Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FEEDACTIV: Καινοτόμες ιχθυοτροφές υδατοκαλλιέργειας για παραγωγή λειτουργικών προϊόντων

ΑρχικήΝέαΑλιείαFEEDACTIV: Καινοτόμες ιχθυοτροφές υδατοκαλλιέργειας για παραγωγή λειτουργικών προϊόντων
spot_img

Το FEEDACTIV αναπτύσσει ιχθυοτροφές για εφαρμογή σε υδατοκαλλιέργειες χρησιμοποιώντας φυσικές βιοδραστικές ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των εκτρεφόμενων ψαριών.

Το FEEDACTIV είναι μια Καινοτόμος Δράση που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Marie Curie – Research and Innovation Staff Exchange (RISE) στο πλαίσιο του Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων ιχθυοτροφών υδατοκαλλιέργειας βασισμένων σε φυσικές βιοδραστικές ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των εκτρεφόμενων ψαριών. Διάφορα είδη θαλάσσιων μικροφυκών καθώς και φύκη και χερσαία φυτά θα χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό της ιχθυοτροφής με σκοπό τη μερική υποκατάσταση ιχθυάλευρων με συστατικά χαμηλού κόστους. Η χρήση φυσικών ενώσεων, όπως πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ω-3, ω-6 και ω-7), φαινολών, καροτενοειδών και πρωτεϊνών από τη θαλάσσια και χερσαία χλωρίδα, στοχεύει στη βελτίωση της αναπαραγωγής και της ποιότητας των εκτρεφόμενων ειδών, ενώ παράλληλα μειώνει δραστικά το ετήσιο κόστος των εταιρειών υδατοκαλλιέργειας εστιάζοντας σε διαδικασίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ψαριών. Η παραγωγή αυτών των λειτουργικών προϊόντων θα καλύψει τις απαιτήσεις των καταναλωτών για κατανάλωση τροφίμων με αυξημένη λειτουργικότητα και απουσία χημικών προσθέτων δίνοντάς τους ένα μετέπειτα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Ένας από τους βασικούς στόχους αυτού του έργου είναι επίσης να σχηματίσει ένα διεθνές και διατομεακό δίκτυο οργανισμών που να εργάζονται σε ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα στους τομείς της υδατοκαλλιέργειας και της σύνθεσης ζωοτροφών. Ως εκ τούτου, το FEEDACTIV συγκεντρώνει ερευνητές από τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο που ειδικεύονται στους διεπιστημονικούς/διατομεακούς, αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά συμπληρωματικούς, ερευνητικούς τομείς της Υδατοκαλλιέργειας, της Παραγωγής Ζωοτροφών, της Ασφάλειας Ζωοτροφών/ Τροφίμων, της Ανάλυσης Διεργασιών και του Σχεδιασμού των προϊόντων διατροφής. Πρόκειται για ένα κοινό έργο έρευνας και καινοτομίας που θα αναπτύξει μια ισχυρή συνεργασία με 8 εταίρους από 3 ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Ελλάδα και Ιταλία) με διαφορετικό τεχνικό υπόβαθρο από τον ακαδημαϊκό και τον μη ακαδημαϊκό τομέα. Η εκτέλεση του έργου και η ανταλλαγή γνώσεων θα βασιστούν σε αποσπάσεις (ανταλλαγές) προσωπικού έρευνας και καινοτομίας με ενσωματωμένο μηχανισμό επιστροφής που ενισχύει τη συνεργατική έρευνα μεταξύ των διαφόρων χωρών και τομέων.

Στόχοι

Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των εκτρεφόμενων ψαριών με τη χρήση βιοενεργών παραγόντων από εναλλακτικές πρώτες ύλες φυτικής και θαλάσσιας προέλευσης ως συμπληρώματα ιχθυοτροφών. Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι έρευνας και καινοτομίας του έργου είναι:

1) Να δημιουργηθεί μια νέα, και το πιο σημαντικό, βιώσιμη πηγή φυσικών συστατικών που μπορεί να ενσωματωθεί σε βιομηχανικό επίπεδο στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

2) Για την κάλυψη της ζήτησης των καταναλωτών για εξατομικευμένη διατροφή χωρίς χημικά που καλύπτουν τις ανάγκες μιας νέας ανεπτυγμένης αγοράς λειτουργικών προϊόντων διατροφής.

