Οι «πράσινες ωθήσεις» μειώνουν σημαντικά τα απόβλητα.
Πρόσφατα, καθώς οι υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων έγιναν όλο και πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται από τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης (SUC) έχει γίνει βασική περιβαλλοντική ανησυχία. Ωστόσο, αποτελεσματικές πολιτικές που ελέγχουν τα απόβλητα SUC είναι σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτες και είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι για να ενθαρρύνουμε τα άτομα να μειώσουν την κατανάλωση SUC. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή SUC στον κόσμο, μελέτη αξιολόγησε πως μικρές «πράσινες» παρεμβάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των ατόμων για τα μαχαιροπίρουνα όταν κάνουν παραγγελίες παράδοσης φαγητού.
Ο Guojun He και οι συνεργάτες του, συνεργάστηκαν με την ηλεκτρονική πλατφόρμα παραγγελιών φαγητού Eleme της Alibaba – παρόμοια με το Uber Eats και το DoorDash, με περισσότερους από 753 εκατομμύρια χρήστες – για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που προστέθηκαν στην εφαρμογή παραγγελιών από κινητό. Αξιοποιώντας την έννοια των πράσινων ωθήσεων, η εφαρμογή άλλαξε την προεπιλογή σε “χωρίς μαχαιροπίρουνα” και απαιτούσε από τους πελάτες να επιλέξουν ρητά τον αριθμό των σετ SUC με τις παραγγελίες τους. Επιπλέον, οι πελάτες που αποφάσισαν να παραιτηθούν από το SUC ανταμείφθηκαν με «πράσινους πόντους», οι οποίοι θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν με αντάλλαγμα τη φύτευση αληθινών δέντρων στην Κίνα.
Χρησιμοποιώντας λεπτομερή δεδομένα σε επίπεδο πελάτη από 197.062 τυχαία επιλεγμένους χρήστες του ιστορικού παραγγελιών φαγητού από το 2019 έως το 2021 και σε 10 μεγάλες πόλεις της Κίνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι «πράσινες πινελιές» μείωσαν σημαντικά την κατανάλωση SUC. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το μερίδιο των παραγγελιών χωρίς μαχαιροπίρουνα αυξήθηκε κατά 648%. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ενσωμάτωση των “πράσινων” μαχαιροπίρουνων είναι ένα εφικτό και αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής, επειδή αύξησε σημαντικά τις παραγγελίες που παραιτούνται από τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης χωρίς να βλάπτει την επιχειρηματική απόδοση των εστιατορίων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.