Ο έλεγχος για τα μικρόβια που μπορούν να μολύνουν τις εναλλακτικές πρωτεΐνες είναι απαραίτητος για την ασφάλεια περίπου 80 εκατ. ανθρώπων που τρέφονται κατά βάση από αυτές.
Oι ανησυχίες σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος από την κατανάλωση κρέατος έχουν οδηγήσει στην άνοδο της κατανάλωσης των εναλλακτικών πρωτεϊνών, αλλά και του βιγκανισμού, τον οποίο υιοθετούν επί του παρόντος 80εκατ. άνθρωποι. Μπορεί κανείς να βρει προϊόντα με φυτικό κρέας σχεδόν παντού πια.
Σύμφωνα με το Εuromonitor, μέχρι το 2035, αφού οι εναλλακτικές πρωτεΐνες φτάσουν στο ίδιο επίπεδο γεύσης, υφής και τιμής με τις συμβατικές ζωικές πρωτεΐνες, το 11% όλων των κρεάτων, θαλασσινών, αυγών και γαλακτοκομικών που θα καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο είναι πολύ πιθανό να είναι εναλλακτικά, αναφέρει η Αργυρώ Σταυρουλάκη σε παλαιότερο δημοσίευμα στο Cibum.
Ωστόσο, η Σταυρουλάκη επισημαίνει πως σε αντίθεση με τα συμβατικά προϊόντα κρέατος, που αποτελούνται γενικά από ένα ή λίγα συστατικά, τα φυτικά πρωτεϊνικά προϊόντα εναλλακτικά του κρέατος, παρασκευάζονται με πολλά συστατικά καθώς απαιτούνται άλλα πρόσθετα για την προσομοίωση της γεύσης, της υφής, και της εμφάνισης με το ζωικό κρέας. Αυτά τα συστατικά, μπορούν να περιέχονται φυσικά ή να εισαχθούν μέσω εξωτερικών παραγόντων ή μέσω επεξεργασίας και δημιουργούν το δικό τους μοναδικό είδος κινδύνου για την ασφάλεια αυτών των τροφίμων.
Οι χημικοί κίνδυνοι που μπορεί να παρουσιαστούν στις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια των τροφίμων και περιλαμβάνουν μυκοτοξίνες, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και αλλεργιογόνα. Τα μικρόβια μπορούν να μολύνουν την τροφή κατά τη συγκομιδή και την αποθήκευση ή κατά τη διαδικασία παραγωγής. Αλλά μέχρι τώρα, υπήρχε ένα μεγάλο κενό ως προς αυτό το πεδίο έρευνας.
Για τη διερεύνηση των πιθανών ζητημάτων ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων που δημιουργούνται από μικροβιακούς ρύπους στα φυτικά προϊόντα διατροφής, δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ μια κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία θα εξετάζονται τα μικρόβια που μπορούν να βρεθούν σε εναλλακτικές, φυτικές πρωτεΐνες και η ικανότητά τους να επιβιώνουν από την επεξεργασία, καθώς και η ταχύτητα αναπαραγωγής τους.
Σύμφωνα με το Food Safety News, το οποίο παραθέτει την είδηση, στην κοινοπραξία περιλαμβάνονται οι οργανισμοί NIZO food research, Wageningen University & Research και HAS Green Academy συνεργάζονται με διάφορες εταιρείες, όπως η Ripple Foods, η The Coca-Cola Company, η SPX Flow, η Tetra Pak, η Bel, η Arla Foods, η Yili, η HP Hood LLC, η FrieslandCampina και η Cosun, με χρηματοδότηση από την Topsector Agri & Food.
Μέσα από το έργο, οι φορείς επιθυμούν την μείωση της σπατάλης τροφίμων, συνοδευόμενη από την εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων μέσα από καλύτερη αξιολόγηση του δυνητικού μικροβιακού κινδύνου.