cibum team
Οι μηχανικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την απομάκρυνση μολύβδου ή άλλων ρύπων βαρέων μετάλλων από το νερό, σε μια διαδικασία που λένε ότι είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτική από οποιοδήποτε άλλο σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα.
Το νέο σύστημα είναι το τελευταίο σε μια σειρά εφαρμογών, που βασίζονται σε ευρήματα από μέλη της ίδιας ερευνητικής ομάδας πριν από έξι χρόνια. Αρχικά, η μέθοδος αναπτύχθηκε για αφαλάτωση θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού και αργότερα προσαρμόστηκε για την απομάκρυνση ραδιενεργών ενώσεων από το ψυκτικό νερό της πυρηνικής ενέργειας φυτά.
Η νέα έκδοση είναι η πρώτη μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί για την επεξεργασία οικιακών αποθεμάτων νερού, καθώς και για βιομηχανικές χρήσεις.
Όπως αναφέρει το newfoodmagazine, Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Science and Technology – Water, σε μια εργασία από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του MIT Huanhuan Tian, Mohammad Alkhadra και Kameron Conforti και τον καθηγητή χημικής μηχανικής Martin Bazant.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρέσετε το τοξικό βαρύ μέταλλο που είναι επίμονο και υπάρχει σε πολλές διαφορετικές πηγές νερού», λέει ο Alkhadra. «Προφανώς υπάρχουν ανταγωνιστικές μέθοδοι σήμερα που κάνουν αυτήν τη λειτουργία, οπότε είναι θέμα ποιας μεθόδου μπορεί να το κάνει με χαμηλότερο κόστος και πιο αξιόπιστα».
«Η μεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθεια απομάκρυνσης του μολύβδου είναι ότι υπάρχει γενικά σε τέτοιες μικροσκοπικές συγκεντρώσεις, που υπερβαίνει κατά πολύ άλλα στοιχεία ή ενώσεις. Για παράδειγμα, το νάτριο τυπικά υπάρχει στο πόσιμο νερό σε συγκέντρωση δεκάδων μερών ανά εκατομμύριο, ενώ ο μόλυβδος μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικός σε λίγα μόνο μέρη ανά δισεκατομμύριο. Οι περισσότερες υπάρχουσες διαδικασίες, όπως αντίστροφη όσμωση ή απόσταξη, αφαιρούν τα πάντα ταυτόχρονα», εξηγεί ο Alkhadra. Αυτό όχι μόνο απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι θα χρειαζόταν για μια επιλεκτική αφαίρεση, αλλά είναι αντιπαραγωγικό αφού μικρές ποσότητες στοιχείων όπως το νάτριο και το μαγνήσιο είναι πραγματικά απαραίτητα για το υγιεινό πόσιμο νερό.
Η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτροδιύλιση, κατά την οποία ένα ηλεκτρικό πεδίο χρησιμοποιείται για να παράγει ένα κρουστικό κύμα μέσα σε ένα ηλεκτρικά φορτισμένο πορώδες υλικό, που βρίσκεται στο μολυσμένο νερό.
Το κύμα κρούσης διαδίδεται από τη μία πλευρά στην άλλη, καθώς αυξάνεται η τάση, αφήνοντας πίσω μια ζώνη όπου εξαντλούνται τα μεταλλικά ιόντα και διαχωρίζοντας το νερό σε άλμη και ένα φρέσκο , καθαρόνερό. Οι ερευνητές λένε ότι η διαδικασία οδηγεί σε μείωση κατά 95% του μολύβδου από το εξερχόμενο φρέσκο ρεύμα.
«Αυτό καθιστά τη διαδικασία πολύ φθηνότερη», λέει ο Bazant. Επειδή ο μόλυβδος υπάρχει σε τόσο χαμηλή συγκέντρωση, «δεν υπάρχει πολύ ρεύμα για την απομάκρυνση αυτών των ιόντων, οπότε αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ οικονομικά αποδοτικός τρόπος».
Δείτε επίσης:
Ξενοδοχεία-εστιατόρια: Το νέο ΦΕΚ για τη μείωση σπατάλης τροφίμων και υλικών συσκευασίας
“Διαφημίσεις με ανθυγιεινά τρόφιμα βομβαρδίζουν τα παιδιά μας”
Κρέας Σκύλου: Προς απαγόρευση η κατανάλωση του στη Νότια Κορέα
Η Nespresso στα δικαστήρια: έχασε στη διαμάχη για την κατοχύρωση του σχήματος της κάψουλας
Η Nestlé ανακαλεί 13 τόνους κατεψυγμένες πίτσες πεπερόνι DiGiorno
Αλλαντίαση (botulism): Η σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών
Lidl: Κατάρτιση με μισθό – Καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εργασίας
Οι Ιταλοί φοβούνται το… ελληνικό ακτινίδιο
Με νέες συσκευασίες και όνομα τα προϊόντα Uncle Ben’s στην ελληνική αγορά