Εκδόθηκε άμεση διαταγή κλεισίματος
Οι επιθεωρητές των Υπηρεσιών Υγείας της Αλμπέρτα έβαλαν λουκέτο σε τρία εστιατόρια στον χώρο εστίασης του εμπορικού κέντρου Sunridge του βόρειου Κάλγκαρι στον Καναδά, αφού ο έλεγχος κατέγραψε κατσαρίδες και άλλες ανθυγιεινές συνθήκες στις εγκαταστάσεις τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ο FDA έθεσε κατηγορία μεγαλύτερου κινδύνου για φρυγανιά ενώ ο παρασκευαστής έλαβε μέτρα μετά την αρχική ανάκληση;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 6 προϊόντα κρέατος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω επικίνδυνου βακτηρίου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 5 συλλήψεις για κλοπές από ελληνικά σουπερμάρκετ – Ζευγάρι έκλεψε 28 φορές Ελαιόλαδο και αλκοολούχα ποτά
Οι ειδοποιήσεις κλεισίματος που εκδόθηκαν για τα εστιατόρια Edo Japan, Famous Wok και το Ελληνικό εστιατόριο Opa of Greece, τα οποία είχαν «σημαντική προσβολή από νεκρές και ζωντανές κατσαρίδες σε διάφορους κύκλους ζωής».

Η έκθεση ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες των τριών χώρων εστίασης δεν ήταν επίσης σε θέση να παράσχουν γραπτά αρχεία για τα μέτρα ελέγχου των παρασίτων για να τα εξετάσουν οι επιθεωρητές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιαούρτι: Η νέα επιστημονική ανακάλυψη που αναμένεται να φέρει επανάσταση στην κατανάλωσή του
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αντιμικροβιακά και απολυμαντικά καθαριστικά: Μήπως η χρήση τους στο σπίτι κάνει κακό αντί για καλό; Τι λένε οι ειδικοί
Οι εκθέσεις επιθεώρησης τόσο για το Edo όσο και για το OPA, με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου, σημείωσαν επίσης συσσώρευση λίπους και υπολειμμάτων φαγητού στους τοίχους και τα πατώματα των δύο εστιατορίων, κατά παράβαση των κανονισμών προετοιμασίας και χειρισμού τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 6 προϊόντα κρέατος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω επικίνδυνου βακτηρίου
H διαταγή κλεισίματος του Ελληνικού Εστιατορίου:
Η Dorrie Karras, Διευθύνουσα Σύμβουλος του OPA, είπε ότι τα ζητήματα μόλυνσης είναι πέρα από τον έλεγχο της εταιρείας. Σε γραπτή της δήλωση, η Καρράς διευκρίνισε ότι το εμπορικό κέντρο είναι αυτό που διαχειρίζεται το πρόγραμμα ελέγχου παρασίτων. «Όταν πληροφορηθήκαμε για την προσβολή στις 6 Φεβρουαρίου, σταματήσαμε αμέσως όλες τις εργασίες και συνεργαζόμαστε με το Sunridge Mall, την AHS, τον δικαιοδόχο μας και την εταιρεία ελέγχου παρασίτων που έχει οριστεί από το εμπορικό κέντρο για να διαχειριστούμε την κατάσταση, να λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα και να απολυμάνουμε τα πάντα από πάνω μέχρι κάτω».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες αμφισβητούν και καταγγέλουν μελέτη, που υποστηρίζει ότι το μηλόξυδο βοηθάει στην απώλεια βάρους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή
Η έκθεση επιθεώρησης του 3ου εστιατορίου Famous Wok , περιγράφει λεπτομερώς μια μακρά λίστα προβλημάτων. Όχι μόνο «σημαντική προσβολή από κατσαρίδες», αλλά το πάτωμα και τα τοιχώματα του ψυγείου ήταν επίσης «καλυμμένα με αιματηρούς χυμούς» από τα αποθηκευμένα κρέατα.
Άλλες παραβιάσεις στο Famous Wok περιελάμβαναν:
- Μερικώς κατεψυγμένα κρέατα και άλλα τρόφιμα που αποθηκεύτηκαν ακατάλληλα ή/και χωρίς κατάλληλους ελέγχους θερμοκρασίας
- Πιάτα που δεν απολυμαίνονταν σωστά
- Συσσώρευση σκόνης, σκουπιδιών και βρωμιάς
- Λύματα που δεν απορρίπτονταν σωστά
- Έλλειψη σταθμών πλυσίματος χεριών
- Δομικές ζημιές σε ράφια, πλακάκια οροφής, δάπεδα, συσκευές
- Ανεπαρκής φωτισμός
Και τα τρία εστιατόρια έλαβαν εντολή να κλείσουν αμέσως και δεν θα τους επιτραπεί να ανοίξουν ξανά μέχρι να καθαριστούν επιμελώς, να γίνουν επισκευές, να προσληφθεί εταιρεία ελέγχου παρασίτων για την εξάλειψη των κατσαρίδων και να αναπτυχθεί ένα μελλοντικό σχέδιο διαχείρισης παρασίτων.

*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.