Οι έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών οδήγησαν τον Μηχανολόγο Μανόλη Δερμάτη στην κατασκευή ενός προσαρτημένου καπακιού που δεν θα ενοχλεί τους καταναλωτές και θα πληροί και τις προδιαγραφές της ΕΕ.
Η ΕΕ, στα πλαίσια μια σειράς μέτρων που έλαβε για την προστασία του περιβάλλοντος, εξέδωσε την οδηγία 2019/904 με την οποία, εκτός των άλλων, υποχρεώνει τις εταιρίες εμφιάλωσης να σχεδιάσουν νέα καπάκια που μετά το άνοιγμα της φιάλης ώστε να παραμένουν προσαρτημένα – δεμένα δηλαδή – πάνω σε αυτή. Η υποχρέωση αυτή αφορά όλες τις πλαστικές φιάλες με χωρητικότητα έως τρία λίτρα, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο τους, και η εν λόγω οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης μέχρι τον Ιούλιο του 2024.
- Δείτε επίσης: Πατατάκια: Γιατί βλέπουμε τη σακούλα πάντα μισοάδεια;
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, κάποιες εταιρίες έσπευσαν να συμμορφωθούν άμεσα με την οδηγία και σχεδίασαν κάποια είδη καπακιών τα οποία πράγματι, μετά το άνοιγμα παραμένουν προσαρτημένα πάνω στις φιάλες, αλλά που όμως η λειτουργία τους δεν είναι καθόλου φιλική προς τους καταναλωτές, αν κρίνουμε από τα αθρόα αρνητικά σχόλια που έχουν κάνει πολλοί απ’ αυτούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η αντίδραση αυτή των καταναλωτών οφείλεται στο γεγονός ότι νέα καπάκια, μετά το άνοιγμα τους, παραμένουν εφαπτόμενα σχεδόν πάνω στο στόμιο του μπουκαλιού, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να απολαύσουν όπως θέλουν το αγαπημένο τους ποτό – δηλαδή με το στόμα.
Κάποιες αλλαγές που έγιναν για να βελτιωθεί το πρόβλημα είχαν χειρότερα αποτελέσματα, αν κρίνουμε και πάλι από τις αντιδράσεις των καταναλωτών.
Αυτή όμως η κατάσταση, πέρα από τη δυσαρέσκεια που προκαλεί στους καταναλωτές, κρύβει επί πλέον και τον κίνδυνο αυτοί να καταστρέφουν τον μηχανισμό προσάρτησης που τους ενοχλεί, απολαμβάνοντας το αγαπημένο τους αναψυκτικό με το στόμα και απρόσκοπτα, έτσι όπως έχουν μάθει να κάνουν χρόνια…. Σε μια τέτοια περίπτωση, φυσικά, το όλο εγχείρημα θα έχει καταρρεύσει και οι παραλίες μας θα γεμίσουν και πάλι πεταμένα καπάκια.
Και ίσως κάποιοι να αναρωτηθούν… Δηλαδή δεν υπάρχει κάποια άλλη βιώσιμη και φιλική λύση γι αυτό το θέμα?
Ο κ. Μανόλης Δερμάτης Μηχανολόγος ο οποίος βίωσε από κοντά το πρόβλημα, παρακολουθώντας τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές του εικοσάχρονου γιού του και των φίλων του, κάθε φορά που έκαναν χρήση ενός αναψυκτικού που ήταν συσκευασμένο σε μπουκάλι σφραγισμένο με καπάκι αυτού του νέου τύπου, βρήκε τη λύση.
Την εφεύρεση του την κατοχύρωσε με την υπ αριθμ. 0004705082 αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με τον τίτλο «Πλαστικό πώμα προσάρτησης με δυο δακτυλίους». Στηρίζεται δε στην πολύ απλή, αλλά εξαιρετικά πρακτική, ιδέα της παρεμβολής ενός ακόμα δακτυλίου ανάμεσα στο καπάκι και στο δακτύλιο ασφαλείας που, όπως είναι γνωστό, παραμένει πάνω στη φιάλη μετά το άνοιγμα. Τμήμα αυτού του δακτυλίου ξεδιπλώνεται κατά το άνοιγμα, μετατρεπόμενο σε λωρίδα προσάρτησης, ενώ κατά το κλείσιμο αναδιπλώνεται και ανακαταλαμβάνει την αρχική του θέση.
Όπως δε μας πληροφόρησε ο κύριος Δερμάτης, έχει αρχίσει ήδη να ενημερώνει σχετικά τις εταιρίες εμφιάλωσης.
Τώρα περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ίδιες οι εταιρίες και αν θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται, προκειμένου να επανορθώσουν ένα λάθος το οποίο και τους καταναλωτές ταλαιπωρεί, αλλά και κινδύνους για το περιβάλλον εγκυμονεί. Χρόνος πάντως υπάρχει….
Βιογραφικό σημείωμα.
Ο κύριος Μανόλης Δερμάτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1951. Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος/Μηχανολόγος στην ΑΣΥΑ και οικονομολόγος στον ΑΒΣΠ. Την δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με ενεργειακά συστήματα και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως και τα τέλη της επόμενης δεκαετίας ασχολήθηκε με την πληροφορική. Από το 2015 ιδιωτεύει, ασχολούμενος με το γράψιμο και τις περιηγήσεις, ενώ από τον Οκτώβριο του 2022 παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικού Πολιτισμού στο ΕΑΠ. Αγαπημένα του χόμπι είναι το ψάρεμα και οι ειδικές κατασκευές.