Ανάκληση που ο FDA ταξινομεί στην Κατηγορία II.
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα διαφορετικά αδήλωτα ενισχυτικά γεύσης βρέθηκαν να περιέχουν τα δημοφιλή γαριδάκια Wegmans Jalapeno Baked Cheese Puffs τα οποία ανακλήθηκαν αρχικά τον Δεκέμβριο, αλλά τώρα ο FDA ταξινομεί την ανάκληση σε Κατηγορία II.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Σύνδρομο λυκανθρώπου» – Συναγερμός για τα μολυσμένα μασητικά κόκκαλα σκύλων που προκαλούν σοβαρές νευρολογικές διαταραχές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΕΦΕΤ – Lidl Hellas: Σκουλήκια σε σοκολάτες – Το cibum είχε ενημερώσει από χθες το κοινό
Η κατηγορία αυτή περιγράφει “μια κατάσταση κατά την οποία η χρήση ή η έκθεση σε ένα προϊόν μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή όπου η πιθανότητα σοβαρών δυσμενών συνεπειών για την υγεία είναι απομακρυσμένη.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση επικίνδυνου έτοιμου πουρέ από τα ράφια των σούπερ μάρκετ – Περιέχει απειλητικό για την υγεία συστατικό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην φάτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!» – Επείγουσα προειδοποίηση των Αρχών για πρακτικές με θανατηφόρες συνέπειες
4 αδήλωτα ενισχυτικά
Τα αδήλωτα ενισχυτικά γεύσης περιελάμβαναν:
- γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG, το οποίο η FDA θεωρεί ότι είναι “γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές” αν και κατά καιρούς έχει λάβει αναφορές για συμπτώματα όπως πονοκέφαλο και ναυτία μετά την κατανάλωση τροφών που το περιέχουν. Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ενισχυτικά γεύσης στον κόσμο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, το συστατικό βρέθηκε στο επίκεντρο επειδή ανακαλύφθηκε ότι ήταν μια τοξική προσθήκη σε μερικά από τα πιο δημοφιλή Ασιατικά πιάτα. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, μούδιασμα και αίσθημα παλμών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά τα ποτά προκαλούν 2,2 εκ. νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και 1,2 εκ. καρδιαγγειακών παθήσεων κάθε χρόνο
- διοξικό νάτριο, που αναγνωρίζεται από τον FDA ως ασφαλές. Το διοξεικό νάτριο είναι μια λεπτή λευκή σκόνη με ελαφριά γεύση και άρωμα ξιδιού που μπορεί να βελτιώσει τη γεύση μιας ποικιλίας τροφίμων. Επιπλέον, αυτή η σκόνη είναι εξαιρετικά διαλυτή στο νερό, επομένως μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με άλλα συστατικά σε προϊόντα διατροφής. Για το λόγο αυτό, η σκόνη διοξεικού νατρίου χρησιμοποιείται συνήθως στην παρασκευή τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μουχλιάζουν τα μαλλιά αν κοιμηθούμε χωρίς να τα στεγνώσουμε;
- εθιστικό ινοσινικό δινάτριο, το οποίο θεωρείται ασφαλές από τον FDA εάν χρησιμοποιηθεί μόνο μια ορισμένη ποσότητα της ουσίας. Το IMP προσδίδει κρεατώδη και αλμυρή ή umami γεύση σε τρόφιμα όπως στιγμιαία ζυμαρικά (καρύκευμα), πατατάκια, κονσερβοποιημένες σούπες, καρυκεύματα και σνακ. Αν αναρωτιέστε γιατί τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα προϊόντα γρήγορου φαγητού μπορεί να είναι εθιστικά μερικές φορές, το ινοσινικό δινάτριο μπορεί να είναι ο λόγος γι’ αυτό. Η ενημέρωση ανάκλησης δεν ανέφερε πόσο από το εθιστικό χρησιμοποιήθηκε στα συγκεκριμένα γαριδάκια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aυτή την ώρα της ημέρας πρέπει να πίνουμε τον καφέ μας για να έχουμε υγεία και μακροζωία – Μελέτη
- γουανυλικό δινάτριο, το οποίο θεωρείται επίσης ασφαλές για χρήση από τον FDA, αρκεί να μην χρησιμοποιείται σε υπερβολική ποσότητα. Το γουανυλικό δινάτριο παρασκευάζεται συνήθως από άμυλο ταπιόκας που έχει υποστεί ζύμωση, αν και μπορεί επίσης να ληφθεί από μαγιά, μύκητες και φύκια. Στη φύση, είναι πιο εύκολο να το βρείτε σε αποξηραμένα μανιτάρια. Το γλουταμινικό μονονάτριο αυξάνει τον πλούτο της γεύσης του αλατιού, επομένως χρειάζεστε λίγο λιγότερο αλάτι για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν 4 γραμμάρια γλουταμινικού μονονάτριου ανά γραμμάριο σωματικού βάρους παρουσίασαν αυξημένο οξειδωτικό στρες στο αίμα. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Αφού θεωρούνται ασφαλή πρόσθετα γιατί ανακλήθηκε το προϊόν;
Ακόμη κι αν τα πρόσθετα και τα ενισχυτικά γεύσης σε ένα θεωρούνται ασφαλή από τον FDA, όλα τα συστατικά πρέπει να δηλώνονται στις ετικέτες των τροφίμων.
Οι κατασκευαστές τροφίμων είναι υπεύθυνοι για την εμπορία ασφαλών τροφίμων, που ακολουθούν όλους τους κανόνες περί των συστατικών που χρησιμοποιούν στα τρόφιμα, πριν τα διαθέσουν στους καταναλωτές.