Καταγγελία στο Cibum για προϊόντα μαλλιών που πωλούνται σε φαρμακεία.
Nέες ενημερώσεις σήμερα στο Ευρωπαϊκό σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (RAPEX). Η Τσεχία ανακάλεσε από την αγορά και ενημέρωσε το RAPEX για σαπούνια Palmolive και Nivea και πιο συγκεκριμένα για τα:
- Σαπούνι Palmolive Nourishing Sensation, with milk & rose petals με κωδικό παρτίδας 9186TR14245 και Barcode 8693495034258 προέλευσης Τουρκίας
- Σαπούνι Palmolive Balanced & Mild, with chamomile & vitamin E με κωδικό παρτίδας 210219TR14347και Barcode 8693495033770 επίσης προέλευσης Τουρκίας
- Και σαπούνι Nivea Creme smooth με κωδικό παρτίδας 82554008 HR αριθμό μοντέλου 82414 και Barcode 9005800258010 προέλευσης Γερμανίας.
- Δείτε επίσης: Μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα: Ποια χώρα εξάγει τα πιο επικίνδυνα – Στοιχεία RASFF σε διάστημα 13 ετών
Τα παραπάνω είδη προσωπικής υγιεινής περιέχουν την ουσία Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) που μπορεί να αναγράφεται και ως Lilial, η οποία έχει απαγορευτεί από το 2022 στην ΕΕ και που έχει γίνει αιτία για εκατοντάδες ανακλήσεις καλλυντικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι σε δήλωσή της στο cibumη η Beiersdorf (NIVEA) έχει τονίσει πως «Στο πλαίσιο της συνεχούς βελτιστοποίησης του κωδικολογίου μας, ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς και προληπτικά για το θέμα του Lilial, και ήδη πριν από τον Μάρτιο του 2021, είχαμε ήδη τροποποιήσει την σύνθεση όλων των προϊόντων μας στην Ευρώπη με αρώματα που δεν περιέχουν Lilial ή (Butylphenyl Methylpropional). Το Lilial χρησιμοποιείτο στο παρελθόν στα αρώματά μας με πολύ ελεγχόμενο τρόπο και υπόκειτο σε αυστηρά κριτήρια ασφαλείας και υψηλά πρότυπα συμβατότητας».
Καταγγελία στο Cibum
Την ίδια ώρα το Cibum έλαβε νέα καταγγελία από αναγνώστρια η οποία αγόρασε προϊόντα για τα μαλλιά από φαρμακείο στο Περιστέρι. Η αναγνώστρια (της οποίας τα στοιχεία είναι στη διάθεση του Cibum) έγραψε: «Καλησπέρα σας, επειδή βλέπω αρκετές ενημερώσεις σας για προϊόντα που περιέχουν τις ουσίες Butyphenyl/ Methylpropional θα ήθελα να ενημερώσω ότι και προϊόντα styling μαλλιών της εταιρείας O… S….που πωλούνται σε φαρμακεία περιέχουν αυτές τις ουσίες. Είναι gel για τα μαλλιά. Η αγορά έχει γίνει σε φαρμακείο του Περιστερίου πριν 6 μήνες».
Η αναγνώστρια συνόδευσε το κείμενο και με φωτογραφίες των προϊόντων στις οποίες φαίνεται η ουσία Butylphenyl ethylpropional.
- Δείτε επίσης: Lidl: Πρόστιμο 10.000€ σε κατάστημα στο Άργος
Η BMHCA μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, την υγεία του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».
Μόνο τον Ιούλιο (1-12 Ιουλίου) δημοσιεύτηκαν 84 ειδοποιήσεις στο σύστημα RAPEX που αφορούσαν γνωστά αποσμητικά κολόνιες και αρώματα, τα οποία περιέχουν την απαγορευμένη ουσία.
Πολλές από αυτές τις μάρκες ειδών προσωπικής υγιεινής, που αναρτώνται στο RAPEX, πωλούνται και στην Ελλάδα αυτό δεν σημαίνει όμως ότι περιέχουν BMHCA, χωρίς όμως και να αποκλείεται, καθώς παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες λένε ότι δεν την χρησιμοποιούν ίσως έχουν ξεμείνει στα ράφια παλιές παρτίδες, λόγω μεγάλης ημερομηνίας λήξης. Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να δουν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional. Εάν δεν υπάρχει ως συστατικό τα προϊόντα είναι ασφαλή για χρήση.
Επίσης σήμερα ανέβηκε στο RAPEX ειδοποίηση για Cosmetics set της Dove με κωδικό παρτίδας 9107293και Barcode 8710908115905 προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου, και για το Cosmetics set της Dove Invisible Dry antiperspirant spray + Go Fresh Revitalize nourishing shower gel με κωδικό παρτίδας 9107216 και Barcode 8710908115226 προέλευσης Κίνας.
- Δείτε επίσης: 1 νεκρός και 36 στο νοσοκομείο από σοκολάτες στις ΗΠΑ