Τα γαστρονομικά έθιμα της Ιταλίας στο τραπέζι του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν.
Φέτος, πάνω από οκτώ στα δέκα ιταλικά τραπέζια (85%) περιλαμβάνουν φακές που φέρνουν καλή τύχη στο μενού του δείπνου, ενώ το παραδοσιακό σταφύλι σερβίρεται στο 56% των περιπτώσεων. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της Αγροτικής Ένωσης της Ιταλίας Coldiretti/Ixe για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς των Ιταλών που και φέτος δείχνει ότι το 70% των Ιταλών θα προτιμήσουν για το τραπέζι της παραμονής πρωτοχρονιάς το ιταλικό χοιρινό λουκάνικο cotechino ή το zampone που συχνά σερβίρεται μαζί με φακές.
Η παραγωγή φακών στην Ιταλία – υπογραμμίζει ο Coldiretti – ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια κιλά και οι φακές ΠΓΕ Castelluccio di Norcia είναι ιδιαίτερα περιζήτητες αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των παραδοσιακών εθνικών σπεσιαλιτέ όπως οι φακές του S. Stefano di Sessano (Abruzzo).
Σύμφωνα με την Coldiretti εκτός από τις φακές οι Ιταλοί θα φάνε και σταφύλια. Δώδεκα πρέπει να τρώγονται, ένα για κάθε μήνα του χρόνου. Και τα ρόδια είναι επίσης καλός οιωνός, σύμβολο καταφυγίου και προστασίας από τα προβλήματα που μπορεί να φέρει η νέα χρονιά. Και παραδόξως και, τα μακαρόνια φέρνουν και καλή τύχη – διευκρινίζει ο Coldiretti – αρκεί να τα μαγειρέψετε ολόκληρα, χωρίς να τα σπάσετε.
Η γέννηση του ζαμπόνε χρονολογείται γύρω στο 1511, το έτος κατά το οποίο τα στρατεύματα του Ιούλιου Β’, , πολιόρκησαν τον Μιραντόλα, και το σπίτι του Τζιοβάνι Πίκο. Οι κάτοικοι της πολιορκούμενης πόλης, για να μην αφήσουν τα λίγα γουρούνια που είχαν απομείνει στους εχθρούς, τα σκότωσαν όλα και για να μην σπαταλήσουν το κρέας, το εμπιστεύτηκαν σε έναν μάγειρα του Πίκο. Αυτός είχε τη λαμπρή ιδέα να κόψει όλο το κρέας και να το ανακατέψει, όπως συνηθιζόταν στην αναγεννησιακή κουζίνα, με πολλά μπαχαρικά. Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η επέμβαση, έβαλε το μείγμα στο δέρμα των μπροστινών ποδιών των γουρουνιών, για να μπορέσει να το συντηρήσει για καιρό και να το ψήσει την κατάλληλη στιγμή. Έτσι γεννήθηκε – καταλήγει η Coldiretti – το πρωτότυπο του διάσημου και πολύ επίκαιρου ακόμα πρωτοχρονιάτικου ζαμπόνε.