Η ANSES υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει τον αριθμό και τον τύπο των αντικειμένων που τελικά θεωρούνται ως νανοϋλικά.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES πιστεύει ότι η νέα Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ορισμό του νανοϋλικού, που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου 2022, είναι υπερβολικά περιοριστική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός προτρέπει τις γαλλικές αρχές να λάβουν υπόψη έναν πιο περιεκτικό ορισμό και να εργαστούν για την ενσωμάτωσή του στην αναθεώρηση των τομεακών κανονισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχοντας αυτό υπόψη, ο Οργανισμός έχει απαριθμήσει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για τον καθορισμό αντικειμένων νανοκλίμακας των οποίων οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία δικαιολογούν αξιολόγηση.
Ένας νέος ορισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκλείει πάρα πολλά αντικείμενα νανοκλίμακας
Στον νέο ορισμό του όρου « νανοϋλικό », οι τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τείνουν να περιορίσουν τον αριθμό και τον τύπο των αντικειμένων που τελικά θα θεωρηθούν ως τέτοια. Εφαρμοζόμενος ως έχει, αυτός ο ορισμός, για παράδειγμα, θα οδηγήσει στην παράβλεψη ορισμένων αντικειμένων νανοκλίμακας, σύμφωνα πάντα με την ANSES, όπως μικκυλιακούς νανοφορείς (κυστίδια, λιποσώματα, σωματίδια λιπιδίων, κ.λπ.) που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν ουσίες που ενδιαφέρουν την ιατρική, τη διατροφή ή τη γεωργία, οι οποίες κερδίζουν επί του παρόντος μεγάλο ενδιαφέρον και ανάπτυξη.
Ενώ ο στόχος αυτού του νέου ορισμού ήταν να διευκρινίσει τι είναι τα νανοϋλικά, προκαλεί τελικά σύγχυση με νέες έννοιες που ανοίγουν το δρόμο για διαφορές στην ερμηνεία. ” Ορισμένες από τις αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή βασίζονται στη χρήση όρων για τους οποίους δεν υπάρχει συναίνεση, όπως η “στερεή κατάσταση” ή η “αναγνωρίσιμη” φύση ενός νανο-αντικειμένου. Υπάρχουν επίσης έννοιες εγγενείς στο θέμα ότι απαιτούν επειγόντως διευκρινίσεις, όπως αυτή του «συστατικού» σωματιδίου », εξηγεί ο Anthony Cadene, συντονιστής της έκθεσης αξιολόγησης εμπειρογνωμόνων στην ANSES.
Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αυτή η νέα σύσταση για τον ορισμό είναι λιγότερο περιεκτική και ευέλικτη από την προηγούμενη. Θα αντιπροσώπευε επομένως μια οπισθοδρόμηση στην πρόληψη των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον που συνδέονται με τα νανοϋλικά.
Βελτίωση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των νανοϋλικών
Η ANSES συνιστά την παροχή του ευρύτερου δυνατού ορισμού του όρου «νανοϋλικό» βασισμένος αποκλειστικά σε κριτήρια διαστάσεων. Συνιστά επίσης τη θέσπιση ενός ενιαίου ορισμού, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο χρησιμοποιούνται τα νανοϋλικά. Ο ορισμός και οι κανονισμοί μπορούν να βελτιωθούν μόνο ενόψει της αξιολόγησης των κινδύνων που ενέχουν. Οι τομεακοί κανονισμοί – για τα καλλυντικά, τα βιοκτόνα, τα τρόφιμα κ.λπ. – θα μπορούσαν στη συνέχεια να προσδιορίσουν ποια από αυτά τα νανοϋλικά θα πρέπει να υπόκεινται σε συγκεκριμένα μέτρα όπως η επισήμανση του προϊόντος, η ειδική αξιολόγηση ή η αδειοδότηση πριν διατεθούν στην αγορά.
Αυτός ο ορισμός θα πρέπει πρωτίστως να καθιστά δυνατό να ειπωθεί εάν ένα αντικείμενο είναι ή όχι νανοϋλικό, ανεξάρτητα από τον τομέα εφαρμογής του ή τις εκτιμήσεις που σχετίζονται με μεθόδους και όργανα μέτρησης. Η γνώση των κινδύνων πρέπει να προηγείται των προσαρμογών στους κανονισμούς, όχι αντίστροφα», συνεχίζει ο Άντονι Κάντεν.
Αίτημα για έναν ευρύτερο ορισμό
Σε εθνικό επίπεδο, η ANSES ζητά επομένως έναν ευρύτερο ορισμό του «νανοϋλικού» από αυτόν που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξεταστούν τα νανοϋλικά πιο ολοκληρωμένα και να μην παραβλεφθεί κανένα που θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό για την υγεία.
Για τους επιστήμονες, που τον περίμεναν 10 χρόνια, αυτός ο νέος ορισμός είναι ένα αποφασιστικό βήμα γιατί θα καθοδηγήσει την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης που θα επιτρέψει την αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον από τα νανοϋλικά.
Έχοντας αυτό υπόψη, ο Οργανισμός έχει αναπτύξει έναν οδηγό που περιγράφει λεπτομερώς τις διάφορες παραμέτρους ενός τέτοιου ορισμού, επισημαίνοντας εκείνες που ενδέχεται να απαιτούν επιλογές από τις δημόσιες αρχές επειδή υπερβαίνουν τον αυστηρά επιστημονικό τομέα.
Στην πράξη, η ANSES καλεί τις δημόσιες αρχές να επωφεληθούν από την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα χημικά προϊόντα (REACH και CLP) και τα καλλυντικά για να προτείνουν έναν ευρύτερο ορισμό.
Η έκθεση της ANSES για τα νανοϋλικά.