‘Έκλεισε η μία πτέρυγα του ξενοδοχείου.
Μεταξύ 2017 και 2022, περισσότερα από ένα στα 10 γαλλικά νοικοκυριά μολύνθηκαν από κοριούς. Οι κοριοί είναι μικρά έντομα που συνήθως κρύβονται σε στρώματα και κουφώματα κρεβατιού. Ζουν με αίμα και δαγκώνουν ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορούν να μεταφερθούν με ρούχα και αποσκευές, κατά τη διάρκεια ταξιδιών ή από αγορά μεταχειρισμένων κλινοσκεπασμάτων, ρούχων και επίπλων. Η έξαρση των προσβολών από κοριούς τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιών και στην αυξανόμενη αντοχή των κοριών στα εντομοκτόνα.
Γάλλοι ταξιδιώτες είναι όπως όλα δείχνουν είναι αυτοί που μετέφεραν κοριούς σε ξενοδοχείο της Αττικής σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Open ο πρόεδρος Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου. «ξενοδοχείο στο παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση» είπε. Ο κ. Χότζογλού έριξε τους φταίξιμο σε Γάλλους τουρίστες: «Είναι φανερό ότι κάποιοι επισκέπτες μας, κυρίως από τη Γαλλία, μετέφεραν τα έντομα και δυστυχώς κολλήσανε και στο ξενοδοχείο».»
Η λύση του προβλήματος και η εξόντωση των κοριών σύμφωνα με την Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας, ANSES είναι αρκετά δαπανηρή. Το κόστος της θεραπείας σε εθνικό επίπεδο, μόνο για τα γαλλικά νοικοκυριά ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2022, δηλαδή κατά μέσο όρο 230 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε αυτό προστίθεται το κόστος των συνεπειών στην υγεία από τις προσβολές από κοριούς. Αν και οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες, η παρουσία τους μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις και να επηρεάσει την ευημερία των ανθρώπων των οποίων τα σπίτια είναι μολυσμένα.
Το 2019, το κόστος υγείας ήταν 83 εκατ. ευρώ για τον γαλλικό πληθυσμό , συμπεριλαμβανομένων 79 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με μείωση της ποιότητας ζωής, διαταραχές ύπνου και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, 1 εκατ. ευρώ που συνδέονται με διακοπές εργασίας και περίπου 3 εκατ. ευρώ για σωματική φροντίδα.
Είτε οι προσβολές αντιμετωπίζονται από ιδιώτες είτε από επαγγελματίες, ο Οργανισμός συνιστά να ευνοούνται οι μη χημικές μέθοδοι, όπως η επεξεργασία με ξηρή θερμότητα ή η κατάψυξη. Ενώ και τα δύο θεωρούνται αποτελεσματικά, η θερμική επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ολόκληρο δωμάτιο, ενώ η κατάψυξη ταιριάζει καλύτερα σε μολυσμένα ρούχα ή μικρά αντικείμενα.
Η χρήση χημικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, και να αυξήσει την αντοχή στα εντομοκτόνα, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους και γενικότερα, μπορεί επίσης να συμβάλει στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, εάν η προσβολή επιμείνει, οι επαγγελματίες ελέγχου εντόμων θα μπορούν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα με άδεια κυκλοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και οι κίνδυνοι τους.
Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, το ANSES επαναλαμβάνει ότι το μολυσμένο δωμάτιο πρέπει να καθαριστεί, με ηλεκτρική σκούπα και να τακτοποιηθεί.