Επιμέλεια Βιργινία Κιμπουρόπουλου
Έχουν περάσει κάτι περισσότερο από δύο χρόνια από την είσοδο του COVID-19 στις ζωές μας. Πολλοί από εμάς σίγουρα έχουμε νοσήσει ή ξέρουμε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, με τα συμπτώματα να ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η απώλεια την όσφρησης και της γεύσης, ωστόσο, ανήκουν στα πιο πολυσυζητημένα.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική υπηρεσία διανομής φαγητού Gousto, με συμμετέχοντες 2000 ανθρώπους, το 57% δήλωσε πως η απώλεια γεύσης και οσμής, τους έχει στερήσει πλέον τη χαρά του φαγητού και του μαγειρέματος. Πιο συγκεκριμένα, το 21% των συμμετεχόντων της έρευνας δεν τρώει πια τα αγαπημένα του φαγητά εξαιτίας της απώλειας οσμής, ενώ το 17% δεν μπορεί να αντιληφθεί την μυρωδιά των αγαπημένων του φαγητών και ροφημάτων. Ένα περαιτέρω 20% δεν έχει ανακτήσει ακόμη την οσμή του.
Ακόμη, σχεδόν το 1\3 των όσων συμμετείχαν στην έρευνα αγχώνονται ότι δεν θα γευτούν ποτέ ξανά τα αγαπημένα τους γεύματα, γεγονός που τους δημιουργεί καταθλιπτικά συναισθήματα. Ως απόρροια αυτού, ένα ποσοστό περίπου 10% δήλωσε ότι μαγειρεύει και τρώει λιγότερο. Εντυπωσιακό είναι πως το 33% των ερωτηθέντων, δοκίμασε να ανακτήσει τη γεύση του δοκιμάζοντας έντονες γεύσεις π.χ σκελίδες σκόρδο, ενώ το 43% πρόσθεσαν στη μαγειρική τους δυνατές γεύσεις και επιπλέον μπαχαρικά, ελπίζοντας ότι αυτό θα τους βοηθούσε να γευτούν σωστά.
Η Gousto αναφέρει πως η όσφρηση συνδέεται εγγενώς με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις γεύσεις, κάτι που πολλοί (61%) παραδέχονται ότι έχουν παραβλέψει, δηλαδή την «εκπαίδευση στην όσφρηση» που μπορεί να ενισχύσει, ακόμη και να βοηθήσει στην ανάκτηση της όσφρησης της εμπειρίας της γεύσης. Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί της Gousto και στην απώλεια όσφρησης AbScent δημιούργησαν ένα κιτ περιορισμένης έκδοσης «Flavour Saviour». Το κιτ είναι περιορισμένης έκδοσης και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους καταναλωτές να «ερωτευτούν ξανά το φαγητό», διεγείροντας τους υποδοχείς οσμής που μπορούν να ξεκλειδώσουν τη γεύση.
Πηγή: newfoodmagazine.com