Οι καλλιεργητές προειδοποιούν για ένα πιθανό πρόβλημα κόστους.
Η βανίλια Μαδαγασκάρης φαίνεται ακολουθεί την πορεία του κακάο, του οποίου η τιμή έφτασε σε ιστορικό υψηλό φέτος, αφού η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας για την έλλειψη της. Η Μαδαγασκάρη παράγει περίπου το 80% της βανίλιας στον κόσμο, (που είναι το δεύτερο ακριβότερο μπαχαρικό μετά το σαφράν, καθώς η συγκομιδή γίνεται με το χέρι),αλλά σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το έθνος έχει δει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό κυκλώνων τα τελευταία χρόνια καθώς και τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Το γλυκό άρωμα που προέρχεται από τον καρπό της ορχιδέας καλλιεργείται επίσης σε άλλες τροπικές περιοχές, όπως η Ινδονησία, το Μεξικό, η Ουγκάντα και η Ταϊτή.
Νωρίτερα φέτος, ο κυκλώνας Gamane πλημμύρισε χωράφια και αφαίρεσε τους λοβούς βανίλιας από τα αμπέλια τους, προκαλώντας ανησυχία για επικείμενη έλλειψη. Έτσι οι προμηθευτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της χώρας προέλευσης των κόκκων βανίλιας τους για να αποτρέψουν μια κρίση που μοιάζει με αυτή του κακάο, σύμφωνα με προμηθευτές βανίλιας και εμπορικές ενώσεις. Και γι αυτό η Ουγκάντα προσπαθεί να μπει δυναμικά στο παιχνίδι και να κερδίσει μέρος της αγοράς.
«Η κυβερνητική παρέμβαση, τα καιρικά φαινόμενα και άλλες απροσδόκητες επιπτώσεις μπορούν όλα να επηρεάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού βανίλιας», δήλωσε η Prossy Tumushabe, εκτελεστική διευθύντρια του Association of Vanilla Exporters of Uganda Limited. «Οι μάρκες τροφίμων και ποτών και οι σεφ μπορούν να σταθεροποιήσουν την προσφορά τους και να αυξήσουν την επιχειρηματική ευελιξία προμηθεύοντας βανίλια από πολλές χώρες προέλευσης».
Η βιομηχανία βανίλιας της Ουγκάντα τοποθετείται ως εναλλακτική λύση στη Μαδαγασκάρη, υποστηρίζοντας ότι τα φασόλια της έχουν παρόμοιο γευστικό προφίλ, ενώ το κλίμα και η κυβέρνησή της προσφέρουν σταθερότητα. Η Ουγκάντα έχει τη δυνατότητα να παράγει σε δύο καλλιεργητικές περιόδους, με μικρότερη συγκομιδή τον Ιανουάριο εκτός από την κύρια σοδειά της τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Παρόμοια με τους καφέδες, τα τσάγια ή τις σοκολάτες, το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται και οι μέθοδοι σκλήρυνσης θα έχουν αντίκτυπο στο γευστικό τους προφίλ», δήλωσε ο Craig Nielsen, αντιπρόεδρος βιωσιμότητας της Nielsen-Massey Vanillas, σε συνέντευξή του. «Η Ουγκάντα είναι πολύ κοντά στη Μαδαγασκάρη γεωγραφικά. Το προφίλ γεύσης τους [φασόλια βανίλιας] μοιάζει πολύ με τη βανίλια Μαδαγασκάρης, και ειλικρινά μου αρέσει λίγο περισσότερο, ειδικά σε ένα παγωτό, γιατί προσθέτει λίγη νότα σοκολάτας – μια ζεστασιά, μια βάθος – σε αυτή τη γεύση».
Βέβαια ο τροπικός κυκλώνας Gamane που έπληξε τη Μαδαγασκάρη, δεν είχε επίπτωση μόνο στις καλλιεργείς βανίλιας, καθώς σκότωσε 18 ανθρώπους και εκτόπισε χιλιάδες άλλους. Η αγορά αποσταθεροποιήθηκε περαιτέρω από ένα πλεόνασμα τα τελευταία δύο χρόνια, εκτός από το γεγονός ότι η Μαδαγασκάρη υιοθέτησε και στη συνέχεια εγκατέλειψε μια ελάχιστη τιμή εξαγωγής για τους κόκκους βανίλιας. Οι πρόσφατες συγκομιδές είχαν επίσης ως αποτέλεσμα πλεόνασμα. Αυτό το είδος αστάθειας δημιουργεί μια αβεβαιότητα στους παραγωγούς, είπε η Nielsen.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον κυκλώνα ENAWO ο οποίος έπληξε τη Μαδαγασκάρη το 2017, πιο συγκεκριμένα την Antalaha και τη Sambava, τις δύο μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής βανίλιας στην περιοχή SAVA. Οι αναφορές τότε έκαναν λόγο για καταστροφή του 90% των καλλιεργιών βανίλιας των περιοχών αυτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής της βανίλιας η οποία ξεπέρασε τότε τα 600 ευρώ το κιλό.
https://www.fooddive.com/news/diversifying-country-origin-key-vanilla-supply-suppliers/718125