Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Η Βελγική προεδρία επαναφέρει στην ατζέντα το Nutriscore προωθώντας την καθολική υιοθέτηση του

ΑρχικήΝέαΕΕ: Η Βελγική προεδρία επαναφέρει στην ατζέντα το Nutriscore προωθώντας την καθολική υιοθέτηση του
spot_img

Η βελγική προεδρία της ΕΕ ξανανοίγει τη συζήτηση για το σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutriscore στο οποίο αντιδρούν πολλές χώρες.

   Επιστημονικό συμπόσιο με θέμα την αμφιλεγόμενη διατροφική σήμανση των τροφίμων Nutriscore, θα διεξάγει τον ερχόμενο Απρίλιο η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να ξανανοίξει τη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών που το χρησιμοποιούν και εκείνων που αντιτίθενται στην υιοθέτησή του όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που πιστεύουν ότι αδικεί τα παραδοσιακά προϊόντα. Η ιδέα είναι να γίνει απολογισμός και να «αντικατασταθούν εμπειρίες με διαφορετικές προοπτικές σχετικά με ένα εθελοντικό σύστημα επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας που έχει ήδη εισαχθεί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», σύμφωνα με το πρόγραμμα της Προεδρίας. Το συμπόσιο, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου, «θα οργανωθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», ανέφεραν στο Euractiv πηγές της προεδρίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Brusselstimes, ο τρόπος υπολογισμού Nutri-Score άλλαξε αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας ένα βήμα προς τα εμπρός στο σχέδιο εφαρμογής τυποποίησης σε όλη την ΕΕ. Οι νέοι υπολογισμοί κατατάσσουν τα προϊόντα πιο αυστηρά ως προς την περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά. Ως εκ τούτου, το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο και το καρύδι θα αυξηθούν σε θρεπτική αξία, ενώ τα ροφήματα σοκολάτας, τα δημητριακά πρωινού και τα αναψυκτικά που περιέχουν γλυκαντικά θα λάβουν χαμηλότερη βαθμολογία.

    Το Nutri-score, που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2017 αποτελεί ένα χρωματικά κωδικοποιημένο σύστημα ετικετών, από το πράσινο Α, που δηλώνει το «πιο υγιεινό», έως το κόκκινο Ε, το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα σύμφωνα με τη διατροφική τους αξία, υπολογιζόμενη σε μια τυπική μερίδα. Από τα τέλη του 2023 εφαρμόζεται νέος αλγόριθμος, με αυστηρότερες παραμέτρους για το γάλα και τα δημητριακά πρωινού, ενώ το ελαιόλαδο και τα άλλα λιπαρά φυτικής προέλευσης κερδίζουν βαθμούς σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη.

    Στο σχέδιο δράσης που συνοδεύει την εμβληματική στρατηγική της ΕΕ για την πολιτική τροφίμων «Farm to Fork», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια υποχρεωτική διατροφική επισήμανση των τροφίμων σε όλο το μπλοκ. Σύμφωνα με μια μελέτη της Επιτροπής του 2020, οι ετικέτες που χρησιμοποιούν χρωματική κωδικοποίηση σε συνδυασμό με έναν διαβαθμισμένο δείκτη, όπως το Nutriscore, είναι οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για να εμπνεύσουν το μοντέλο σε όλη την ΕΕ. Όμως, όπως και άλλες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη «διευκόλυνση της μετάβασης σε υγιεινές, βιώσιμες δίαιτες», όπως το θέτει το σχέδιο δράσης «Farm to Fork», η νομοθετική πρόταση έχει αναβληθεί.

    Αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν στα τέλη του 2022 ότι η καθυστέρηση είχε σκοπό να αποφύγει την υπερβολική πόλωση της συζήτησης, καθώς ο φάκελος θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοντά στις εκλογές της ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο. Έκτοτε, το θέμα έχει φύγει από το τραπέζι.

    Το Nutriscore είναι ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα, καθώς το γαλλικό σύστημα είναι μόνο ένα από τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην Ευρώπη. Το γαλλικό σύστημα έχουν υιοθετήσει επί του παρόντος επτά ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία και Γερμανία. Η Ιταλία, ο πιο ένθερμος αντίπαλος του Nutriscore, προωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο που ονομάζεται «nutrinform battery». Άλλα παραδείγματα είναι η «Keyhole» στις σκανδιναβικές χώρες και το «Heart Symbol» στη Φινλανδία. Το Βέλγιο είναι μέρος του διεθνούς συνασπισμού για τη διακυβέρνηση του Nutriscore, με άλλα πέντε κράτη μέλη συν την Ελβετία, που προσπαθούν να κάνουν το σύστημα συμβατό με τις διάφορες εθνικές διατροφικές οδηγίες.   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο