Κάμερα συνδεδεμένη με ζυγαριά και με τον κάδο στις κουζίνες, παρακολουθεί ακριβώς τι και πόσο φαγητό απορρίπτεται και γιατί
Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε γεύμα σε εστιατόριο σπαταλάται μισό κιλό φαγητού, συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων κουζίνας και ό,τι έχει απομείνει στα πιάτα των πελατών. Αν και η σπατάλη δεν μπορεί να αποφευχθεί εξ ολοκλήρου, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Με στόχο την μείωση της σπατάλης στα εστιατόρια η Ολλανδική startup Orbisk, έχει αναπτύξει ένα σύστημα που βοηθά τους φορείς παροχής υπηρεσιών τροφίμων να εντοπίζουν και να περιορίζουν τα απόβλητα.
Το σύστημα της Orbisk περιλαμβάνει μια έξυπνη κάμερα συνδεδεμένη με μια ζυγαριά, η οποία είναι εγκατεστημένη κοντά στον κάδο απορριμμάτων μιας εγκατάστασης. Το προσωπικό κρατά κάτω από την κάμερα τα τρόφιμα που προορίζονται για τον κάδο πριν τα πετάξει. Το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα τι είδους φαγητό πετιέται, σε ποια ποσότητα και ποια ώρα της ημέρας. Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης (AI) παρέχει στη συνέχεια δεδομένα που βοηθούν το εστιατόριο να παρακολουθεί ακριβώς τι και πόσο φαγητό πετιέται και γιατί.
Το σύστημα λειτουργεί τόσο για τρόφιμα πριν, όσο και μετά την προετοιμασία και τα αποτελέσματα βοηθούν τους χειριστές να διαχειρίζονται τις κουζίνες και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να ελαχιστοποιούν τα απόβλητα.
Για παράδειγμα, εάν πολλά από ένα συγκεκριμένο ακατέργαστο συστατικό χάνονται πριν μαγειρευτεί, η κουζίνα ξέρει ότι πρέπει να παραγγείλει λιγότερα από αυτό το συστατικό. Ή, εάν τα υπολείμματα ενός συγκεκριμένου πιάτου πετιούνται συχνά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα μεγέθη των μερίδων αυτού του πιάτου είναι πολύ μεγάλα.
Η λύση παρέχει στους οργανισμούς φιλοξενίας μια πλήρη εικόνα για τα απορρίμματα τροφίμων τους και τους βοηθά να μειώσουν τα απόβλητά τους στο μισό.
Η Orbisk δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Η Winnow , στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατασκευάζει ένα παρόμοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει στην προώθηση λειτουργικών βελτιώσεων και στη μείωση των απορριμμάτων.