Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eurostat: Η Ελλάδα δεύτερη σε παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών και τρίτη σε καρπούζια

ΑρχικήΝέαEurostat: Η Ελλάδα δεύτερη σε παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών και τρίτη σε καρπούζια
spot_img

Η παραγωγή των καλοκαιρινών φρούτων μειώθηκε -6,3% το 2022.

Το 2022, η συνδυασμένη συγκομιδή της ΕΕ σε μοσχοπέζια, καρπούζια, φράουλες, ροδάκινα και νεκταρίνια ήταν 8,6 εκατομμύρια τόνοι, αντιπροσωπεύοντας μείωση 6,3% σε σχέση με το επίπεδο το 2021 (9,2 εκατομμύρια τόνοι). Αυτή η ύφεση οφειλόταν στη χαμηλότερη συγκομιδή της παραγωγής μοσχοβολιών (-9,5% το 2022) και καρπουζιών (18,4% το 2022). Πράγματι, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αυξήθηκε (+5,6% το 2022) και αυτή των φραουλών παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη.

Η Ισπανία ήταν ο κύριος παραγωγός της ΕΕ των καλοκαιρινών φρούτων

Η Ισπανία είναι βασικός παραγωγός καλοκαιρινών φρούτων στην ΕΕ. Παρήγαγε σχεδόν τα μισά (45,4%) των καρπουζιών της ΕΕ, σχεδόν το ένα τρίτο (32,0%) των πεπονιών (μοσχοβολάκια) και περισσότερο από το ένα τέταρτο (27,3%) τόσο των φραουλών, όσο και των ροδάκινων και των νεκταρίνων της (26,9%) το 2022. 

Ομοίως, η Ιταλία παρήγαγε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (36,1%) τόσο τωνπεπονιών της ΕΕ, όσο και των ροδάκινων και των νεκταρίνων (35,6%), καθώς και το ένα τέταρτο (25,6%) των καρπουζιών της.

Για ορισμένα συγκεκριμένα καλοκαιρινά φρούτα, άλλα μέλη της ΕΕ ήταν βασικοί παραγωγοί: η Πολωνία κατέλαβε τη δεύτερη θέση για την παραγωγή φράουλας (16,7% του συνόλου της ΕΕ), η Ελλάδα δεύτερη για την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών (27,1%) και τρίτη για τα καρπούζια (12,4%), η Γαλλία τρίτη για την παραγωγή πεπονιών (18,8%) και η Γερμανία τρίτη για την παραγωγή φράουλας (11%).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο