Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Β. Κορκίδης: “Αναγκαίο κακό το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα”

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΒ. Κορκίδης: "Αναγκαίο κακό το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα"
spot_img

Το «πλαφόν» δεν είναι αρεστή λέξη στο εμπόριο, αλλά στην παρούσα κατάσταση η περιορισμένη εφαρμογή του σε καύσιμα και τρόφιμα είναι «αναγκαίο κακό».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα καύσιμα και άλλα προϊόντα, το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

- Advertisement -

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ανέφερε τα εξής: Το πλαφόν είναι ένα πολιτικό εργαλείο οικονομικής παρέμβασης για την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα πρόσβασης τους σε κοινωνικά αγαθά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το πλαφόν κέρδους διαφέρει από το πλαφόν τιμών και την διατίμηση ανεξαρτήτως κόστους, ενώ όσο πιο πολύ πλησιάζει στην πηγή παραγωγής, εισαγωγής και χονδρικής διάθεσης, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι για τον τελικό καταναλωτή. Δηλαδή στην περίπτωση του πετρελαίου, στα διυλιστήρια και στη περίπτωση των σιτηρών στις αλευροβιομηχανίες, παρά σε βενζινοπώλες και αρτοποιούς αντίστοιχα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές, όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη λόγω μεταφοράς και γι’ αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων-εξόδων. Διευκρίνησε πως δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και πρόσθεσε πως γενικά όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ προαναγγέλθηκε ότι θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στη διατροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων. Το «πλαφόν» δεν είναι αρεστή λέξη στο εμπόριο, αλλά στη παρούσα κατάσταση η περιορισμένη εφαρμογή του σε καύσιμα και τρόφιμα είναι «αναγκαίο κακό».

ΑΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα