Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απώλεια της γεύσης και της οσμής για όσους νόσησαν από covid έχει «σκοτώσει» την αγάπη για το φαγητό

ΑρχικήΝέαΗ απώλεια της γεύσης και της οσμής για όσους νόσησαν από covid έχει «σκοτώσει» την αγάπη για το φαγητό
spot_img

Επιμέλεια Βιργινία Κιμπουρόπουλου

Έχουν περάσει κάτι περισσότερο από δύο χρόνια από την είσοδο του COVID-19 στις ζωές μας. Πολλοί από εμάς σίγουρα έχουμε νοσήσει ή ξέρουμε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, με τα συμπτώματα να ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η απώλεια την όσφρησης και της γεύσης, ωστόσο, ανήκουν στα πιο πολυσυζητημένα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική υπηρεσία διανομής φαγητού Gousto, με συμμετέχοντες 2000 ανθρώπους, το 57% δήλωσε πως η απώλεια γεύσης και οσμής, τους έχει στερήσει πλέον τη χαρά του φαγητού και του μαγειρέματος. Πιο συγκεκριμένα, το 21% των συμμετεχόντων της έρευνας δεν τρώει πια τα αγαπημένα του φαγητά εξαιτίας της απώλειας οσμής, ενώ το 17% δεν μπορεί να αντιληφθεί την μυρωδιά των αγαπημένων του φαγητών και ροφημάτων. Ένα περαιτέρω 20% δεν έχει ανακτήσει ακόμη την οσμή του.

Ακόμη, σχεδόν το 1\3 των όσων συμμετείχαν στην έρευνα αγχώνονται ότι δεν θα γευτούν ποτέ ξανά τα αγαπημένα τους γεύματα, γεγονός που τους δημιουργεί καταθλιπτικά συναισθήματα. Ως απόρροια αυτού, ένα ποσοστό περίπου 10% δήλωσε ότι μαγειρεύει και τρώει λιγότερο. Εντυπωσιακό είναι πως το 33% των ερωτηθέντων, δοκίμασε να ανακτήσει τη γεύση του δοκιμάζοντας έντονες γεύσεις π.χ σκελίδες σκόρδο, ενώ το 43% πρόσθεσαν στη μαγειρική τους  δυνατές γεύσεις και επιπλέον μπαχαρικά, ελπίζοντας ότι αυτό θα τους βοηθούσε να γευτούν σωστά.

Η Gousto αναφέρει πως η  όσφρηση συνδέεται εγγενώς με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις γεύσεις, κάτι που πολλοί (61%) παραδέχονται ότι έχουν παραβλέψει, δηλαδή  την «εκπαίδευση στην όσφρηση» που μπορεί να ενισχύσει, ακόμη και να βοηθήσει στην ανάκτηση της όσφρησης της εμπειρίας της γεύσης. Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί της Gousto και στην απώλεια όσφρησης AbScent  δημιούργησαν ένα κιτ περιορισμένης έκδοσης «Flavour Saviour». Το κιτ είναι περιορισμένης έκδοσης και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους καταναλωτές να «ερωτευτούν ξανά το φαγητό», διεγείροντας τους υποδοχείς οσμής που μπορούν να ξεκλειδώσουν τη γεύση.

Πηγή: newfoodmagazine.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο