Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η θετική πλευρά της πανδημίας: Αλληλούχιση ολόκληρου γονιδιώματος και ασφάλεια των τροφίμων.

ΑρχικήΝέαΗ θετική πλευρά της πανδημίας: Αλληλούχιση ολόκληρου γονιδιώματος και ασφάλεια των τροφίμων.
spot_img

Της Ελένης Καράγιωργια-Βούγα*

Η Αλληλούχιση Ολόκληρου Γονιδιώματος (WGS) έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στον κλάδο της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC) να επωφεληθούν πλήρως από αυτήν. Μεταξύ των βασικών ζητημάτων, είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να γνωρίζουν τη χρησιμότητα αυτής της τεχνολογίας.

Τον Ιούνιο του 2021, ο FAO συνέβαλε με ένα τεχνικό άρθρο με τίτλο «Η θετική πλευρά της πανδημίας: Αλληλούχιση ολόκληρου γονιδιώματος και ασφάλεια των τροφίμων – Τα οφέλη της αλληλούχισης ολόκληρου του γονιδιώματος έχουν ευρεία εφαρμογή» όπως αναφέρεται στο περιοδικό Safety Food. Το άρθρο επισημαίνει τη χρησιμότητα του WGS σε έρευνες επιδημίας και αναλύει σε βάθος τη σημασία της ύπαρξης μακροπρόθεσμων και στρατηγικών επενδυτικών επιλογών σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε όλοι να επωφεληθούν από την τεχνολογία και να εξισορροπήσουν την ανισότητα μεταξύ των εθνών.

Η πανδημία COVID-19 έκανε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τον κρίσιμο ρόλο που έχει η WGS στη μικροβιολογία. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για να προωθήσει την ενσωμάτωση αυτού του ισχυρού εργαλείου στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, ειδικά δεδομένου ότι καθίστανται διαθέσιμες οι πιο προσιτές τεχνολογικές επιλογές. Η παγκόσμια ανοιχτή ανταλλαγή δεδομένων των μεταδοτικών παθογόνων αλληλουχιών είναι εξαιρετικά επωφελής λόγω των παγκοσμιοποιημένων καταστάσεων εμπορίου τροφίμων, επομένως τα σχετικά ζητήματα της ιδιωτικής ζωής, της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να επιλυθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συμπερίληψη της βιοπληροφορικής στα προγράμματα σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs) θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της εμπειρίας που απαιτείται για τη διεξαγωγή μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το WGS. Τώρα που οι άνθρωποι είναι άνετοι με εικονικές πλατφόρμες μάθησης, έμπειρες χώρες και ομάδες εμπειρογνωμόνων μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες των LMICs να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις εφαρμογές του WGS στην ασφάλεια των τροφίμων. Η FAO συνεχίζει την προσπάθειά να διευκολύνει τη μεταφορά γνώσεων και τη σχετική ανάπτυξη ικανότητας στην εφαρμογή του WGS για τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων.

Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

Πηγή: FAO

*Ελένη Καράγιωργια-Βούγα Τεχνολογία τροφίμων, MSc Food Quality Management, Σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων AG ADVENT AE

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα αυτοκόλλητα βραβείων αυξάνουν τις πωλήσεις στο τυρί! Επιστημονική έρευνα

οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για επισημάνσεις βραβείου

Τι πιστεύουν οι καταναλωτές για τα φυτικά προϊόντα;

Είναι παραπλανητικοί οι όροι "κρέας" ή "γάλα" σε φυτικά προϊόντα ή όχι; Τι ισχύει σε διάφορες χώρες.

Πολυανθεκτικά παθογόνα βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ!

Πολυανθεκτικό στα αντιβιοτικά E. coli βρέθηκε στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που δοκιμάστηκαν σε ισπανική μελέτη - Τα πουλερικά η πιο μολυσμένη κατηγορία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα