Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταγγελία για ελληνικό σαμπουάν που περιέχει απαγορευμένη και επικίνδυνη ουσία

ΑρχικήΝέαΚαταγγελία για ελληνικό σαμπουάν που περιέχει απαγορευμένη και επικίνδυνη ουσία
spot_img

Αναγνώστης του cibum μας ενημέρωσε για σαμπουάν που παράγεται από ελληνική εταιρεία και περιέχει την ουσία Butylphenyl Methylpropional.

Μετά τα δημοσιεύματα του Cibum, όλο και περισσότεροι καταναλωτές διαβάζουν «τα ψιλά γράμματα» στο πίσω μέρος της συσκευασίας και μας ενημερώνουν για προϊόντα που περιέχουν την απαγορευμένη ουσία Butylphenyl Methylpropional.

- Advertisement -

Η χημική ουσία Butylphenyl Methylpropional ή Lilial είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλά καλλυντικά και μη. Το 2020, κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ ως «καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος ή τοξική για την αναπαραγωγή» ουσία, με βάση μελέτες σε ζώα. Με αυτήν την ταξινόμηση, η χρήση του lilial σε καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας, που πωλούνται στην ΕΕ και τη Βόρεια Ιρλανδία απαγορεύτηκε από τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) το Lilial, είναι ύποπτο για βλάβη στη γονιμότητα ή στο αγέννητο παιδί  προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και αλλεργική δερματική αντίδραση. Επίσης το Lilial έχει αναγνωριστεί ότι έχει ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής – μπορεί να επηρεάσει τις φυσικές ορμονικές λειτουργίες. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».

Μετά τις αναφορές αναγνωστών μας για αφρόλουτρο της AVON για λάδι για μούσι HAYWKINS & Briemble, για μαλακτικό ρούχων και για βρεφικό μαλακτικό και ενώ συνεχίζονται οι αναφορές στην πλατφόρμα  της ΕΕ για επικίνδυνα καλλυντικά, τώρα αναγνώστης μας ενημέρωσε για σαμπουάν που παράγεται από ελληνική εταιρεία, που περιέχει Lilial. Πρόκειται για “σαμπουάν με γάλα γαϊδούρας” που περιέχει Butylphenyl Methylpropional, όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδες πώλησής του.

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο τα συστατικά του σαμπουάν να έχουν αλλάξει και η εταιρεία να έχει αφαιρέσει το συστατικό και απλά, να μην έχουν ανανεωθεί οι πληροφορίες στους ιστότοπους πώλησης. Στην ίδια τη σελίδα της εταιρείας, δεν αναφέρεται η απαγορευμένη ουσία ως συστατικό ωστόσο υπάρχει η πληροφορία για παρουσία «αρώματος» χωρίς να διευκρινίζεται για ποια ουσία πρόκειται.

Για αυτό ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι περιέχουν τα προϊόντα σας είναι διαβάζοντας τη λίστα των συστατικών. Αποφύγετε προϊόντα που δεν αποκαλύπτουν τα συστατικά του αρώματος τους και που χρησιμοποιούν τον όρο «άρωμα» χωρίς διευκρίνιση ή επικοινωνήστε με τις ίδιες τις εταιρείες για να ενημερωθείτε για τα συστατικά. Και είναι ευνόητο ότι πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα