Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικές επιχειρήσεις: Έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΕλληνικές επιχειρήσεις: Έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης
spot_img

Έρευνα έδειξε ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για προγράμματα κατάρτισης αλλά και προβλήματα στην εξεύρεση εργαζομένων.

Με δυσκολία στην εξεύρεση εργαζομένων έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά αρκετές επιχειρήσεις, λόγω της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, γεγονός που αναδεικνύει την υψηλή σημασία των προγραμμάτων εξειδίκευσης/επανειδίκευσης των εργαζομένων, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για τη διεξαγωγή τους.

   Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα ευρήματα της πρωτογενούς πανελλαδικής έρευνας σε επιχειρήσεις, την οποία παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια της MARC, Σοφία Τσιλιγιάννη, μιλώντας στο συνέδριο, με θέμα «η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης», το οποίο διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ.).

   Στην έρευνα καταγράφεται επίσης το ζωηρό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για συμμετοχή σε ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης.

   Συγκεκριμένα, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (57%) αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξεύρεση εργαζομένων. Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%), καθώς και στον τουρισμό (64%).

   Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού.

   Υψηλή, αλλά όχι καθολική η γνώση για την ύπαρξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης – Σημαντική πηγή πληροφόρησης τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης

   Οι έξι στις 10 επιχειρήσεις (60,2%) γνωρίζουν την ύπαρξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ ένα επιπλέον 14% δηλώνει πως κάτι έχει ακούσει. Η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%) αναφέρει πως δεν γνωρίζει, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη της συνεχούς πληροφόρησης.

   Η σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης είναι τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης και ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το διαδίκτυο/social media.

   Στον κλάδο του τουρισμού, τα ΚΕΚ αναφέρονται ως πηγή ενημέρωσης σε ποσοστό 60%.

   Θετική αξιολόγηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης

   Τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης αξιολογούνται θετικά από την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Το 66,4% των επιχειρήσεων που υλοποίησε κάποιο πρόγραμμα εκφράζει υψηλή ικανοποίηση από την ποιότητα του περιεχομένου του προγράμματος. Το 17,8% δήλωσε ικανοποίηση σε μικρότερο βαθμό, ενώ μόλις το 9% δεν ικανοποιήθηκε από την ποιότητα του περιεχομένου.

   Οι έξι στις 10 επιχειρήσεις ανέφεραν πως το πρόγραμμα που υλοποίησαν τους βοήθησε σημαντικά και πως ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους ως προς την ποιότητα και τα αποτελέσματά του. Το ποσοστό ικανοποίησης, αλλά και χρησιμότητας των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανέρχεται στο 75%.

   Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εργοδοτών, η επιτυχής ολοκλήρωση ενός προγράμματος κατάρτισης βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησης, στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, καθώς και στην αναβάθμιση/προαγωγή των καταρτιζόμενων εργαζομένων.

   Ικανοποίηση από την απασχόληση προσωπικού από τα ΚΕΚ για πρακτική εκπαίδευση – Ισχυρό το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων

   Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων (65%) που έχει αξιοποιήσει άτομα από τα ΚΕΚ για πρακτική εκπαίδευση δηλώνει ικανοποιημένη από την απόδοσή τους.

   Το ποσοστό ικανοποίησης από την απόδοση των ατόμων από τα ΚΕΚ αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους δηλώνουν ικανοποίηση στο πολύ υψηλό ποσοστό του 80%.

   Μεγάλη είναι και η πρόθεση απασχόλησης προσωπικού από τα ΚΕΚ για πρακτική εκπαίδευση. Το 63,4% των επιχειρήσεων δηλώνουν πως θα τους ενδιέφερε («σίγουρα ναι» 32,7% και «μάλλον ναι» 30,7%) να αξιοποιήσουν άτομα από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης για πρακτική εκπαίδευση.

   Ως προς τη διάρκεια μιας επαρκούς πρακτικής άσκησης, οι απαντήσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο και τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης. Ωστόσο, η πλειονότητα των εργοδοτών σημειώνει ότι η άσκηση θα πρέπει να είναι μακράς διαρκείας από τουλάχιστον 200 ώρες έως και πάνω από 400 ώρες.

   Υψηλή πρόθεση των επιχειρήσεων για συμμετοχή σε ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης

   Οι έξι στις 10 επιχειρήσεις εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης από πιστοποιημένα κέντρα, όπου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα.

   Το ενδιαφέρον καταγράφεται σχετικά μεγαλύτερο σε ποσοστό 71% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους.

   Για τις επιχειρήσεις, το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής ενός Κέντρου Κατάρτισης, για να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης/εξειδίκευσης, είναι η ποιότητα του εκπαιδευτικού περιεχομένου, με δεύτερο σημαντικό την ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ως τρίτο σημαντικό αναφέρεται η πολύχρονη εμπειρία.

   Η πιο σημαντική δεξιότητα

   Η παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης αναλόγως του κλάδου της επιχείρησης θεωρείται σημαντική και αναγκαία.

   Για το 70% των επιχειρήσεων, αυτή η εξειδικευμένη κατάρτιση είναι η πιο σημαντική δεξιότητα για τους εργαζομένους τους.

   Η «σωστή» διάρκεια ενός προγράμματος

   Η πλειονότητα των επιχειρήσεων θεωρεί πως οι μαθησιακοί στόχοι ενός ενδοεπιχειρησιακού προγράμματος κατάρτισης υπηρετούνται καλύτερα με χρονική διάρκεια εκπαίδευσης 140 ωρών και άνω, με μόλις το 29% να επιλέγει τα προγράμματα διάρκειας 80 ωρών.

   Η πιστοποίηση

   Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (91,5%) πιστεύει ότι τα ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να εμπεριέχουν πιστοποίηση.

   Πρωτογενής πανελλαδική έρευνα σε ανέργους για τον ρόλο και την αναγκαιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης

   Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της DATA CONSULTANTS, Θεόδωρος Λουλούδης, «τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής, αλλά έχουν ευκαιρίες να ενισχύσουν τη διαφημιστική προβολή, την προσαρμοστικότητα των μορφών εκπαίδευσης και να εστιάσουν σε ακόμα πιο στοχευμένη επαγγελματική καθοδήγηση.

   Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τόσο των δεξιοτήτων των ανέργων όσο και στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

   Τέλος, προκύπτει έντονη ανάγκη των ανέργων για αύξηση της διάρκειας των προγραμμάτων κατάρτισης, καθώς και για σύνδεση με την πρακτική άσκηση, προκειμένου να εξοικειωθούν με το αντικείμενο των νέων θέσεων εργασίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο