Η συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.
Μετά την πρωτοφανή έξαρση της επιδημίας της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, μια επισκόπηση των διαθέσιμων εμβολίων κατά της γρίπης των πτηνών, την αποτελεσματικότητά τους και μια αξιολόγηση των διαφόρων προγραμμάτων εμβολιασμού για να λάβει αποφάσεις σχετικά με πιθανές στρατηγικές εμβολιασμού.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ενημέρωσε την ΕΕ ότι υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών αλλά δεν είναι πλήρως αποτελεσματικό για να σταματήσει τη μετάδοση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εμβόλια προσαρμοσμένα σε διάφορα είδη πουλερικών και τύπους παραγωγής
Επιπλέον έδωσε πληροφορίες, σχετικά με διαφορετικές στρατηγικές εμβολιασμού για τον έλεγχο της επιδημίας στα πουλερικά, δηλαδή τον επείγοντα προστατευτικό εμβολιασμό σε περιοχές γύρω από ένα ξέσπασμα και τον προληπτικό εμβολιασμό σε περιοχές και φάρμες όπου η μόλυνση δεν είναι ακόμη παρούσα. Επίσης δόθηκαν συστάσεις για μελλοντικές επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα εμβόλια.
Να σημειωθεί πως προσομοιώσεις μοντέλων στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία αποκάλυψαν ότι
- οι φάρμες πάπιας και γαλοπούλας είναι πιο μολυσματικές από τα κοτόπουλα,
- οι μολυσμένες εκμεταλλεύσεις που ερήμωσαν τον πληθυσμό έδειξαν περιορισμούς μόνο στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου, ενώ η θανάτωση 1 χιλιομέτρου απέδωσε καλύτερα από ή παρόμοια σε σενάρια έκτακτου προληπτικού εμβολιασμού, αν και με τον υψηλότερο αριθμό ερημωμένων εκμεταλλεύσεων,
- ο προληπτικός εμβολιασμός των πιο ευπαθών ειδών σε περιοχές υψηλού κινδύνου μετάδοσης ήταν η καλύτερη επιλογή για την ελαχιστοποίηση του αριθμού και της διάρκειας των επιδημιών,
- Σε περιπτώσεις εστιών σε τέτοιες περιοχές, ο έκτακτος προστατευτικός εμβολιασμός σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων ήταν πιο αποτελεσματικός από ακτίνα 1 και 10 χιλιομέτρων.
Συστάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους διαχειριστές κινδύνου:
Ο προληπτικός εμβολιασμός είναι η βέλτιστη στρατηγική εμβολιασμού για την ελαχιστοποίηση του αριθμού των εστιών και της διάρκειας της επιδημίας και θα πρέπει να διεξάγεται στα πιο ευπαθή και μολυσματικά είδη πουλερικών σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλή χορήγηση (δηλ. αναμνηστικοί εμβολιασμοί) για την ενίσχυση της προστασίας.
Σε περίπτωση εστίας, συνιστάται έκτακτος προστατευτικός εμβολιασμός σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το ξέσπασμα σε περιοχές υψηλού κινδύνου μετάδοσης. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα πρέπει να παρακολουθείται για όλες τις στρατηγικές εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός θα πρέπει να συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά άλλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου, όπως η παρακολούθηση των λοιμώξεων στα πτηνά, η έγκαιρη ανίχνευση και η βιοασφάλεια, και συνιστάται ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης ελέγχου της νόσου.
Προτάσεις για την ερευνητική κοινότητα:
Η επιστημονική γνωμοδότηση περιλαμβάνει συστάσεις για μελλοντικές επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα εμβόλια όσον αφορά τους τύπους εμβολίων που θα αναπτυχθούν και για ποια είδη πτηνών, τις πτυχές των εμβολίων που πρέπει να ερευνηθούν και το είδος των μελετών που πρέπει να διεξαχθούν.