Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024
27.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή έκθεση: Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις της τεχνολογίας τροφίμων με επίκεντρο το κλίμα θα μειωθούν το 2024

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΕυρωπαϊκή έκθεση: Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις της τεχνολογίας τροφίμων με επίκεντρο το κλίμα θα μειωθούν το 2024
spot_img

Η αξία των επενδύσεων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τροφίμων με επίκεντρο το κλίμα στην Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί φέτος λόγω της έλλειψης μεγάλων γύρων χρηματοδότησης, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Η έκθεση “Food for Climate”, που συντάχθηκε από τον επενδυτή τεχνολογίας τροφίμων FoodLabs και την ομάδα διαχείρισης βάσεων δεδομένων Dealroom.co, αναμένει ότι οι εισροές μετρητών επιχειρηματικών κεφαλαίων θα μειωθούν κατά 45% το 2024, δηλαδή απώλεια 1,1 δισ. δολαρίων.

Η πτώση αυτή θα οδηγήσει τις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων για το κλίμα στην Ευρώπη “σε προ-πανδημικά επίπεδα”, αναφέρει η έκθεση, “λόγω της έλλειψης επενδύσεων”.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις το 2023 περιελάμβαναν έναν γύρο 88 εκατ. δολαρίων στον όμιλο υδατοκαλλιέργειας First Water και τον γύρο 40 εκατ. ευρώ της σειράς C της Enough, που κατασκευάζει μυκοπρωτεΐνες.

Η Γαλλία έλαβε πέρυσι το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων για την τεχνολογία τροφίμων με επίκεντρο το κλίμα, ύψους 416 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 29% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας πτώση 51% σε σχέση με πέρυσι, στα 239 εκατ. δολάρια.

Παρά την πτώση σε δύο μεγάλα κέντρα τεχνολογίας τροφίμων, σημαντική ανάπτυξη παρατηρήθηκε στο Βέλγιο, το οποίο είδε 973% άλμα στις επενδύσεις τεχνολογίας τροφίμων για το κλίμα, στα 118 εκατ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση μετά τη Γαλλία, οι ελβετικές εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας τροφίμων κατέγραψαν επίσης επενδύσεις ύψους 354 εκατ. δολαρίων πέρυσι, δηλαδή 179% αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες.

Η Ισλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από όλες, κατά 8891% σε 98 εκατ. δολάρια, λόγω του γεγονότος ότι καμία νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας τροφίμων στη χώρα δεν είχε λάβει χρηματοδότηση πριν από το 2023

Οι συνολικές ευρωπαϊκές επενδύσεις στην τεχνολογία τροφίμων με γνώμονα το κλίμα έφτασαν τα 2 δισ. δολάρια το 2023, σημειώνοντας μείωση 2% σε σχέση με το 2022.

Οι επενδύσεις σε τρόφιμα συνολικά στην περιοχή κατέγραψαν επίσης πτώση 31% το 2023, προσελκύοντας 4 δισ. δολάρια.

Παρά τη μικρή πτώση, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 58% των συνολικών παγκόσμιων επενδύσεων σε τεχνολογία τροφίμων με γνώμονα το κλίμα το 2023, παραγκωνίζοντας τις ΗΠΑ, καθώς οι επενδύσεις τους στον τομέα αυτό μειώθηκαν σε περίπου 35%.

Η χρηματοδότηση της τεχνολογίας τροφίμων με επίκεντρο το κλίμα στην Ασία αποτελούσε μόλις πάνω από το 5% των παγκόσμιων επενδύσεων στην κατηγορία. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 8% το 2024.

Επενδύσεις σε εναλλακτικές πρωτεΐνες

Οι χρηματοδοτήσεις σε εναλλακτικές πρωτεΐνες στην Ευρώπη κατέγραψαν επίσης μείωση 23% σε ετήσια βάση το 2023 σε 365 δολάρια. Οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν και φέτος κατά 64% στα 128 εκατ. δολάρια.

Το κρέας φυτικής προέλευσης και το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο σημείωσαν τις μεγαλύτερες επενδύσεις το 2023, αλλά το μυκήλιο αναμένεται να δει το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης φέτος.

Τα υποκατάστατα κρέατος έλαβαν το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης από όλες τις εναλλακτικές πρωτεΐνες το 2023. Αν και αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος, η χρηματοδότηση προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες στο 56%.

Εν τω μεταξύ, τα εναλλακτικά λίπη και έλαια και τα αυγά αναμένεται να δουν τις επενδύσεις τους να αυξάνονται κατά 13% και 29% αντίστοιχα.

Εναλλακτικές μορφές κακάο και καφέ

Πέρυσι, οι εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης κυριάρχησαν στις παγκόσμιες επενδύσεις σε εναλλακτικά συστατικά με πάνω από 50 εκατ. δολάρια.

Το 2024, ωστόσο, η έκθεση υποδεικνύει ότι οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν αποκλειστικά προς τις εναλλακτικές λύσεις κακάο και καφέ, φτάνοντας τα 74 εκατ. δολάρια, λόγω της εκτίναξης των τιμών των πρώτων υλών.

Ο αριθμός των νεοσύστατων επιχειρήσεων στον τομέα αυτό αυξάνεται παγκοσμίως, ενώ όλο και περισσότεροι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων δείχνουν ενδιαφέρον για τη χρήση αυτών των εναλλακτικών υλικών στα προϊόντα τους.

Παρά την αυξημένη εστίαση σε αυτούς τους τομείς, το ποσό των 74 εκατ. δολαρίων σηματοδοτεί συνολική ετήσια μείωση των παγκόσμιων επενδύσεων σε εναλλακτικά συστατικά κατά 22%.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελίες για τροφική δηλητηρίαση σε κατασκήνωση στην Αττική – Παρέμβαση εισαγγελέα

Προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας για τις καταγγελίες περί δηλητηρίασης σε κατασκήνωση στην Αττική.

Εμφιαλωμένα νερά: Πληθαίνουν ο ομαδικές αγωγές για μικροπλαστικά και χημικά

Οι ομαδικές αγωγές που αφορούν εμφιαλωμένο νερό αυξάνονται, καθώς η προσοχή επικεντρώνεται στα χημικά και τα πλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων.

Δεν έχει προηγούμενο! Ενεργειακό ποτό σε σκόνη που… σνιφάρεται και θυμίζει κοκαΐνη

Η Δρ. Μαρίνα Τσιάβου μιλάει στο cibum για την "ενεργειακή" σκόνη που θυμίζει κοκαΐνη
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα