Η Starbucks ΗΠΑ απέλυσε πάνω από 20 συνδικαλιστές τους τελευταίους μήνες, την ώρα που πληθαίνουν οι εκστρατείες οργάνωσης συνδικάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Φαίνεται πως οι πολυεθνικές δεν τα πάνε καλά με την ιδέα των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Και αυτό το αποδεικνύει η Starbucks με την απόλυση 20 ατόμων που έχουν ηγετικό ρόλο σε οργανωμένα συνδικάτα. Σύμφωνα με τον Guardian, οι εργαζόμενοι των Starbucks έχουν υποβάλει αιτήσεις για εκλογές συνδικάτων σε περισσότερα από 250 καταστήματα, σε 35 πολιτείες των ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, ηγήθηκε μιας εκστρατείας κατά του συνδικαλιστικού κινήματος προκειμένου να μην εμποδιστεί όπως υποστήριξε η λειτουργία της εταιρείας.
Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), κορυφαία ρυθμιστική αρχή για τα εργασιακά στις ΗΠΑ, έχει εκδώσει καταγγελίες κατά των Starbucks για πολλές από τις απολύσεις, απαιτώντας αποκατάστασηγια επτά απολυμένους στο Μέμφις του Τενεσί, τρεις απολυμένους στο Όβερλαντ του Κάνσας κ.α, αναφέρει ο Guardian. Αυτές οι υποθέσεις θα υποβληθούν ενώπιον δικαστή διοικητικού δικαίου, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία πριν από αυτές τις ακροάσεις. Επιπρόσθετα, η NLRB (National Labor Relations Board), ένωση για τα δικαιώματα των εργατών, έχει κατηγορήσει τα Starbucks για περισσότερες από 200 παραβιάσεις της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια εκστρατειών οργάνωσης συνδικάτων από τα τέλη του 2021 και έχει εκδώσει καταγγελίες σχετικά με 45 υποθέσεις κατά των Starbucks.
Τα Starbucks προκάλεσαν ακόμη περισσότερες νομικές ανησυχίες με την πρόσφατη ανακοίνωση της διάθεσης νέων παροχών για όλους τους υπαλλήλους, αλλά εξαιρώντας τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται. Οι εργαζόμενοι σε πολλά καταστήματα Starbucks πραγματοποίησαν απεργίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι στη συνδικαλιστική οργάνωση.
Να σημειωθεί πως στην Αμερική, η δημοτικότητα των συνδικάτων ανεβαίνει όλο και περισσότερο την τελευταία διετία, ειδικά σε τομείς, όπως η εστίαση και η μόδα, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από μεγάλη πίεση και με πενιχρές απολαβές.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, έως τις 13 Μαΐου, 69 καταστήματα Starbucks ψήφισαν για τη σύσταση συνδικάτων, εννέα καταστήματα καταψήφισαν και έξι συνδικαλιστικές εκλογές εξακολουθούν να εκκρεμούν. Ωστόσο, οι πολυεθνικές, όπως η Starbucks, προσπαθούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στα υπερκέρδη τους και κινούνται μαζικά ενάντια των συνδικάτων, κάτι που μεταφράζεται και με απολύσεις εργαζομένων που στηρίζουν αυτόν το θεσμό.