Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εξαγωγές: “Χρυσές” οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών ειδών αρτοποιίας στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΕξαγωγές: "Χρυσές" οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών ειδών αρτοποιίας στις ΗΠΑ
spot_img

Σταθερά αυξητική πορεία εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές του κλάδου των παρασκευασμάτων αρτοποιίας στις ΗΠΑ

Στην 22η θέση των προμηθευτών αρτοπαρασκευασμάτων στις ΗΠΑ βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό 0,3%. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε «έρευνα αγοράς για τον κλάδο των παρασκευασμάτων αρτοποίίας στις ΗΠΑ» του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη «οι ελληνικές εξαγωγές έχουν σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η αξία του το 2021 να έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2017 (από 7,8 εκατ. δολάρια το 2017, σε 24,6 εκατ. δολάρια το 2021).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών αρτοπαρασκευασμάτων στις ΗΠΑ προέρχεται από τις όμορες χώρες του Καναδά και του Μεξικό. Αθροιστικά, από τις δύο χώρες προέρχεται, σχεδόν, το 70% του συνόλου των εισαγωγών της κατηγορίας στις ΗΠΑ ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 22η θέση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως σημειώνεται, παρουσιάζει «η εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών μειγμάτων και ζυμαριών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και μπισκοτοποιίας (Κλάση HS 190120).

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές εξαγωγές των πρώτων υλών για την παραγωγή αρτοπαρασκευασμάτων (ζυμάρια και άλλα μείγματα) αυτές ανήλθαν από 40 χιλ. δολάρια το 2017, σε 529 χιλ. δολάρια το 2021. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των εισαγωγών της κλάσης HS 190120 (0,14%), οι ελληνικές εξαγωγές στην εν λόγω κατηγορία εμφανίζουν καλές προοπτικές ανάπτυξης» όπως υπογραμμίζεται.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι εισαγωγές προϊόντων αρτοπαρασκευασμάτων στις ΗΠΑ κινούνται σταθερά ανοδικά την τελευταία πενταετία. Πιο συγκεκριμένα, από 4,9 δις δολάρια το 2017, ανήλθαν σε 7,5 δις δολάρια το 2021.

Γενικά Χαρακτηριστικά

Αν και ο κλάδος των παρασκευασμάτων αρτοποιίας (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιίας) γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, είναι ενδιαφέρον ότι σε αυτόν δεν δραστηριοποιούνται μεγάλες επώνυμες εταιρείες, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των πωλήσεων προέρχεται από εταιρείες μεσαίου μεγέθους για τα δεδομένα της αγοράς.

Το καταναλωτικό κοινό στις ΗΠΑ προσελκύεται ιδιαίτερα από τα φρέσκα τρόφιμα, εκτιμώντας, όλο και περισσότερο για λόγους υγείας και ευεξίας, τα προϊόντα που παρασκευάζονται με φρέσκα συστατικά.

Επιπλέον, ενώ τα προϊόντα ζύμης αποτελούν τη μεγαλύτερη υποκατηγορία, οι πωλήσεις του συσκευασμένου και μη, πλατέως άρτου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί, εν μέρει, να οφείλεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για την ξένη κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει άρτους, όπως οι τορτίγιες και οι πίτες (ελληνικής, αραβικής και άλλων προελεύσεων), αλλά και στην ένταξη των παρασκευασμάτων αρτοποιίας στο μενού των εστιατορίων.

Αναλυτικά η έρευνα:

https://agora.mfa.gr/infofiles/%CE%9F%20%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82%20%CE%97%CE%A0%CE%91%203%20us.pdf

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο