Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
7.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι οι φρυγανιές νηστίσιμες ή μήπως όχι…; – Ερώτημα καταναλωτή στο cibum

ΑρχικήΟικιακάΕίναι οι φρυγανιές νηστίσιμες ή μήπως όχι...; - Ερώτημα καταναλωτή στο cibum
spot_img

Ποιο είναι το συστατικό που κάνει κάποιους να αμφιβάλλουν;

Μήπως με όλα αυτά που ακούτε και διαβάζετε έχετε προβληματιστεί κι εσείς αν οι φρυγανιές είναι νηστίσιμες ή όχι, έχοντας την ίδια απορία με αναγνώστη του cibum;

- Advertisement -

Βλέποντας τα συστατικά στις συσκευασίες των φρυγανιών που κυκλοφορούν στα ελληνικά σούπερ μάρκετ διαβάζουμε πάνω κάτω τα ίδια συστατικά, ίσως σε διαφορετικές αναλογίες: Αλεύρι σίτου, φυτικό έλαιο (φοινικέλαιο), προζύμι σίκαλης, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, αλεύρι σίκαλης, μαγιά, πίτουρο σίτου, σιμιγδάλι σίτου , αλεύρι βύνης κριθαριού, αλεύρι ρυζιού, εκχύλισμα βύνης σίτου , σιρόπι βύνης, αλάτι…

Από όλα αυτά τα συστατικά εκείνο που ίσως είναι υπό συζήτηση είναι το σιρόπι γλυκόζης που συχνά ελέγχεται εάν είναι Vegan με τη στενή έννοια του όρου…

Είναι το σιρόπι γλυκόζης Vegan;

Το σιρόπι γλυκόζης, γνωστό και ως σιρόπι καλαμποκιού, είναι ένα παχύρρευστο, διαυγές υγρό που παράγεται από την υδρόλυση του αμύλου. Το άμυλο, που συνήθως προέρχεται από αραβόσιτο ή καλαμπόκι, υφίσταται μια χημική διαδικασία που διασπά τους σύνθετους υδατάνθρακες του σε απλούστερα σάκχαρα. Το προκύπτον υγρό στη συνέχεια εξευγενίζεται και συμπυκνώνεται για να ληφθεί σιρόπι γλυκόζης.

Το σιρόπι γλυκόζης είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά η ιδιότητά του ως vegan είναι συχνά αντικείμενο συζήτησης. Κι αυτό εξαρτάται από τη διαδικασία παραγωγής του σιροπιού γλυκόζης, εάν δηλαδή αυτή ευθυγραμμίζεται ή όχι με τις αρχές ενός vegan τρόπου ζωής.

Ο βιγκανισμός είναι μια φιλοσοφία και τρόπος ζωής που στοχεύει στην αποφυγή της εκμετάλλευσης και της σκληρότητας προς τα ζώα. Οι βίγκαν τηρούν μια φυτική διατροφή, που σημαίνει ότι αποκλείουν από τα πιάτα τους όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αυγών και του μελιού.

 Ενώ η διαδικασία παραγωγής του σιροπιού γλυκόζης περιλαμβάνει τη χρήση ενζύμων, αυτά τα ένζυμα συνήθως προέρχονται από μικροβιακές πηγές όπως βακτήρια ή μύκητες. Επομένως, το σιρόπι γλυκόζης μπορεί να θεωρηθεί φιλικό για vegan, καθώς δεν περιλαμβάνει άμεσα συστατικά ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η συγκεκριμένη μάρκα ή κατασκευαστής σιροπιού γλυκόζης ακολουθεί πρακτικές vegan παραγωγής, καθώς ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιούν ένζυμα που προέρχονται από μη vegan πηγές.

Νηστίσιμο σημαίνει και vegan;

Και εδώ έρχεται η σύγχυση… Στη νηστεία η κατανάλωση του μελιού επιτρέπεται ενώ οι vegan δεν καταναλώνουν μέλι καθώς το θεωρούν ζωικό προϊόν… Το σιρόπι γλυκόζης λοιπόν γιατί να μην είναι νηστίσιμο αφού προέρχεται κυρίως από καλαμπόκι, σιτάρι ή πατάτες;

Γενικός κανόνας της νηστείας, είναι ότι απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών που έχουν αίμα, δηλαδή κρέας και ψάρι, ενώ παράλληλα απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά (γάλα-γιαούρτι-τυρί-βούτυρο), τα αβγά και το λάδι.

Επομένως, οι φρυγανιές είναι νηστίσιμες!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα