδραση δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να αποβεί μοιραία. Αυτό προκαλείται εάν η αντίδραση καταλήξει σε αναφυλαξία, μια συστηματική αλλεργική αντίδραση που ουσιαστικά στέλνει τον οργανισμό σε σοκ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέοι κανόνες για την εγκατάσταση δημοφιλών πάγκων κουζίνας που ευθύνονται για κρούσματα ανίατης πνευμονοπάθειας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλλειψη ιωδίου: Το διατροφικό πρόβλημα από το παρελθόν που επιστρέφει και επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.