Το Consorzio del Parmigiano Reggiano (CFPR) ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την Kaasmerk Matec (Kaasmerk) και την p-Chip Corporation (p-Chip) για να λανσάρει μια σειρά ψηφιακών ετικετών για αξιόπιστη ιχνηλασιμότητα για τις ρόδες τυριού Parmigiano Reggiano.
Η νέα τεχνολογία θα προσφέρει νέα επίπεδα ιχνηλασιμότητας, παρακολούθησης και ελέγχου αποθέματος, ελέγχου ταυτότητας προϊόντος, δοκιμών διασφάλισης ποιότητας, σειριοποίησης προϊόντων και ασφάλειας των καταναλωτών.
“Το Parmigiano Reggiano είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα τυριά στον κόσμο και είναι ένα προϊόν που συμβολίζει τα ιταλικά προϊόντα”, δήλωσε ο Nicola Bertinelli, πρόεδρος του Consorzio del Parmigiano Reggiano. «Από την ίδρυση της Κοινοπραξίας μας το 1934, έχουμε εργαστεί για να μεταδώσουμε την αξία του προϊόντος μας παγκοσμίως και να το διακρίνουμε από παρόμοια προϊόντα στην αγορά που δεν πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις μας για την παραγωγή και την περιοχή προέλευσης. Όντας οι πρώτοι που ενσωματώνουν αυτές τις ασφαλείς ψηφιακές ετικέτες στα κεφάλια του τυριού μας, μπορούμε να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των καταναλωτών, φέρνοντας την ιχνηλασιμότητα και την εξακρίβωση της ταυτότητας των προϊόντων μας για την επίτευξη των τεχνολογικών στόχων της βιομηχανίας 4.0.»
Από το 2002, εφαρμόζεται σε κάθε τροχό τυριού Parmigiano Reggiano μια ετικέτα καζεΐνης με ένα μοναδικό και διαδοχικό αλφαριθμητικό κώδικα, αλλά τώρα το p-Chip λανσάρει μια νέα σειρά ασφαλών, ψηφιακών ετικετών παρακολούθησης για τη βιομηχανία και το Consorzio del Parmigiano Reggiano πρωτοπορεί ενσωματώνοντας αυτούς τους μικρο-αναμεταδότες p-Chip σε κωδικούς 2D, κωδικούς QR, ή/και κωδικούς πίνακα δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι μια καινοτόμος ψηφιακή ετικέτα με ασφάλεια στα τρόφιμα, η οποία πηγαίνει την ασφάλεια των τροφίμων της CFPR ένα βήμα πέρα από τις κυβερνητικές απαιτήσεις.
Η Kaasmerk Matec και η p-Chip Corporation συνεργάστηκαν για να ολοκληρώσουν αυτό το πρόγραμμα καινοτομίας για μια συσκευή p-Chip ενσωματωμένη στην ετικέτα καζεΐνης, έναν τύπο τροφίμων/ τυριού με βάση τις πρωτεΐνες. Η καινοτομία συνδυάζει τις ασφαλείς ετικέτες Casein με τον μικρο-αναμεταδότη p-Chip— μια κρυπτο-άγκυρα blockchain που δημιουργεί ένα ψηφιακό “δίδυμο” για φυσικά αντικείμενα.
Αυτή η νέα ετικέτα τροφίμων που μπορεί να σαρωθεί, είναι μικρότερη από έναν κόκκο αλατιού και εξαιρετικά ανθεκτική, παρέχοντας ορατότητα και ιχνηλασιμότητα επόμενης γενιάς στο Consorzio del Parmigiano Reggiano.
“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με μια κορυφαία παγκόσμια μάρκα, όπως είναι το Consorzio del Parmigiano Reggiano, για να φέρουμε παγκόσμιας κλάσης, διασπαστική τεχνολογία εντοπισμού στη βιομηχανία τροφίμων”, δήλωσε ο Joe Wagner, Διευθύνων Σύμβουλος της p-Chip Corporation. “Ενσωματώνοντας μικρο-αναμεταδότες p-Chip σε ετικέτες Casein, η CFPR μπορεί να ελέγξει καλύτερα το απόθεμά της, να προστατεύσει και να διαφοροποιήσει τα προϊόντα της από τα εμπορικά σήματα παρόμοιας εμφάνισης και ονομασίας, καθώς και να έχει πρόσβαση σε απαράμιλλη τεχνολογία track-and-trace για να προστατευτεί σε περίπτωση ανακλήσεων ή άλλων ζητημάτων. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Consorzio del Parmigiano Reggiano καθώς συνειδητοποιούν τις πλήρεις δυνατότητες που έχει αυτή η τεχνολογία για την επιχείρησή τους.”
Τα τελευταία δύο χρόνια, το Consorzio del Parmigiano Reggiano έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες δοκιμές της ετικέτας p-Chip/Kaasmerk Matec Casein και ενέκρινε την τεχνική χρήση της ετικέτας για τον έλεγχο ταυτότητας και την ψηφιακή ιχνηλασιμότητα του τυριού Parmigiano Reggiano.
“Για περισσότερα από 100 χρόνια, συνεργαζόμαστε με βιοτέχνες παραγωγούς τυριών, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του πάθους και της δεξιοτεχνίας που φέρνουν στην παραγωγή των τυριών τους”, δήλωσε ο Winus Sloot, Διευθύνων Σύμβουλος της Kaasmerk Matec. “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την p-Chip για να αναπτύξουμε αυτή την έξυπνη ψηφιακή ετικέτα που θα παρακολουθεί και θα εντοπίζει τα χύμα τυριά του Consorzio del Parmigiano Reggiano από την αρχή μέχρι το τέλος, παρέχοντας πρόσθετη προστασία και τόσο στο CFPR όσο και στους καταναλωτές, καθώς η ετικέτα είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην παραποίηση.”
Οι νέες έξυπνες ψηφιακές ετικέτες τροφίμων θα προστεθούν σε 100.000 ρόδες χύμα τυριού CFPR το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει την τελική φάση των μεγάλης κλίμακας «δοκιμών» πριν από την αξιολόγηση της δυνατότητας επέκτασης αυτής της τεχνολογίας σε ολόκληρη την παραγωγή του Parmigiano Reggiano.
Πηγή: prnewswire