Η Ευρώπη, που φημίζεται για το νόστιμο γκούντα, το μπρι και τη μοτσαρέλα της, αντιμετωπίζει ελλείψεις σε γάλα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στραφεί στο φτηνό επεξεργασμένο τυρί των ΗΠΑ.
Η χώρα που αυξήθηκαν οι εισαγωγές αμερικάνικου τυριού, είναι η Ολλανδία η οποία εισήγαγε ως επί το πλείστον τυρί commodity, το είδος που χρησιμοποιείται ως φέτες πάνω από τα μπιφτέκια. Αυτό προφανώς γιατί είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές τυριού στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η στροφή στις ΗΠΑ για τυρί γίνεται εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής του, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου η παραγωγή γάλακτος και τυριού έχει αυξηθεί σε κόστος αισθητά, όπως τονίζει η Mary Keough Ledman αναλύτρια στη Rabobank ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ταυτόχρονα αυξήθηκε και το κόστος εργασίας, ενέργειας και εξοπλισμού οδηγώντας σε μείωση των αποθεμάτων γάλακτος.
Οι αγρότες στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να επεκτείνουν την παραγωγή τους, καθώς ανησυχούν για αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες, δήλωσε ο Nate Donnay, διευθυντής της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων στο StoneX Group Inc.
Η Ευρώπη εισήγαγε 306 μετρικούς τόνους τυριού από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο όρο του μήνα τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Η Ολλανδία, η οποία έχει αναδειχθεί ως σημαντικός αγοραστής, φιλοξενεί μερικές μεγάλες εταιρείες γαλακτοκομικών που μπορεί να εισάγουν για επανεξαγωγή σε όλο τον κόσμο, είπε ο Donnay, επομένως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές καταναλώνουν το αμερικάνικο τυρί.
«Σε όλο το δίκτυό μας, οι επαφές συνεχίζουν να αναφέρουν ισχυρές εξαγωγικές πωλήσεις» στις ΗΠΑ, δήλωσε σε σημείωμα ο Matt Gould, συντάκτης του Dairy Market Analyst. «Ακόμα ακούμε ιστορίες για διεθνείς πελάτες που απευθύνονται σε εταιρείες τυριών και βουτύρου «για πρώτη φορά» — αποτέλεσμα των περιορισμένων προμηθειών γάλακτος στην Ωκεανία και την Ευρώπη».
Σίγουρα, οι εξαγωγές τυριού των ΗΠΑ στην ΕΕ εξακολουθούν να είναι συγκριτικά μικρές. Οι εξαγωγές ήταν λιγότεροι από 2.000 μετρικούς τόνους ετησίως εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ η ετήσια παραγωγή τυριού στην ΕΕ υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.