3) Βελτίωση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας με περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική αποδοχή.

Κρίσιμα ζητήματα

1. Η ανάπτυξη τεχνικών και επιστημονικών γνώσεων για την υδατοκαλλιέργεια, η οποία θα μειώσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την εξάρτηση από τα ιχθυάλευρα και τα ιχθυέλαια, θα ενισχύσει την αειφόρο χρήση των πόρων της υδατοκαλλιέργειας και θα βελτιώσει την καλή διαβίωση των ιχθηρών.

2. Βελτιστοποίηση της παραγωγής προϊόντων ψαριών με υψηλή θρεπτική αξία σε ποσότητα και ποιότητα παραγωγής.

3. Το ενδιαφέρον για αυξημένες λειτουργικότητες υπαγορεύει την ενσωμάτωση βιοδραστικών συστατικών στις ιχθυοτροφές σε σταθερή και βιοδιαθέσιμη μορφή.

4. Απαιτούνται νέες, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές για τη μέγιστη, πράσινη ανάκτηση των ενώσεων. Απαιτείται επίσης προστασία βιοδραστικών παραγόντων για μεγιστοποίηση της βιοδιαθεσιμότητας και ελεγχόμενη απελευθέρωση.

5. Ανάπτυξη πρωτοκόλλων παρακολούθησης της παθολογίας των ψαριών, των ζωοτεχνικών παραμέτρων και των διακυμάνσεων της ημερήσιας θνησιμότητας.

6. Βελτιστοποίηση διεργασίας με ανάπτυξη μοντέλων βάσει ιδιοτήτων ποιότητας και ασφάλειας της ιχθυοτροφής.

Αντίκτυπο

Το έργο FEEDACTIV θα φέρει τις ανάγκες των βιομηχανιών στο προσκήνιο της έρευνας, ώστε να μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της ανάπτυξης της νέας γνώσης σε απτά αποτελέσματα, νέα προϊόντα και βιομηχανικές διαδικασίες. Θα είναι η αρχή μιας σχέσης μεταξύ των εταίρων που θα είναι αυτοσυντηρούμενη μετά την ολοκλήρωση του έργου. Η μεταφορά γνώσης μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας είναι αμφίδρομη: καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα και αλγόριθμοι θα περάσουν στη βιομηχανία, ενώ η βιομηχανική επικύρωση θα χρησιμεύσει ως ανατροφοδότηση στον ακαδημαϊκό χώρο για να εμπνεύσει νέες ιδέες και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων με πιο αποτελεσματικό και πρακτικό τρόπο. Έτσι, οι εταίροι θα επιδιώξουν να συνεργαστούν στενά την περίοδο μετά το έργο για να επιτύχουν επιστημονικά και εμπορικά οφέλη. Οι ανεπτυγμένες νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες θα εξασφαλίσουν νέες και μόνιμες συνεργασίες μεταξύ των εταίρων της FEEDACTIV και θα οδηγήσουν στην αυτοβιωσιμότητα της συνεργασίας μετά το τέλος του έργου, αυξάνοντας τη διατομεακή κινητικότητα τόσο για το ESR όσο και για το ER. Τα αποτελέσματα του FEEDACTIV που εφαρμόζονται στις βιομηχανίες τροφίμων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στην Ευρώπη και παγκοσμίως και μπορούν να διατηρήσουν τη συνεργασία ενεργή μετά το τέλος

Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα και τις δράσεις μας!

Facebook: https://www.facebook.com/feedactiv/

X: https://twitter.com/FeedActiv

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/feedactiv-eu-585b11260/

YouTube Channel: https://www.youtube.com/@FEEDACTIVproject

This project has received funding from the European Union’s Horizon Europe Framework Programme (HORIZON) under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No 101086261.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο