Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί βουλιάζει η τιμή της σουλτανίνας

ΑρχικήΝέαΓιατί βουλιάζει η τιμή της σουλτανίνας
spot_img

cibum team

Χαμηλότερες των προσδοκιών των αγροτών και μειωμένες κατά 10 λεπτά σε σχέση με πέρυσι είναι τοι τιμές παραγωγού για την σταφίδα σουλτανίνα.

Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ):

Τύπος Νο1 δίνει 1,70 ευρώ το κιλό
Τύπος Νο2 δίνει 1,50 ευρώ το κιλό
Τύπος Νο4 δίνει 1,30 ευρώ το κιλό
Τύπος Νο5 δίνει 1 ευρώ το κιλό

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ, Γιώργος Ξυλούρης, «η τιμή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι γιατί υπάρχει απόθεμα σουλτανίνας στο Ηράκλειο, περίπου 550 τόνοι, που παραμένει απούλητο. Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας έχει παγώσει και για την σουλτανίνα και για την κορινθιακή σταφίδα. Το ΥπΑΑΤ δεν θέλει καθόλου να ασχοληθεί με την σταφίδα. Μιλάμε με τους συνεταιρισμούς της Πελοποννήσου για να συντονίσουμε τη δράση μας».

Η φετινή παραγωγή σουλτανίνα κυμαίνεται περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα γύρω στους 1.500 τόνους. Η παραλαβή από την ΚΣΟΣ ξεκινά από 15 Σεπτεμβρίου και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ανταγωνισμός από την Τουρκία είναι μεγάλος: «Αφού να σας επισημάνω ότι παραδοτέα στην Αθήνα, επεξεργασμένη και τυποποιημένη, έχει τιμή χονδρικής στα 1,05 ευρώ το κιλό. Αν δεν κάνει κάτι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα έχουμε ολοκληρωτική απαξίωση της καλλιέργειας σταφίδας στην χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, είχε επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΚΣΟΣ, στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου και είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός φιλόδοξου προγράμματος αναμπέλωσης, το οποίο θα ενταχθεί στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αναδειχθεί η τεράστια δυναμική και η εξαγωγική προοπτική του επιτραπέζιου σταφυλιού και της σταφίδας. Από τότε δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για την καλλιέργεια. 

Πηγή: Αγρότυπος

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο