Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φορολογήστε τη ζάχαρη και το αλάτι στα τρόφιμα για τη βελτίωση της υγείας – Έκθεση

ΑρχικήΝέαΦορολογήστε τη ζάχαρη και το αλάτι στα τρόφιμα για τη βελτίωση της υγείας - Έκθεση
spot_img

Ειδικοί ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς και επιπλέον φόρο σε επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη όπως μιλκσέικ, μπισκότα, γιαούρτια και δημητριακά πρωινού

για τον τομέα των τροφίμωνΗ κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να επεκτείνει τον φόρο ζάχαρης πέρα ​​από τα αναψυκτικά για να καλύψει όλα τα είδη τροφίμων, σύμφωνα με μια  σημαντική νέα έκθεση  που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, 17 Μαρτίου.

- Advertisement -

Η έκθεση Transforming UK Food Systems Program (TUKFS), με τίτλο « Ρυθμιστικά εργαλεία για μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή», υπογραμμίζει πώς η υπάρχουσα εισφορά αναψυκτικών μείωσε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα ποτά κατά 44% και προτείνει μια παρόμοια προσέγγιση που επεκτείνεται σε όλους τους τύπους τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης παχυσαρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η εισαγωγή μιας νέας εισφοράς για το αλάτι, παρόμοια με τον φόρο ζάχαρης, είναι μια άλλη πρόταση που υποβάλλεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά συνιστώμενων κανονισμών, οι οποίοι προτείνονται όχι μόνο για να μεταμορφώσουν τη δημόσια υγεία στο ΗΒ, αλλά και για να προσφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη σε εθνικό επίπεδο. 

Ο καθηγητής Chris Hilson, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Η επέκταση του φόρου ζάχαρης σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας. Η τρέχουσα εισφορά έχει μειώσει με επιτυχία τη ζάχαρη στα αναψυκτικά, αλλά πρέπει να δούμε την ίδια επιτυχία με προϊόντα όπως μιλκσέικ, μπισκότα, γιαούρτια και δημητριακά πρωινού για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Υποχρεωτικά μέτρα στον κλάδο των τροφίμων, όπως ο φόρος αλατιού, θα πρέπει να εξεταστούν επίσης από τους βουλευτές.  

«Αυστηρότεροι κανονισμοί στον ευρύτερο τομέα των τροφίμων θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα πιο υγιές περιβάλλον, καθώς και έναν πιο υγιή πληθυσμό. Ο καθορισμός στόχων για τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος είναι ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο του Ηνωμένου Βασιλείου στο κλίμα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρκίνου». 

Η έκθεση ζητά αυστηρότερους κανονισμούς για τον τομέα των τροφίμων και απομάκρυνση από την τρέχουσα προσέγγιση, η οποία βασίζεται περισσότερο σε εθελοντικά μέτρα. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τέτοια μέτρα, όπως οι ενημερωτικές ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων, έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν σοβαρές περιβαλλοντικές βλάβες και κακά αποτελέσματα για την υγεία σε πληθυσμιακή κλίμακα. 

Οι ισχυρότερες πολιτικές θα υποστήριζαν επίσης οικονομικούς στόχους αντί να τους εμποδίσουν, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, καθώς ένα υγιές περιβάλλον και εργατικό δυναμικό είναι απαραίτητα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. 

Άλλες βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν: 

  • Καθορισμός τομεακών στόχων για τα αέρια θερμοκηπίου για τη γεωργία.
  • Προσθήκη γαλακτοκομικών και βοείου κρέατος στα προγράμματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 
  • Απαίτηση από τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων να αναφέρουν τις πωλήσεις ανθυγιεινών προϊόντων τους. 
  • Υποχρεωτική η επισήμανση τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε όλα τα προϊόντα. 

Η καθηγήτρια Christine Riefa, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Η έκθεση προσφέρει ένα ολοκληρωμένο μενού ρυθμιστικών εργαλείων για να μεταμορφώσει το διατροφικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου.  

“Οι εθελοντικές προσεγγίσεις δεν απέδωσαν και τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης. Οι εταιρείες και οι αγρότες που θέλουν να τα πάνε καλύτερα υπονομεύονται από αυτούς που επωφελούνται από την αγνόηση των ανησυχιών για την υγεία και το περιβάλλον.”  

Ο καθηγητής Chris Hilson πρόσθεσε: «Η ισχυρότερη νομοθεσία θα υποστήριζε την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια. Δεν μπορούμε να παράγουμε τροφή χωρίς υγιή εδάφη, ακμάζοντες επικονιαστές και σταθερό κλίμα, και καμία οικονομία δεν ωφελείται από έναν πληθυσμό που αρρωσταίνει από κακή διατροφή». Η έκθεση έρχεται καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποκαλύψει τη στρατηγική της για τα τρόφιμα και τον οδικό χάρτη της 25ετούς γεωργίας, που αναμένεται αργότερα φέτος. 

https://centaur.reading.ac.uk/121707

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα