Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν πρόσθετα για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα και τη γεύση και να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής διαφόρων προϊόντων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποφυγή περιττής σπατάλης τροφίμων και την προστασία της αρχικής επένδυσης και του κόστους για την παραγωγή, την εξαγωγή ή τη σύνθεση ενός συγκεκριμένου προϊόντος.
Πού χρησιμοποιείται το Νιτρικό Νάτριο;
Το νιτρικό νάτριο και τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται εκτενώς στη βιομηχανία τροφίμων ως αντιοξειδωτικό σε αλλαντικά όπως μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα χοτ ντογκ. Εξυπηρετούν μια σημαντική λειτουργία για τη διατήρηση της καλής υγείας για τους ανθρώπους που καταναλώνουν κρέας. Το νιτρικό νάτριο είναι αξιοσημείωτο στην ικανότητά του να εμποδίζει την ανάπτυξη των των περιβαλλοντικών βακτηρίων Listeria monocytogenes. Αυτό το βακτήριο καταστρέφει την ποιότητα του κρέατος και μπορεί επίσης να προκαλέσει ασθένειες σε ορισμένους πληθυσμούς που διατρέχουν κίνδυνο. Έτσι, το νιτρικό νάτριο έχει σημαντικές επιδράσεις διατήρησης απέναντι σε επιβλαβή βακτήρια που καταστρέφουν το κρέας. Εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη αλλαντίασης και βακτηρίων που προκαλούν λιστερίωση και προκαλούν δυσμενείς αντιδράσεις στον οργανισμό.
Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για την ουσιαστική ανάπτυξη της εγγενούς, χαρακτηριστικής γεύσης του αλλαντικού και του ροζ χρώματος. Ακόμα, περιορίζει την ανάπτυξη της τάγγισης, που συνήθως χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη γεύση ή οσμή, κατά το χρόνο της αποθήκευσης του προϊόντος. Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστιες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς νιτρικού νατρίου, ιδίως στη βιομηχανία τροφίμων. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Allied Market Research, η παγκόσμια αγορά νιτρικού νατρίου αναμένεται να φτάσει τα 125,1 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, αυξάνοντας με CAGR 4,5% από το 2021 έως το 2030.
Οι κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης νιτρικών αλάτων
Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση νιτρικού νατρίου σε όλο τον κόσμο. Η εφαρμογή περιορισμένων ποσοτήτων νιτρικού νατρίου επικυρώνεται από τις κυβερνήσεις, λόγω δυσμενών προβλημάτων υγείας. Η υπερβολική προσθήκη νιτρικού νατρίου ως συντηρητικού σε αλλαντικά, μπορεί να οδηγήσει σε οξέα προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, νόσο του Πάρκινσον, νόσο του Αλτσχάιμερ, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα. Η υπερβολική κατάποση νιτρικού νατρίου συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο διανοητικής δυσλειτουργίας, κοιλιακού πόνου, γαστρεντερίτιδας, νεφρικών ανωμαλιών και άλλων. Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωση νιτρικού νατρίου. Ωστόσο, η εφαρμογή της στα προϊόντα αλλαντικών επιτρέπεται πλήρως και επικυρώνεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λόγω του πολύτιμου ρόλου που έχει στη διατήρηση των τροφίμων, ιδίως των ψαριών και του κρέατος.
Το επεξεργασμένο κρέας δεν μας παρέχει μεγάλο θρεπτικό όφελος, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό λίπους του. Αντ ‘αυτού, τα λαχανικά είναι μια προτιμώμενη, φυσική, (μερικές φορές) οργανική και υγιής πηγή νιτρικού νατρίου. Βρίσκεται άφθονα στα φυτά επειδή το άζωτο, ένα βασικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών, μετατρέπεται σε νιτρικό νάτριο στο έδαφος. Έτσι, το νιτρικό νάτριο απορροφάται από τα φυτά στο έδαφος, σε διάφορες ποσότητες. Μερικά γνωστά λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικό νάτριο περιλαμβάνουν τα: ραπανάκι, μαρούλι, λάχανο, παντζάρι, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, σέλινο, κρεμμύδι, σκόρδο και άλλα. Ακόμη και τα φρούτα έχουν περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, αλλά οι ποσότητες είναι συνήθως χαμηλές. Μερικά δημοφιλή φρούτα που περιέχουν νιτρικά άλατα περιλαμβάνουν την μπανάνα, το μήλο, τα σταφύλια, το καρπούζι, το πορτοκάλι, την φράουλα, το ροδάκινο, τα ακτινίδιο και άλλα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το The America Journal of Clinical Nutrition, σχεδόν το 80% των διαιτητικών νιτρικών αλάτων, είναι μια “ευγενική προσφορά” της κατανάλωσης λαχανικών. Έτσι, η λήψη νιτρικών αλάτων από τα λαχανικά θεωρείται πολύ καλύτερη επιλογή από το συνθετικό συντηρητικό νιτρικού νατρίου, από θρεπτικής άποψης.
Αυτό οφείλεται στο συνθετικό νιτρικό νάτριο δυνητικά οδηγεί σε ολέθρια προβλήματα υγείας, ενώ τα φυσικά νιτρικά άλατα στα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παρέχουν οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, φυσικά υποκατάστατα όπως τα φυλλώδη χόρτα περιέχουν προστατευτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες ινών και βιταμίνη C που εμποδίζει τη μετατροπή τους σε νιτροζαμίνες. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη νιτρικών αλάτων (ADIs) μπορεί να παραμεληθεί σε κάποιο βαθμό. Υποστηρίζουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων δεν μπορούν μόνο να είναι ασφαλή αλλά και επωφελή, υπό την προϋπόθεση ότι προέρχονται από λαχανικά και όχι από μεταποιημένα κρέατα.
Το νιτρικό νάτριο είναι ουσιαστικά ένα φυσικό συστατικό οποιασδήποτε διατροφής, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται υπερβολικά δεδομένης της σύνδεσής του με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος, των ωοθηκών, των οισοφάγων και του θυρεοειδούς. Ωστόσο, τα επίπεδα νιτρικών αλάτων που συνδέονται με αυτές τις οδυνηρές ασθένειες είναι δύσκολο να προλαμβάνονται από φυσικά τρόφιμα. Ως εκ τούτου, τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν έναν τόνο θρεπτικών οφελών.
Ρύθμιση της κατανάλωσης νιτρικών αλάτων
Σύμφωνα με μια μελέτη που παρέχεται από το New England Journal of Medicine, τα συμπληρώματα διατροφής ανόργανων νιτρικών αλάτων μπορούν, με τη σειρά τους, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου. Είναι σημαντικό να μειωθούν τα επίπεδα πρόσληψης τόσο των νιτρωδών όσο και των νιτρικών αλάτων που συνήθως προστίθενται στα τρόφιμα κατά τη στιγμή της επεξεργασίας. Έτσι, είναι υψίστης σημασίας οι άνθρωποι να περιορίσουν την κατανάλωση αλλαντικού όπως το κρέας ντελικατέσεν, το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλα. Θα πρέπει να επιλέξουν επιλογές χωρίς νιτρώδη και νιτρικά άλατα όσον αφορά το κρέας. Επιπλέον, συνιστάται ιδιαίτερα στους ανθρώπους να μεγιστοποιήσουν την πρόσληψη βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θα αποτρέψουν τα νιτρικά άλατα από το να μετατραπούν σε νιτροζαμαμίνη, ένα πανταχού παρόν καρκινογόνο που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης πολλών τροφίμων.
Ανεξάρτητα από όλες τις ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση νιτρικού νατρίου, χρησιμοποιείται εκτενώς ως ισχυρό συντηρητικό για τα τρόφιμα, ειδικά τα ψάρια και το κρέας, για να αποτρέψει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν αλλοίωση. Δεδομένου ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος αναμένεται να εκραγεί λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του πληθυσμού, η ζήτηση νιτρικού νατρίου στη βιομηχανία τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: New Food