Η ανασκόπηση μελετών 23 χρόνων που ανατρέπει όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα – Ερευνητές προτείνουν να σταματήσουν οι συστάσεις για αυστηρό περιορισμό του αλατιού σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
Για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, ο περιορισμός της διαιτητικής πρόσληψης νατρίου σε επίπεδα κάτω από το τυπικό συνιστώμενο μέγιστο όριο των περίπου 2,3 γραμμαρίων ημερησίως δεν επιφέρει πρόσθετα οφέλη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση στο European Journal of Clinical Investigation που αξιολόγησε όλες τις σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000 και 2023, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένο κλινικό όφελος αυτής της στρατηγικής για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
- Δείτε επίσης: Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια
Η καρδιακή ανεπάρκεια, κατά την οποία ο καρδιακός μυς γίνεται πολύ αδύναμος ή δύσκαμπτος για να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα, είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει πάνω από 6 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ.
Οι γιατροί συνιστούν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αποφυγή κοινών συμπτωμάτων όπως η συσσώρευση υγρών και το πρήξιμο. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ανάμεικτα αποτελέσματα όσον αφορά τη βέλτιστη μέγιστη ημερήσια πρόσληψη νατρίου για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
Για τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση περισσότερων φρέσκων φρούτων και λαχανικών και το μαγείρεμα με βασικά συστατικά αντί για επεξεργασμένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα και σάλτσες που συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου.
- Δείτε επίσης: Νέα επίθεση της Lidl σε Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο
Οι περισσότερες σχετικές τυχαιοποιημένες μελέτες ήταν μικρές και μία μόνο μεγάλη, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διακόπηκε πρόωρα λόγω ματαιότητας. Αν και ο μέτριος έως αυστηρός περιορισμός του αλατιού συνδέθηκε με καλύτερη ποιότητα ζωής και λειτουργική κατάσταση, δεν επηρέασε τη θνησιμότητα και τα ποσοστά νοσηλείας μεταξύ των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
«Οι γιατροί συχνά αντιστέκονται στο να κάνουν αλλαγές σε πανάρχαιες αρχές που δεν έχουν πραγματική επιστημονική βάση, ωστόσο, όταν νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια να τα υιοθετήσουμε», δήλωσε ο συγγραφέας Paolo Raggi MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.
Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των βέλτιστων στόχων για το διαιτητικό νάτριο ή στον εντοπισμό υποομάδων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από περισσότερο ή λιγότερο περιορισμό, δήλωσαν οι ερευνητές.