Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
8.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτικά ροφήματα: Αντίθετες αποφάσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για τη χρήση του όρου “γάλα”

ΑρχικήΝέαΦυτικά ροφήματα: Αντίθετες αποφάσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για τη χρήση του όρου "γάλα"
spot_img

Εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις έλαβαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τη χρήση της ονομασίας “γάλα” σε vegan γαλακτοκομικά. Ναι από τις ΗΠΑ, όχι από τη Βρετανία.   

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σχέδιο των ΗΠΑ, ροφήματα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιούν τον όρο “γάλα”, θα μπορούν να συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως αν αυτά είναι προϊόντα αρμέγματος ή όχι. Για παράδειγμα το ρόφημα από βρώμη θα εξακολουθήσει να φέρει το όρο “γάλα” παρά το γεγονός πως προκύπτει φυτικά. Ο κανόνας προβλέπει επίσης, προαιρετικά, να αναγράφεται στην ετικέτα η διατροφική αξία των ροφημάτων όπως η περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σε μαγνήσιο ή σε βιταμίνη D.

   Το συγκεκριμένο σχέδιο αναφέρεται μόνο σε ροφήματα και στόχο έχει να παρέχονται στους καταναλωτές σαφείς διατροφικές πληροφορίες, δήλωσε ο Επίτροπος της FDA, Dr. Robert Califf στο 9news. Με την απόφαση διαφωνεί η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος, ένας βιομηχανικός εμπορικός όμιλος, που συμμερίζεται μεν, την ανάγκη των καταναλωτών για περεταίρω διατροφικές πληροφορίες στα φυτικά ροφήματα, ωστόσο θεωρεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως “γάλα”. Αντιθέτως, σύμφωνα με οδηγίες της υπηρεσίας, τα φυτικά ροφήματα δεν προσποιούνται ότι είναι γαλακτοκομικά παρόλο που χρησιμοποιούν τον όρο “γάλα”, και οι καταναλωτές το γνωρίζουν αυτό.

   Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων επί χρόνια στηρίζουν πως τα ροφήματα που παρουσιάζονται με τον όρο “γάλα”, διαστρεβλώνουν την πραγματική έννοια του όρου. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί νομοθέτες στο παρελθόν, προσπάθησαν να εγκρίνουν νομοσχέδιο που θα απαιτούσε από τον FDA, να ορίζει προϊόντα “γάλα”, μόνο εφόσον προκύπταν κατόπιν αρμέγματος μιας ή περισσότερων αγελάδων.

Το όχι της Βρετανίας

   Αυτή την άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που προέβη στην απόφαση απαγόρευσης της επισήμανσης “γάλα” σε προϊόντα που έχουν φυτική προέλευση, η οποία κατακεραυνώνεται από δεκάδες οργανισμούς. Αν οι εταιρίες δεν μπορούν να περιγράφουν τα ροφήματα τους με τον όρο “εναλλακτικό γάλα”, μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα προϊόντα.

   Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στην κυβέρνηση 44 μάρκες φυτικών ροφημάτων μεταξύ αυτών και οι Alpro, Oatly και Quorn, επισημαίνουν πως μια τέτοια απόφαση θα επηρέαζε τις περιβαλλοντικές και εθνικές στρατηγικές τροφίμων της κυβέρνησης.

     Η Marisa Heath, διευθύνουσα σύμβουλος της Plant-Based Food Alliance, είπε στο Plant Based News (PBN): “Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την κυβέρνηση για να εξετάσουμε ένα νέο σύστημα επισήμανσης για εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε φυτά, το οποίο αναγνωρίζει τις προόδους στην τεχνολογία τροφίμων και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών το 2023”. “Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε πραγματικά να πρωτοστατήσει εδώ, υποδεικνύοντας ότι είναι ανοιχτό για τις επιχειρήσεις και την καινοτομία στα φυτικά τρόφιμα και ποτά. Αυτό θα ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τις φιλοδοξίες τους γύρω από την επιστήμη, την καινοτομία και την τεχνολογία καθώς και την οικονομική ανάπτυξη. Η δημοσίευση της ανακοίνωσης επιβολής κάνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς και υπονομεύει την περιβαλλοντική ατζέντα”.

     Σε μια δήλωση που εστάλη στο FoodIngredientsFirst, η κυβερνητική υπηρεσία είπε: “Υπάρχουν σαφείς κανόνες, ώστε οι αγοραστές να μην παραπλανούνται από τις ετικέτες και να μπορούν να αγοράζουν με σιγουριά. Αυτά περιλαμβάνουν μακροχρόνιους κανόνες που επιφυλάσσουν τη χρήση συγκεκριμένων όρων γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του «γάλακτος» και του «βούτυρο», αποκλειστικά για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα”.

“Δεν πρόκειται καθόλου για σύγχυση των καταναλωτών», είπε ο Jimmy Pierson, διευθυντής της ProVeg UK, στο Plant Based News εκείνη την εποχή. “Σαφώς, όλοι γνωρίζουν ότι το γάλα βρώμης προέρχεται από τη βρώμη. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένα μέτωπο για να λογοκρίνουμε, να περιορίσουμε και να βλάψουμε οικονομικά τον κλάδο των φυτών, τον οποίο η γαλακτοβιομηχανία βλέπει ως σημαντική απειλή. Ούτε για αυτήν την πρόταση ζητήθηκε η γνώμη των επιχειρήσεων που βασίζονται σε φυτά, επομένως η διαδικασία μέχρι στιγμής ήταν εντελώς αντιδημοκρατική”.

    Αυτές οι αξιώσεις για κατάργηση των όρων “γάλα” ή “κρέας” έρχονται, ενώ οι εναλλακτικέ βιομηχανίες και των δύο χωρών βρίσκονται στο απόγειο. Έχει προηγηθεί και μια απαγόρευση χρήσης του όρου  «κρέας» σε φυτικές συσκευασίες το 2020, στη Νότια Αφρική, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να καταργήσει όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν όρους που παραπέμπουν σε κρέας, όπως το μπέικον, ενώ ήταν φυτικά. Kάτι που τελικά απετράπη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο