cibum team
Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται ο καφές, αντιμετωπίζουν μια σειρά δυσκολιών, όπως η κλιματική αλλαγή, οι μη βιώσιμες καλλιέργειες, η εκμετάλλευση και τα δικαιώματα της γης. Το Τεχνικό Κέντρο Έρευνας της Φινλανδίας (VTT) έχει παρασκευάσει με επιτυχία κύτταρα καφέ σε βιοαντιδραστήρα μέσω «κυτταρικής γεωργίας», μιας καινοτόμου διαδικασίας που μπορεί να καταστήσει την παραγωγή καφέ πιο βιώσιμη.
Με την κυτταρική καλλιέργεια του καφέ, θα υπάρχει μικρότερο αποτύπωμα νερού, μικρότερο κόστος μεταφοράς εφόσον θα μπορεί να υπάρχει τοπική παραγωγή και λιγότερη εξάρτηση από την εποχικότητα.
Ρυθμιστικό πλαίσιο
Όπως αναφέρει το food ingredients first, επί του παρόντος, όλο το υλικό καφέ που παράγεται σε εργαστηριακές συνθήκες αντιπροσωπεύει πειραματικά τρόφιμα και απαιτεί κανονιστική έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για να διατεθεί στην αγορά και να πωληθεί σε καταναλωτές στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, ο καφές που καλλιεργείται στο εργαστήριο πρέπει πρώτα να εγκριθεί ως Novel Food πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Ο κος Rischer, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας βιοτεχνολογίας φυτών στο VTT, εκτιμά ότι αυτός και η ομάδα απέχουν μόλις τέσσερα χρόνια από την αύξηση της παραγωγής και την νομοθετική έγκριση. Αναφέρει επίσης πως τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εκχυλίσματος αυτού του καφέ, προσομοιάζουν με εκείνα του συνηθισμένου καφέ.
Η όλη διαδικασία απαιτούσε πληροφορίες από διάφορους κλάδους και ειδικούς στους τομείς της βιοτεχνολογίας των φυτών, της χημείας και της επιστήμης των τροφίμων.
Βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και ποτών
Ο πραγματικός αντίκτυπος αυτής της επιστημονικής εργασίας θα φανεί όταν εταιρείες οι οποίες είναι πρόθυμες να ξανασκεφτούν την παραγωγή συστατικών τροφίμων, θα εφαρμόσουν εμπορικά τέτοιες καινοτόμες λύσεις, τονίζει ο κος Rischer.
«Η VTT συνεργάζεται και υποστηρίζει μεγάλες επιχειρήσεις και μικρές εταιρείες στην υιοθέτηση ευκαιριών για την ανάπτυξη των προϊόντων τους. Τελικά, όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα πιο βιώσιμα και υγιεινά τρόφιμα προς όφελος του καταναλωτή και του πλανήτη », καταλήγει.
Δείτε επίσης:
Ξενοδοχεία-εστιατόρια: Το νέο ΦΕΚ για τη μείωση σπατάλης τροφίμων και υλικών συσκευασίας
“Διαφημίσεις με ανθυγιεινά τρόφιμα βομβαρδίζουν τα παιδιά μας”
Eρευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν νέα μέθοδο για να απομακρύνουν τον μόλυβδο από το νερό
Κρέας Σκύλου: Προς απαγόρευση η κατανάλωση του στη Νότια Κορέα
Η Nespresso στα δικαστήρια: έχασε στη διαμάχη για την κατοχύρωση του σχήματος της κάψουλας
Η Nestlé ανακαλεί 13 τόνους κατεψυγμένες πίτσες πεπερόνι DiGiorno
Αλλαντίαση (botulism): Η σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών
Lidl: Κατάρτιση με μισθό – Καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εργασίας
Οι Ιταλοί φοβούνται το… ελληνικό ακτινίδιο
Με νέες συσκευασίες και όνομα τα προϊόντα Uncle Ben’s στην ελληνική αγορά