230 άνθρωποι αρρώστησαν στη Νορβηγία από Ιταλικά Λαχανικά.
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) έδωσε στη δημοσιότητα την τελική έκθεση για τη επιδημία σαλμονέλας που σημειώθηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τροφογενή επιδημία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια με 230 κρούσματα σαλμονέλωσης εκ των οποίων οι 76 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Οι ασθενείς αρρώστησαν από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2024.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια γυαλιού σε μπύρες Heineken – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγγούρια: Πώς να τα πλένουμε για να απομακρύνουμε αποτελεσματικά μικρόβια και φυτοφάρμακα
“Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με ένα προϊόν διατροφής που είχαμε στη Νορβηγία, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980, όταν η σοκολάτα αρρώστησε περισσότερους από 300 ανθρώπους”, δήλωσε η Lindis Folkvord, επικεφαλής του τμήματος βιολογικής ασφάλειας τροφίμων στη Νορβηγική Ασφάλεια Τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο ζουν οι μέλισσες; Και πόσο μακριά ταξιδεύουν; – Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνα ορυκτέλαια σε τρόφιμα: Επιστολή στον Έλληνα ΥπΑΑΤ Κ. Τσιάρα από την Οργάνωση Foodwatch
Οι σπόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή βλαστών προέρχονταν προέρχονταν από έναν μεγάλο προμηθευτή στην Ιταλία, που εξάγει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το περασμένο φθινόπωρο, η Σουηδία είχε ένα μεγάλο ξέσπασμα που συνδέθηκε επίσης με φύτρα μηδικής από αυτόν τον προμηθευτή, σύμφωνα με τη νορβηγική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση επικίνδυνου χυμού ντομάτας – Περιέχει θραύσματα από την αποκόλληση της εσωτερικής επένδυσης της κονσέρβας
Οι νορβηγικές αρχές συνεργάζονται τώρα με τις ευρωπαϊκές αρχές δημόσιας υγείας (ECDC) και τις αρχές τροφίμων (EFSA), για να δουν εάν υπάρχει σύνδεση με άλλες χώρες όπου τα λάχανα είναι ύποπτη πηγή εστιών ασθενειών ή όπου έχει βρεθεί σαλμονέλα σε Ιταλικά λαχανικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σταφίδες με αδήλωτα θειώδη στην αγορά – Ποιοι κινδυνεύουν
Τα κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα από φύτρα μηδικής δεν είναι άγνωστα. Είναι γνωστό ότι οι σπόροι μπορεί περιστασιακά να μολυνθούν με σαλμονέλα. Τα λάχανα καλλιεργούνται σε υγρασία και ζέστη, και έτσι τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν. Κατά κανόνα, οι σπόροι δεν περιέχουν τέτοια βακτήρια, αλλά όταν περιέχουν, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση στους καταναλωτές. Αν και τα φύτρα μηδικής περιέχουν πολλές υγιεινές ουσίες, είναι επίσης ένα επικίνδυνο προϊόν. Δεδομένου ότι τα λάχανα χρησιμοποιούνται συχνά σε μικρές ποσότητες σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα σε άλλα τρόφιμα, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί