cibum team
Ο κόσμος είναι πιθανό να τρώει διπλάσια ποσότητα ψαριών και υδρόβιων τροφίμων έως το 2050 σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με μια σημαντική ανασκόπηση του «Blue Foods».
Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε από την Nature Communications ως μέρος μιας σειράς πέντε αρχικών εκθέσεων στο Blue Food Assessment (BFA), οι ειδικοί πρόβλεψαν ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί από 80 εκατομμύρια τόνους σε ζωντανό βάρος, σε σχεδόν 155 εκατομμύρια τόνους, σε όλες τις κατηγορίες ψαριών και οστρακοειδών στις επόμενες τρεις δεκαετίες, αρκεί η παραγωγή να συμβαδίζει και οι πραγματικές τιμές να μην ανεβαίνουν.
Η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ψαριών στον κόσμο, με την πλειοψηφία της πρόσφατης αύξησης της ζήτησης να προέρχεται από την Ασία. Ωστόσο, οι συντάκτες της εργασίας, με τίτλο «Ζήτηση θαλασσινών σε γεωγραφικές και χρονικές κλίμακες», σημείωσαν την αρχή μιας διαιτητικής μετάβασης στην υποσαχάρια Αφρική, όπου η ζήτηση αυξήθηκε ταχύτερα από την προσφορά.
«Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της παραγωγής υδρόβιων τροφίμων, έτσι ώστε η προσφορά να ανταποκρίνεται στη σαφή ζήτηση που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο για οικονομικά, θρεπτικά και βιώσιμα θαλασσινά», δήλωσε ο καθηγητής Rosamond Naylor, συν-συγγραφέας και ιδρυτικός διευθυντής στο Κέντρο Επισιτιστική ασφάλεια και περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Σε αντίθεση με τις βελτιώσεις στην παραγωγή ζώων όπως το κοτόπουλο, υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο επέκτασης στην παραγωγή θαλασσινών και απλώς χαράζουμε την επιφάνεια του πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι αυτό».
Καθώς ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, παρατηρούν αύξηση των εθνικών εισοδημάτων, η ερευνητική ομάδα λέει ότι η ζήτηση έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται προς λιγότερο βιώσιμα για το περιβάλλον θαλάσσινα, όπως ο σολομός και οι γαρίδες λόγω της αλλαγής των προτιμήσεων μεταξύ των υψηλότερων εισοδημάτων, αλλά και της κατανάλωσης γλυκού νερού.
Η βιωσιμότητα της κατανάλωσης μπλε τροφής θα εξαρτηθεί κρίσιμα από τους τύπους ψαριών που τρώγονται και από πού και πώς παράγονται, σημειώνει η εφημερίδα. Οι μελλοντικές αυξήσεις της ζήτησης είναι πιθανό να καλυφθούν σχεδόν αποκλειστικά από την υδατοκαλλιέργεια, η οποία βρίσκεται κυρίως στην Ασία.
«Δεδομένης της γεωγραφικής επικάλυψης της παραγωγής, το εμπόριο θαλασσινών πιθανότατα θα αυξηθεί. Όπως συμβαίνει, οι εξαγωγείς μπλε τροφίμων θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά την αντιστάθμιση μεταξύ των εσόδων από τις εξαγωγές και της εσωτερικής διατροφής », δήλωσε ο καθηγητής U. Rashid Sumaila, συν-συγγραφέας και Καναδικός Πρόεδρος Ερευνών στο Διεπιστημονικό Ocean and Fisheries Economics στο Institute for the Oceans and Fisheries, University of British Columbia.
Για τη δημιουργία καλύτερων μοντέλων που να προβάλλουν τις μεταβολές της ζήτησης για θαλασσινά, οι συγγραφείς τόνισαν την ανάγκη εναρμόνισης και βελτίωσης της συλλογής δεδομένων σχετικά με τις ποσότητες και τους τύπους ψαριών που καταναλώνονται σε εθνικές κλίμακες σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών που καταναλώνονται εκτός σπιτιού με αυξημένη αστικοποίηση.
«Η κατανόησή μας για τη ζήτηση για προϊόντα διατροφής είναι περιορισμένη-οι εκτιμήσεις κατανάλωσης βασίζονται επί του παρόντος σε δεδομένα παραγωγής και εμπορίου, όχι σε διαιτητική πρόσληψη και η περισσότερη παραγωγή και κατανάλωση θαλασσινώνείναι τοπική», δήλωσε ο συγγραφέας Avinash Kishore, Research Fellow στο International Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτικής Τροφίμων (IFPRI).
Η έρευνα, η οποία αποτελεί μέρος μιας σειράς εγγράφων με αξιολόγηση από ομοτίμους, υποστήριξε επίσης ότι οι περισσότερες μελέτες για τη ζήτηση μπλε τροφής παραβλέπουν υδρόβια φυτά, φύκια και άλλα υδρόβια ζώα, αποτυγχάνοντας να αντιπροσωπεύσουν την πραγματική ποικιλία και ποικιλία που είναι εγγενείς στον τομέα.
Πηγή: newfoodmagazine.com
Τα εργοστάσια τροφίμων του μέλλοντος.
Η παγκόσμια εξάπλωση της Salmonella enteritidis μέσω των πουλερικών
ΣΔΑΤ: Ο ρόλος της διοίκησης και τα σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης.
Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλάζουν οι διαδικασίες ελέγχων και πληρωμών
e – supermarket: πρώτος στο μυαλό των καταναλωτών ο Σκλαβενίτης
«Μπλε επανάσταση» στη διατροφή: Στροφή της ανθρωπότητας στα “μπλε” τρόφιμα
Έρευνα: Η αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων
Αφαίρεση βιολογικού σήματος από παραγωγό πορτοκαλιών στη Λακωνία. Χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα!
Γιατί το κατσικίσιο κρέας δεν αποτελεί επιλογή για τους κρεατοφάγους;