Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πρόταση της ΠΕΤΕΤ για τα επαγγελματικά δικαιώματα Τεχνολόγων – Επιστημόνων Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΗ πρόταση της ΠΕΤΕΤ για τα επαγγελματικά δικαιώματα Τεχνολόγων - Επιστημόνων Τροφίμων
spot_img

Η ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΕΤΕΤ για τα επαγγελματικά δικαιώματα τω Τεχνολόγων – Επιστημόνων Τροφίμων.

επαγγελματικών δικαιωμάτων Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων, σε συνέχεια διαβούλευσης με τα πανεπιστημιακά τμήματα Επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της, καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση επαγγελματικών δικαιωμάτων όπως αναφέρει σε ανακοίνωση. Η πρόταση απευθύνεται στα τμήματα:

- Advertisement -

1.Επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων (ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ,ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,ΙΟΝΙΟΥ,ΠΑΤΡΩΝ) 

2.Επιστήμης τροφίμων & Διατροφής, (Θεσσαλίας , Αιγαίου).

Η Ένωση ζητά να τεθεί η πρόταση σε συζήτηση στα επίσημα όργανα του τμήματος και ει δυνατόν να έχει την επίσημη υποστήριξη του πανεπιστημίου σε ανώτατο επίπεδο.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την κατάργηση των ΑΤΕΙ και την δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων και η πολιτεία δεν έχει φροντίσει για τα αυτονόητα:

1.Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

2.Νομοθετική ρύθμιση συσχέτισης πτυχίων Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με τα νέα τμήματα.

Επικρατεί σύγχυση και αναρχία στην αγορά εργασίας λόγω της έλλειψης κανόνων που η πολιτεία οφείλει να ορίσει.

Παράλληλα οι κωδικοί επαγγελμάτων καθώς και η συσχέτιση τους με τις επιχειρήσεις δημιουργούν επιπλέον προβλήματα και αποκλεισμούς; καθώς δεν περιγράφουν σωστά ούτε καν τους παλιούς αποφοίτους ΤΕΙ (υπάρχει ο αδόκιμος όρος ΤΡΟΦΙΜΟΛΟΓΟΙ) , αγνοούν δε παντελώς του πτυχιούχους των νέων σχολών επιστήμων τροφίμων.

Η ΠΕΤΕΤ έχει ήδη προτείνει προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, πλην όμως κωφεύουν,  δύο νέα καθαρά ΚΑΔ για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

1.Επιστήμονες και τεχνολόγοι τροφίμων ανώτατης εκπαίδευσης.

2.Επιστήμονες τροφίμων και διατροφής ανώτατης εκπαίδευσης .

Οι νέοι ΚΑΔ πρέπει να συσχετιστούν με όλες τις παραγωγικές ή εμπορικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα( τροφίμων, ποτών, φαρμάκων,καπνού ,τουριστικές μαζική εστίαση καθώς και συναφών )

Τέλος στον δημόσιο τομέα, παρ ότι δημιουργήθηκε νέο ΠΕ 112 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,που διακρίνει τις θέσεις από το γεωπονικό πτυχίο, οι σχετικες προκηρύξεις θέσεων είναι ασήμαντες.

Είναι απαραίτητο να καταργηθεί πλήρως το κριτήριο  εγγραφής στο Γεωτεχνικό επιμελητήριο για τους πτυχιούχους Επιστήμης τροφίμων- διατροφής καΙ Επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, ανεξάρτητα αν η σχολή είναι Γεωπονική ή όχι, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΤΕΤ.

Παράλληλα η πρόταση κοινοποιείται στα συναρμόδια υπουργεία και τις πρυτανικές αρχές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα