Γνωρίζουμε λόγω της κουλτούρας μας πολλά για τη νηστεία των Χριστιανών, αλλά πώς νηστεύουν οι άλλες θρησκείες;
Στην Ελλάδα, λόγω του υψηλού ποσοστού Ορθοδόξων Χριστιανών, γνωρίζουμε καλά τη νηστεία που είθισται να γίνεται από τους πιστούς σε εορταστικές περιόδους, όπως είναι εν προκειμένω οι 40 ημέρες νηστείας πριν την Ανάσταση του Χριστού, η επονομαζόμενη Σαρακοστή.
Ωστόσο, οι νηστείες συμβολίζουν διάφορες εκφάνσεις της πίστης και της αφοσίωσης των ανθρώπων στους θεούς τους, επομένως λαμβάνουν χώρα και σε άλλες θρησκείες.
Χαρακτηριστικά, οι μουσουλμάνοι κατά την περίοδο του Ραμαζανιού κάνουν ένα μήνα νηστείας, συνοδευόμενης από καλές πράξεις και αλτρουισμό. Επίσης, οι Ινδουιστές τηρούν νηστεία σε πολλές ιερές ημέρες όπως το Ekadashi ή το Navratri.
Παρακάτω θα δούμε πιο αναλυτικά μερικές περιπτώσεις νηστείας ως ένδειξη πίστης σε άλλες θρησκείες του κόσμου.
Ινδουισμός
Η νηστεία για τους Ινδουιστές δεν είναι μια υποχρέωση, αλλά μια πράξη που κάνουν οι πιστοί εθελημένα για να καθαρίσουν το πνεύμα τους. Μια αρκετά δημοφιλής νηστεία στον Ινδουισμό είναι το Ekadashi, το οποίο πέφτει την 11η ημέρα κάθε σεληνιακού κύκλου καθώς το φεγγάρι φθίνει.
Αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα περίοδοι κατά τις οποίες οι Ινδουιστές νηστεύουν, όπως κατά τη διάρκεια των Navratris, Janmashtami, Shivratri κ.λπ. Όσο για τον τρόπο που νηστεύουν, υπάρχει η δυνατότητα πλήρους ή μερικής νηστείας, αλλά μπορεί η διαδικασία απλά να περιλαμβάνει οι πιστοί να μην τρώνε τα αγαπημένα τους φαγητά για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ισλάμ
Στο Ισλάμ η νηστεία είναι πιο έντονη και αυστηρή, καθώς κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού θεωρείται ως πράξη ευσέβειας και αφοσίωσης στον Θεό και αυτοσυγκράτησης.
Οι ισλαμιστές για όλο το μήνα του Ραμαζανίου απέχουν σχεδόν από κάθε τροφή, το κάπνισμα, το σεξ, ακόμα και από το νερό. Για να αντέξουν πριν την αυγή, τρώνε ένα γεύμα που ονομάζεται «suhoor», που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, κρέας και πρωτεΐνες, χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά, για να τους βοηθήσει να αντέξουν ως το βράδυ. Έπειτα, η μέρα τελειώνει ακριβώς, όπως αυτή του Μωάμεθ χιλιάδες χρόνια πριν, πίνοντας μια γουλιά νερό και τρώγοντας μερικούς χουρμάδες μόλις δύσει ο ήλιος κάθε μέρα του μήνα που διαρκεί το Ραμαζάνι. Οι ασθενείς και άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μπορούν να απέχουν από τη νηστεία.
Οι ισλαμιστές μελετητές λένε ότι τα πλεονεκτήματα της νηστείας περιλαμβάνουν την ευγνωμοσύνη που δείχνουν οι πιστοί μεταξύ τους, καθώς και τις αλληλέγγυες πράξεις, όπως δωρεές ή βοήθεια σε τροφή των απόρων. Για τους πιστούς του Ισλάμ, όλη η περίοδος είναι γεμάτη προσευχές, θρησκευτικές σπουδές και ανάγνωση του Κορανίου, του μουσουλμανικού ιερού βιβλίου.
Στο Ισλάμ, η νηστεία είναι ένας από τους Πέντε Πυλώνες της πίστης, μαζί με την πίστη, την προσευχής, την ελεημοσύνη και το προσκύνημα, που είναι γνωστό στα αραβικά ως χατζ.
Τζαϊνισμός
Η νηστεία είναι ένα σημαντικό μέρος του Τζαϊνισμού, που είναι μια ινδική θρησκεία, η οποία παραδέχεται την ύπαρξη δύο μόνο “ουσιών” εκ των οποίων η μία είναι η”ατζίβα”, που αναφέρεται στο άψυχο τμήμα του Σύμπαντος, η δε άλλη καλούμενη “τζίβα” αναφέρεται στις ψυχές τόσο των φυτών και των ζώων, όσο και των ανθρώπων.
Για τους πιστούς της εν λόγω θρησκείας, η νηστεία θεωρείται ένας τρόπος για να καθαρίσει κάποιος το σώμα του και να καθαρίσει το κάρμα του. Οι νηστείες τζαϊν μπορεί να διαρκέσουν από μία ημέρα έως περισσότερο από ένα μήνα και περιλαμβάνουν είτε πλήρη είτε μερική νηστεία, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα εγκατάλειψης των αγαπημένων φαγητών των πιστών για ένα διάστημα.
Ιουδαϊσμός
Η πιο ιερή ημέρα του εβραϊκού ημερολογίου περιλαμβάνει μια περίοδο νηστείας 25 ωρών που συνδυάζεται με προσευχές για συγχώρεση.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία ονομάζεται Γιομ Κιπούρ, είναι μια ευκαιρία για τους πιστούς να εξιλεωθούν. Όλες οι επιχειρήσεις κλείνουν,δρόμοι αδειάζουν και ακόμη και οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί σιωπούν καθώς οι πιστοί νηστεύουν για 25 ώρες και κάνουν εντατικές προσευχές εξιλέωσης, αναφέρει ο ιστότοπος Economic Times.
Σιχισμός
Ο Σιχισμός, ινδική, μονοθεϊστική θρησκεία που βασίζεται στις διδασκαλίες του Νάνακ Ντεβ και των εννέα διαδόχων του, είναι μια από τις λίγες θρησκείες που δεν θεωρούν τη νηστεία ως το πιο σημαντικό μέρος της πίστης.
Ο Γκουρού Νανάκ, ιδρυτής της πίστης των Σιχ, θεωρούσε τη νηστεία κατώτερη από την “αλήθεια” και θεωρούσε ανώτερη τη μετάνοια και την ταπεινότητα.
Βουδισμός
Στον Βουδισμό, η νηστεία αναγνωρίζεται ως μία από τις μεθόδους αυτοελέγχου. Οι βουδιστές μοναχοί γενικά προσεύχονται και αποφεύγουν τη στερεά τροφή μετά το μεσημέρι κάθε μέρα.