Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιταλική σαλάτα προκάλεσε τη μεγαλύτερη επιδημία σαλμονέλας τα τελευταία 45 χρόνια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΙταλική σαλάτα προκάλεσε τη μεγαλύτερη επιδημία σαλμονέλας τα τελευταία 45 χρόνια
spot_img

230 άνθρωποι αρρώστησαν στη Νορβηγία από Ιταλικά Λαχανικά.

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) έδωσε στη δημοσιότητα την τελική έκθεση για τη επιδημία σαλμονέλας που σημειώθηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τροφογενή επιδημία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια με 230 κρούσματα σαλμονέλωσης εκ των οποίων οι 76 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Οι ασθενείς αρρώστησαν από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2024.

- Advertisement -

“Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με ένα προϊόν διατροφής που είχαμε στη Νορβηγία, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980, όταν η σοκολάτα αρρώστησε περισσότερους από 300 ανθρώπους”, δήλωσε η Lindis Folkvord, επικεφαλής του τμήματος βιολογικής ασφάλειας τροφίμων στη Νορβηγική Ασφάλεια Τροφίμων. 

Οι σπόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή βλαστών προέρχονταν προέρχονταν από έναν μεγάλο προμηθευτή στην Ιταλία, που εξάγει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το περασμένο φθινόπωρο, η Σουηδία είχε ένα μεγάλο ξέσπασμα που συνδέθηκε επίσης με φύτρα μηδικής από αυτόν τον προμηθευτή, σύμφωνα με τη νορβηγική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων. 

Οι νορβηγικές αρχές συνεργάζονται τώρα με τις ευρωπαϊκές αρχές δημόσιας υγείας (ECDC) και τις αρχές τροφίμων (EFSA), για να δουν εάν υπάρχει σύνδεση με άλλες χώρες όπου τα λάχανα είναι ύποπτη πηγή εστιών ασθενειών ή όπου έχει βρεθεί σαλμονέλα σε Ιταλικά λαχανικά.

Τα κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα από φύτρα μηδικής δεν είναι άγνωστα. Είναι γνωστό ότι οι σπόροι μπορεί περιστασιακά να μολυνθούν με σαλμονέλα. Τα λάχανα καλλιεργούνται σε υγρασία και ζέστη, και έτσι τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν. Κατά κανόνα, οι σπόροι δεν περιέχουν τέτοια βακτήρια, αλλά όταν περιέχουν, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση στους καταναλωτές. Αν και τα φύτρα μηδικής περιέχουν πολλές υγιεινές ουσίες, είναι επίσης ένα επικίνδυνο προϊόν. Δεδομένου ότι τα λάχανα χρησιμοποιούνται συχνά σε μικρές ποσότητες σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα σε άλλα τρόφιμα, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα