To χρονικό και οι εξελίξεις στην υπόθεση της γυναίκας που υπέστη σοβαρά εγκαύματα από καφέ της McDonald’s το 1992
Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου
Είναι γνωστή η υπόθεση της μήνυσης των 2,7 εκ δολαρίων στην αλυσίδα φαγητού McDonald’s από μια γυναίκα, η οποία κάηκε χύνοντας πάνω της ζεστό καφέ. Ας δούμε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση.
Στις 27 Φεβρουαρίου 1992, η Stella Liebeck, μια 79χρονη γυναίκα παρήγγειλε ένα Value Meal McDonald’s σε ένα κατάστημα drive thru από το παράθυρο του συνοδηγού στο αυτοκίνητο του εγγονού της. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ποτηροθήκες στο αυτοκίνητο, ο εγγονός της πάρκαρε σε ένα σημείο στάθμευσης κοντά για να απολαύσουν το γεύμα τους. Η γυναίκα τοποθέτησε το κύπελο ανάμεσα στα γόνατά της για να βάλει κρέμα και ζάχαρη στον καφέ της. Και μετά…άρχισε να ουρλιάζει.
Όπως ανέφερε ο εγγονός της, ο καφές χύθηκε πάνω στην άτυχη γυναίκα, με αποτέλεσμα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού σε πάνω από το 16% του σώματός της. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μια εβδομάδα, υποβαλλόμενη σε πολυάριθμες επεμβάσεις μοσχευμάτων δέρματος. Ένας από τους λόγους που η Liebeck αποφάσισε να κάνει μήνυση είναι το τεράστιο κόστος των ιατρικών της λογαριασμών, οι οποίοι ξεπέρασαν τα 10.000 δολάρια. Μη έχοντας τα χρήματα να πληρώσει, αυτή και η οικογένειά της επικοινώνησαν με επιστολή με τα McDonald’s και ζήτησαν να της επιστραφούν τα χρήματα. Στην επιστολή έκαναν λόγο για κακή πολιτική του καταστήματος, στην περίπτωση που ο καφές ήταν σκόπιμα τόσο ζεστός ή για τυχόν χαλασμένο μηχάνημα του καφέ.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ιατρικοί λογαριασμοί της 79χρονης ξεπερνούσαν τα 10.000 δολάρια, η McDonald’s απάντησε με μια προσφορά μόλις 800 δολαρίων. Θεωρώντας το ποσό ανεπαρκές, η Liebeck επικοινώνησε με έναν δικηγόρο. Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες να διευθετηθεί εξωδικαστικά, μήνυσε τη McDonald’s για 125.000 δολάρια, ισχυριζόμενη σωματικό και ψυχικό πόνο, αγωνία και απώλεια της απόλαυσης της ζωής με το επιχείρημα πως ο καφές ήταν υπερβολικά ζεστός.
Εκείνη την εποχή, η McDonald’s ζητούσε από τα franchise της, για να πετυχαίνουν καλύτερη γεύση, να παρασκευάζουν τον καφέ της στους 195 έως 205 βαθμούς και να τον πουλούν στους 180 έως 190 βαθμούς, πολύ πιο ζεστό από τον καφέ που φτιάχνουν οι περισσότερες οικιακές μηχανές παρασκευής καφέ και πολύ πιο ζεστό από ότι ο καθένας από εμάς απολαμβάνει σε ένα takeaway σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος της Liebeck, David Arredondo, είπε στους ενόρκους, χρησιμοποιώντας ακόμα και γραφικά παραδείγματα και φωτογραφίες από το ατύχημα της Liebeck, ότι εάν ένα υγρό σε αυτή τη θερμοκρασία έρθει σε επαφή με το δέρμα για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, θα μπορούσε προκαλέσει πολύ σοβαρά εγκαύματα. Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι της McDonald’s πρότειναν ότι η ευθύνη βαρύνει την ενάγουσα που κράτησε το κύπελλο ανάμεσα στα πόδια της και δεν αντέδρασε άμεσα βγάζοντας τα ρούχα της και ισχυρίστηκαν πως η ηλικία της έπαιξε ρόλο στη σοβαρότητα των εγκαυμάτων. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για μεμονωμένη περίπτωση, καθώς η αλυσίδα fast food είχε λάβει περισσότερες από 700 καταγγελίες για εγκαύματα από ζεστά ροφήματα κατά την προηγούμενη δεκαετία, γεγονός που, παρά τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης για μικρό αριθμό καταγγελιών σε σχέση με τις πωλήσεις, επηρέασε αρκετά τους ενόρκους.
Και, πράγματι, οι ένορκοι πείστηκαν. Μετά από επτά ημέρες μαρτυριών και τέσσερις ώρες συζήτησης, οι ένορκοι τάχθηκαν στο πλευρό της Liebeck. Της επιδίκασαν 200.000 δολάρια ως αποζημίωση. Επειδή όμως προκάλεσε τη διαρροή, μείωσαν το ποσό στα 160.000 δολάρια. Στη συνέχεια, οι ένορκοι της επιδίκασαν αποζημίωση 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ισοδυναμούσε με την αξία των πωλήσεων καφέ της McDonald’s περίπου δύο ημερών. Το σύνολο ήταν 2.735.000 δολάρια περισσότερα από ό, τι είχε ζητήσει αρχικά η Liebeck. Αν και το ποσό κατέληξε να μειωθεί στα 500.000 δολάρια, ο αριθμός 2,7 δολάρια είναι αυτός που χαράχτηκε πιο έντονα στο μυαλό της κοινής γνώμης.
Παρά τη νίκη της Stella, η κοινή γνώμη δεν επηρεάστηκε αρνητικά από το γεγονός και την υπόθεση και η ίδια αντιμετώπισε πολύ σκληρή κριτική. Σε πρώτη φάση, αυτό οφείλεται οι περισσότεροι άνθρωποι γνώριζαν αρκετά επιφανειακά την υπόθεση. Δεύτερον, ήταν η ίδια η φύση της δίκης που τους φάνηκε σαν να έχει μια χροιά κερδοσκοπίας και κρυφής ατζέντας από πίσω. Μάλιστα, όπως παραθέτει και η ιστοσελίδα Reader’s Digest, και τα ΜΜΕ υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί κριτές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν ανταποκριτή του CBS που έγραψε «Σκεφτόμουν να σταματήσω τη δουλειά εδώ και να μηνύσω μεγάλες εταιρείες για τα προς το ζην. Η μήνυση έχει γίνει δημοφιλής αμερικανική ενασχόληση και θα ήθελα να κερδίσω μερικά από αυτά τα εύκολα χρήματα».
Οι άνθρωποι πράγματι μπορούν να κάνουν τα πάντα για τα χρήματα και αυτό είναι γεγονός. Υπάρχει ασύλληπτος αριθμός μηνύσεων για αρκετά πιο γελοία περιστατικά που δεν κινδύνευσε η υγεία κάποιου, σε αντίθεση με τη Stella Liebeck, που υπέφερε από σοβαρά εγκαύματα. Η ίδια, μάλιστα δήλωσε πως δεν ήθελε να γίνει πλούσια, παρά μόνο να καλύψει τα ιατρικά της έξοδα και η εταιρεία να προσφέρει στους καταναλωτές ένα πιο ασφαλές καπάκι. Αν θέλετε τη γνώμη μας, πρόκειται απλά για μια μέση γυναίκα με ένα βασικό εισόδημα, η οποία υπέφερε από πολύ από ένα τυχαίο γεύμα που είχε. Και, κυρίως, δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά το κόστος των επισκέψεων. Σύμφωνα με πηγές, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως η Stella δεν ξαναβρήκε ποτέ τη δύναμη και την ενέργεια που είχε πριν καεί. Πέθανε το 2004, σε ηλικία 91 ετών. Αλλά ως δικαίωση του αγώνα της, τα McDonald’s πλέον σερβίρουν τον καφέ τους σε θερμοκρασία 10 βαθμούς χαμηλότερη.