Οι επιθεωρητές δεν σταματούν να εκπλήσσονται κάθε φορά που κάνουν ελέγχους σε χώρους εστίαστης, ακόμη κι αν πρόκειται για πολυδιαφημισμένα εστιατόρια που συστήνονται στους τουρίστες
Όταν γευματίζουμε σε εστιατόρια, συνήθως νιώθουμε σίγουροι ότι το φαγητό είναι προσεγμένο… Πόσο μάλλον σε μια χώρα όπως η Ινδία, που δε φημίζεται για την υγιεινή των τροφίμων που πωλούνται από πλανώδιους πωλητές αλλά και μαγαζιά στις κεντρικές αγορές της.
- Δείτε ακόμη: Υδροκυάνιο σε αλεύρι – Επείγουσα ανάκληση
Οι επιθεωρητές ωστόσο δεν σταματούν να εκπλήσσονται κάθε φορά που κάνουν ελέγχους σε χώρους εστίαστης, ακόμη κι αν πρόκειται για πολυδιαφημισμένα εστιατόρια που συστήνονται στους τουρίστες για λόγους ασφαλείας.

Όπως στην πρόσφατη αναφορά σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την αιφνιδιαστική επιθεώρηση που έκαναν στο Golden Dragon Restaurant στο Parklane όπου βρήκαν 8 κιλά ωμό κοτόπουλο που είχε λήξει στις 15 Δεκεμβρίου και 2 κιλά μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα που είχαν λήξει την ημέρα πριν από την επιθεώρηση (17 Δεκεμβρίου).
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούν την… ανάκληση για τους χουρμάδες με έντομα
Επίσης κατέσχεσαν 2 κιλά ζυμαρικών καθώς δεν έφεραν ταμπέλες και ημερομηνίες λήξεως, ενώ ο υπεύθυνος Διαχειριστής Επιχειρήσεων Τροφίμων (FBO) δεν παρείχε Εκθέσεις Ανάλυσης Νερού και Μητρώα Υγείας εργαζομένων. Επίσης, εντόπισαν συνθετικά χρώματα τροφίμων που οι αξιωματούχοι υποψιάζονταν ότι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητού.

Η ομάδα που έκανε τον έλεγχο σημείωσε επίσης ότι στα ψυγεία τα τρόφιμα φυλάσσονταν χωρίς ετικέτα. Το δάπεδο της κουζίνας γλιστρούσε από τα λίπη, οι χειριστές τροφίμων δεν φορούσαν ποδιές, σκουφάκια μαλλιών, γάντια κ.λπ. Τα παράθυρα δεν ήταν εξοπλισμένα με σίτες για τα τα έντομα.
- Δείτε ακόμη: Το κόλπο που θα μειώσει στο μισό το χρόνο μαγειρέματος της γαλοπούλας και θα την κάνει «λουκούμι»
Σε ένα άλλο χώρο εστίασης, το Sarvi Restaurant and Bakery στην MG Road στο Secunderabad οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι τρόφιμα όπως τα μπισκότα, δεν έφεραν ετικέτα, με λεπτομέρειες παρασκευής και ημερομηνίες λήξεως. Η ειδική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κέικ ήταν σκουριασμένα και δεν τηρούνταν η βασική υγιεινή της κουζίνας!

Σύμφωνα με άλλη ανάρτηση στο X, την ίδια μέρα, η ομάδα εργασίας επιθεώρησε επίσης στην περιοχή Begumpet κοντά στο Secunderabad. Στo εστιατόριο Chillies στο Paradise Circle, εντόπισαν ζωντανές κατσαρίδες στην κουζίνα, ορισμένα από τα τρόφιμα δεν ήταν καλυμμένα και κανένα από τα είδη διατροφής δεν είχε ετικέτες. Οι χειριστές τροφίμων βρέθηκαν χωρίς σκουφάκια μαλλιών, γάντια κ.λπ. Το δάπεδο βρέθηκε γεμάτο με υπολείμματα τροφίμων και οι αποχετεύσεις στην κουζίνα φραγμένες.
- Δείτε ακόμη: Vegan λουκάνικα τίγκα σε ορυκτέλαια, αλάτι και ιώδιο – Απογοητευτικά αποτελέσματα εργαστηρίου
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.