Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνα αφρόλουτρα: Καταγγελία στο cibum για αφρόλουτρο της AVON με τοξικό χημικό

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΕπικίνδυνα αφρόλουτρα: Καταγγελία στο cibum για αφρόλουτρο της AVON με τοξικό χημικό
spot_img

Οι Έλληνες καταναλωτές μετά τα δημοσιεύματα του Cibum άρχισαν να διαβάζουν τα “ψιλά γράμματα”.

Οι Έλληνες καταναλωτές κινητοποιήθηκαν και άρχισαν να διαβάζουν τα… “ψιλά γράμματα” μετά τα δημοσιεύματα του Cibum για τοξικό χημικό που περιέχουν πολλά δημοφιλή καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν προϊόντα για τα μαλλιά, μωρομάντηλα και κολόνιες γνωστών εταιρειών μεταξύ των οποίων Nivea, Fructis, Pantene, FA, L’oreal, Garnier, Sunsilk, Palmolive κ.α.

Φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης του Cibum με το αφρόλουτρο της AVON.

Καταναλωτής από την περιοχή Κορυδαλλού Αττικής, κατήγγειλε την παρουσία του χημικού Butylphenyl Methylpropional  (BMHCA ) γνωστού ως Lilial και σε αφρόλουτρο μάρκας AVON. Στις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγράφεται ξεκάθαρα στο πίσω μέρος της συσκευασίας το Butylphenyl Methylpropional, της χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε αρώματα, κολόνιες, προϊόντα μετά το ξύρισμα, διάφορα αρωματισμένα καλλυντικά για να ενισχύσει την οσμή και να αρωματίσει την επιδερμίδα. Επίσης άλλος καταναλωτής* από την Κρήτη μας ενημέρωσε για την παρουσία του χημικού στο λάδι για μούσι HAYWKINS & Briemble – elemi & Ginseng BEARD OIL που από τη μία διαφημίζεται ότι δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα και πως δεν περιέχει paranens, χρωστικές SLS/SLES και ορυκτέλαια, από την άλλη όμως στην λίστα συστατικών του περιλαμβάνεται το Butylphenyl Methylpropional.

Ωστόσο η χρήση του BMHCA σε καλλυντικά προϊόντα έχει απαγορευτεί από την 1η Μαρτίου 2022. Η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (SCCS), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα τον Μάιο του 2019 ότι η χρήση του lilial τόσο στα καλλυντικά που ξεβγάζονται όσο και στα καλλυντικά που μένουν στο σώμα όπως κρέμες προσώπου ή σώματος, λακ, τζελ και κολόνιες «δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής». Αφού μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι είναι τοξικό για την αναπαραγωγή (στειρότητα) , επαναταξινομήθηκε ως απαγορευμένη ουσία στην ΕΕ και απαγορεύτηκε η χρήση του σε καλλυντικά. Όπως προαναφέρθηκε μπορεί να λειτουργήσει ως αλλεργιογόνο και να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής σε ευαίσθητα άτομα.

Στην Ιταλία σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, εντοπίστηκαν εταιρείες, οι οποίες, κατά την επιθεώρηση, επιβεβαιώθηκε ότι κατείχαν \περίπου 100 συσκευασίες αρωματοποιίας και είδη προσωπικής φροντίδας που περιείχαν την προαναφερθείσα απαγορευμένη ουσία. Τα παράνομα εμπορεύματα κατασχέθηκαν και οι ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων εμπορικών εγκαταστάσεων, με την επιφύλαξη του τεκμηρίου της αθωότητας έως ότου διαπιστωθεί η ευθύνη, αφέθηκαν ελεύθεροι από την εισαγγελία του Δικαστηρίου της Macerata.

Οι μάρκες αυτές πωλούνται και στην Ελλάδα όμως οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να δούν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional. Μερικά προϊόντα ενδέχεται να έχουν ανανεωθεί και να μην περιέχουν τη χημική ουσία.

Υπενθυμίζεται πως χθες 21/3 η ΕΕ δημοσιοποίησε νέες ανακοινώσεις για αφρόλουτρα FA και NIVEA για σαμπουάν Timotei, για κρέμα σώματος DOVE και για βαφή μαλλιών SYOSS.

Σχολιάζοντας τις ανακλήσεις η εταιρεία Beiersdorf (NIVEA) ανέφερε στο Cibum: “Στο πλαίσιο της συνεχούς βελτιστοποίησης του κωδικολογίου μας, ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς και προληπτικά για το θέμα του Lilial, και ήδη πριν από τον Μάρτιο του 2021, είχαμε ήδη τροποποιήσει την σύνθεση όλων των προϊόντων μας στην Ευρώπη με αρώματα που δεν περιέχουν Lilial ή (Butylphenyl Methylpropional). Το Lilial χρησιμοποιείτο στο παρελθόν στα αρώματά μας με πολύ ελεγχόμενο τρόπο και υπόκειτο σε αυστηρά κριτήρια ασφαλείας και υψηλά πρότυπα συμβατότητας. Με βάση την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η περαιτέρω χρήση του Lilial δεν επιτρέπεται με βάση τη νομική κατηγοριοποίησή του ως χημικού στην Ευρωπαϊκή αγορά και δεν πρέπει να πωλείται στους καταναλωτές από την 1η Μαρτίου 2022 και μετά“.

  • To άρθρο ενημέρώθηκε με την προσθήκη της δήλωσης της Νivea.
  • **Το άρθρο ενημερώθηκε στις 16:57 με την προσθήκη της καταγγελίας αναγνώστη για το λάδι για μούσι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο