cibum team
Το ξέσπασμα της πανδημίας σηματοδότησε τη αλλαγή σε πολλούς, αν όχι σε όλους, τους κλάδους με αρκετούς να υφίστανται συρρικνώσεις στην παραγωγή τους. Παρόλα αυτά, τα απαιτητικά δεδομένα της πανδημίας οδήγησαν επίσης στην ανάδειξη κλάδων, οι οποίοι προσέφεραν πρακτικές λύσεις στις νέες συνθήκες του 2020.
Ο τομέας του Restaurant-to-Consumer Delivery, του delivery δηλαδή απευθείας από το εστιατόριο στον καταναλωτή ήταν ένας από αυτούς. Το 2020, είχε έσοδα σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 32%, ενώ το 2021, τα έσοδά του αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά 13,8% και να ανέλθουν στα 22,45 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το σημαντικό όριο των 20 δισ. δολαρίων!
Από το διάστημα 2021-2025, ο κλάδος προβλέπεται να επεκταθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) το 9,1%, φτάνοντας τα 31,82 δισ. δολάρια στο τέλος της περιόδου πρόβλεψης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα έσοδα για τον τομέα RTCD με προβλεπόμενα έσοδα 53,53 δισ. δολάρια για το 2021., ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ινδία με αναμενόμενα έσοδα 9,66 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Η Δανία ηγείται παγκοσμίως με ποσοστό διείσδυσης 44%
Τα “λουκέτα” που επιβλήθηκαν σε μαγαζιά σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν την “αγορά του καναπέ”, καθώς τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν. Κατά συνέπεια, ο τομέας RTCD απορρόφησε πάνω από 20 εκατ. καταναλωτές στις ΗΠΑ, αγγίζοντας τους 100 εκατ. χρήστες των συγκεκριμένων υπηρεσιών συνολικά. Το 2021, μάλιστα, ο αριθμός των χρηστών πρόκειται να αυξηθεί στους 112 εκατ. με το ποσοστό διείσδυσης να κυμαίνεται στο 33,8% – ποσοστό που αναλογεί γύρω σε έναν στους τρεις Αμερικανούς. Διεθνώς, η Δανία κατέχει το μέγιστο ποσοστό διείσδυσης στην αγορά RTCD με 43,7% και η Αυστρία εντάσσεται στις 5 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως με 36,9%, ποσοστό ακόμη υψηλότερο από αυτό των ΗΠΑ.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προκαλούν ενδεχομένως έκπληξη καθώς την περίοδο της καραντίνας αυξήθηκε ραγδαία και η χρήση των εφαρμογών delivery όπως είναι η Uber Eats, η Deliveroo, ή η Wolt και στη χώρα μας το efood. Πολλοί θα περίμεναν λοιπόν ότι το delivery απευθείας από τα καταστήματα θα παρουσίαζε μείωση, λόγω και της στροφής του κόσμου προς τα marketplaces και τις ψηφιακές πλατφόρμες. Ωστόσο, η αγορά φαίνεται πως είναι ακόμα υπολογίσιμη – σε μερικές χώρες και κάτι παραπάνω από αυτό – και αποτελεί έναν ξεκάθαρο “αντίπαλο” των γνωστών και ανερχόμενων πλατφορμών. Μένει να δούμε αν θα παραμείνουν τα πράγματα έτσι και αν τελικά οι εφαρμογές delivery θα καταφέρουν να “εκτοπίσουν” την απευθείας επικοινωνία του καταναλωτή με το κατάστημα.
Πηγή: startupper