Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eρευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν νέα μέθοδο για να απομακρύνουν τον μόλυβδο από το νερό

ΑρχικήΝέαEρευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν νέα μέθοδο για να απομακρύνουν τον μόλυβδο από το νερό
spot_img

cibum team

Οι μηχανικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την απομάκρυνση μολύβδου ή άλλων ρύπων βαρέων μετάλλων από το νερό, σε μια διαδικασία που λένε ότι είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτική από οποιοδήποτε άλλο σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα.

Το νέο σύστημα είναι το τελευταίο σε μια σειρά εφαρμογών, που βασίζονται σε ευρήματα από μέλη της ίδιας ερευνητικής ομάδας πριν από έξι χρόνια. Αρχικά, η μέθοδος αναπτύχθηκε για αφαλάτωση θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού και αργότερα προσαρμόστηκε για την απομάκρυνση ραδιενεργών ενώσεων από το ψυκτικό νερό της πυρηνικής ενέργειας φυτά.

Η νέα έκδοση είναι η πρώτη μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί για την επεξεργασία οικιακών αποθεμάτων νερού, καθώς και για βιομηχανικές χρήσεις.

Όπως αναφέρει το newfoodmagazine, Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Science and Technology – Water, σε μια εργασία από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του MIT Huanhuan Tian, ​​Mohammad Alkhadra και Kameron Conforti και τον καθηγητή χημικής μηχανικής Martin Bazant.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρέσετε το τοξικό βαρύ μέταλλο που είναι επίμονο και υπάρχει σε πολλές διαφορετικές πηγές νερού», λέει ο Alkhadra. «Προφανώς υπάρχουν ανταγωνιστικές μέθοδοι σήμερα που κάνουν αυτήν τη λειτουργία, οπότε είναι θέμα ποιας μεθόδου μπορεί να το κάνει με χαμηλότερο κόστος και πιο αξιόπιστα».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθεια απομάκρυνσης του μολύβδου είναι ότι υπάρχει γενικά σε τέτοιες μικροσκοπικές συγκεντρώσεις, που υπερβαίνει κατά πολύ άλλα στοιχεία ή ενώσεις. Για παράδειγμα, το νάτριο τυπικά υπάρχει στο πόσιμο νερό σε συγκέντρωση δεκάδων μερών ανά εκατομμύριο, ενώ ο μόλυβδος μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικός σε λίγα μόνο μέρη ανά δισεκατομμύριο. Οι περισσότερες υπάρχουσες διαδικασίες, όπως αντίστροφη όσμωση ή απόσταξη, αφαιρούν τα πάντα ταυτόχρονα», εξηγεί ο Alkhadra. Αυτό όχι μόνο απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι θα χρειαζόταν για μια επιλεκτική αφαίρεση, αλλά είναι αντιπαραγωγικό αφού μικρές ποσότητες στοιχείων όπως το νάτριο και το μαγνήσιο είναι πραγματικά απαραίτητα για το υγιεινό πόσιμο νερό.

Η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτροδιύλιση, κατά την οποία ένα ηλεκτρικό πεδίο χρησιμοποιείται για να παράγει ένα κρουστικό κύμα μέσα σε ένα ηλεκτρικά φορτισμένο πορώδες υλικό, που βρίσκεται στο μολυσμένο νερό.

Το κύμα κρούσης διαδίδεται από τη μία πλευρά στην άλλη, καθώς αυξάνεται η τάση, αφήνοντας πίσω μια ζώνη όπου εξαντλούνται τα μεταλλικά ιόντα και διαχωρίζοντας το νερό σε άλμη και ένα φρέσκο ​, καθαρό​νερό. Οι ερευνητές λένε ότι η διαδικασία οδηγεί σε μείωση κατά 95% του μολύβδου από το εξερχόμενο φρέσκο ​​ρεύμα.

«Αυτό καθιστά τη διαδικασία πολύ φθηνότερη», λέει ο Bazant. Επειδή ο μόλυβδος υπάρχει σε τόσο χαμηλή συγκέντρωση, «δεν υπάρχει πολύ ρεύμα για την απομάκρυνση αυτών των ιόντων, οπότε αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ οικονομικά αποδοτικός τρόπος».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα