ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΟι λαγοκέφαλοι απειλούν τον τουρισμό: Προειδοποιήσεις ξένων μέσων προς τους επισκέπτες στη...

Οι λαγοκέφαλοι απειλούν τον τουρισμό: Προειδοποιήσεις ξένων μέσων προς τους επισκέπτες στη χώρα μας

4 λεπτά ανάγνωσης

Ξένα μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν για την εξάπλωση του τοξικού λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες, κάνοντας λόγο για πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια λουόμενων

Η αυξανόμενη παρουσία του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες και ιδιαίτερα στην Κρήτη έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα και τον διεθνή Τύπο, με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να προειδοποιούν τους ταξιδιώτες για τους πιθανούς κινδύνους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

- Advertisement -

Η γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρεται στην εξάπλωση του λαγοκέφαλου στις ελληνικές ακτές, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο φαινόμενο αλλά για μια σταθερά αυξανόμενη περιβαλλοντική πρόκληση στη Μεσόγειο. Το δημοσίευμα εστιάζει ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου το είδος έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια και πλέον εμφανίζεται συχνότερα ακόμη και σε ρηχά νερά δημοφιλών παραλιών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι το είδος περιέχει την ισχυρή νευροτοξίνη τετροδοτοξίνη, η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη έως και θανατηφόρα σε περίπτωση κατανάλωσης. Όπως επισημαίνεται, η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα, ναυτία και εμετό, ενώ σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναπνευστική παράλυση.

- Advertisement -

Το γερμανικό μέσο αναφέρει ότι οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα έχουν ήδη εκδώσει οδηγίες και συστάσεις προς τους λουόμενους και τους ψαράδες, καθώς το είδος εντοπίζεται ολοένα και συχνότερα σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση ενώ τονίζεται ότι η παρουσία του σε ρηχά νερά επιβάλλει αυξημένη προσοχή, ιδιαίτερα σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα περιστατικά.

- Advertisement -
«Προσοχή στις διακοπές σας στην Κρήτη: Δηλητηριώδη ψάρια εξαπλώνονται σε όλο το νησί», είναι ο τίτλος του Γερμανικού δημοσιεύματος

Στη γαλλική έκδοση του Euronews καταγράφεται αυξημένη ανησυχία για την εξάπλωση του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στις ελληνικές θάλασσες, με αναφορές ακόμη και σε περιστατικά τραυματισμών λουομένων σε παραλίες της χώρας.

«Ελλάδα: Ανησυχία μετά τις επιθέσεις λαγοκεφάλων σε κολυμβητές» είναι ο τίτλος άρθρου στην γαλλικής έκδοση του Euronews

Στη βρετανική εφημερίδα The Sun, σε άρθρο με έντονο προειδοποιητικό ύφος, γίνεται αναφορά στην εξάπλωση του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) και άλλων ειδών φουσκωτών ψαριών στη Μεσόγειο, με αφορμή πρόσφατες καταγραφές σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Αδριατική και περιοχές που επηρεάζονται ευρύτερα από το ίδιο οικολογικό φαινόμενο. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο εισβολικό είδος, το οποίο έχει εισέλθει στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, διαθέτει ισχυρή νευροτοξίνη (τετροδοτοξίνη) που καθιστά την κατανάλωσή του δυνητικά θανατηφόρα, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί αναφορές για δαγκώματα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς ακόμη και ακρωτηριασμούς.

Η βρετανική εφημερίδα The Sun προειδοποιεί τους τουρίστες για τοξικό ψάρι με θανατηφόρα σάρκα και «δάγκωμα που προκαλεί ακρωτηριασμό»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελλάδα: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι μη ασφαλούς γάλακτος λίγο πριν διατεθούν στην αγορά

Η ΑΑΔΕ κατέσχεσε πάνω από δύο τόνους ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων που μεταφέρονταν χωρίς ψύξη.

Ελλάδα: Κατέληξε το βρέφος 10 μηνών που πνίγηκε από φαγητό – Τα περιστατικά πνιγμού από τροφή που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά πνιγμού από φαγητό και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ανάκληση ΕΦΕΤ: Για σοβαρό κίνδυνο ενημερώθηκε και η Ευρώπη – Η σαλμονέλα στο ταχίνι είχε εντοπιστεί 14 ημέρες νωρίτερα

Νέα στοιχεία για την ανάκληση χούμους δείχνουν ότι η Salmonella στο ταχίνι είχε ανιχνευθεί από τις 26 Ιουνίου, ενώ οι πρώτες ανακλήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία τρεις ημέρες πριν από την Ελλάδα.