Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FDA: Τα μικροπλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαFDA: Τα μικροπλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία
spot_img

Ο FDA προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την επικινδυνότητα των μικροπλαστικών στις συσκευασίες τροφίμων.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε πρόσφατα μια ενημέρωση σχετικά με τα μικρο- και νανοπλαστικά στα τρόφιμα, στην οποία υποστηρίζεται ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία «δεν αποδεικνύουν ότι τα επίπεδα μικροπλαστικών ή νανοπλαστικών που ανιχνεύονται στα τρόφιμα αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία”.

- Advertisement -

Αν και η δήλωση του FDA σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μικροπλαστικά και νανοπλαστικά εισέρχονται στην παροχή τροφίμων, προσθέτει επίσης την προειδοποίηση ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να συναχθεί το συμπέρασμα εάν τα μικρο- και νανοπλαστικά από τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων μεταναστεύουν στα τρόφιμα και τα ποτά.

Η δήλωση του FDA σημειώνει ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος όπου καλλιεργούνται ή εκτρέφονται τα τρόφιμα είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην παρουσία πλαστικών σωματιδίων στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη βρήκε πλαστικά από ελαστικά σε δείγματα φυλλώδους λαχανικού που καλλιεργούνται κοντά σε δρόμους.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, η οποία εξέτασε ελαιόλαδο συσκευασμένο τόσο σε πλαστικά όσο και σε γυάλινα μπουκάλια, εντόπισε μικροπλαστικά σε κάθε δείγμα, ανεξάρτητα από τον τύπο συσκευασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον FDA, η τρέχουσα έλλειψη τυποποιημένων ορισμών για το μέγεθος των μικροπλαστικών ή των νανοπλαστικών, τα οποία έχουν μια πολύπλοκη ποικιλία χαρακτηριστικών, εμποδίζει τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεών τους.

Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχουν τυποποιημένες μέθοδοι για τον τρόπο ανίχνευσης, ποσοτικοποίησης ή χαρακτηρισμού των μικροπλαστικών και των νανοπλαστικών, πολλές από τις επιστημονικές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει μεθόδους μεταβλητής, αμφισβητήσιμης ή/και περιορισμένης ακρίβειας και ειδικότητας.

Ενώ ο FDA αναγνωρίζει ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει την παρουσία μικροπλαστικών σε μια σειρά από τρόφιμα -όπως αλάτι, θαλασσινά, ζάχαρη, μπύρα, εμφιαλωμένο νερό, μέλι, γάλα και τσάι-, τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι τα επίπεδα μικροπλαστικών ή νανοπλαστικών που ανιχνεύονται στα τρόφιμα αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

«Η παρουσία περιβαλλοντικά προερχόμενων μικροπλαστικών και νανοπλαστικών στα τρόφιμα από μόνη της δεν υποδηλώνει κίνδυνο και δεν παραβιάζει τους κανονισμούς του FDA, εκτός εάν δημιουργεί ανησυχία για την υγεία», σημειώνει ο οργανισμός.

Ο FDA θα συνεχίσει να παρακολουθεί την έρευνα σχετικά με τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά και θα λάβει ρυθμιστικά μέτρα μόνο εάν διαπιστώσει, βάσει επιστημονικών στοιχείων, ότι τα μικροπλαστικά ή τα νανοπλαστικά στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων τροφίμων και ποτών, επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα