Η πλειονότητα των καταναλωτών δεν κατανοεί το υφιστάμενο σύστημα ποσοτικής επισήμανσης.
Οι καταναλωτές συχνά απογοητεύονται όταν αναζητούν πληροφορίες για την ακριβή ποσότητα συστατικών στα τρόφιμα που αγοράζουν, όπως το ποσοστό σπανακιού στην κρέμα σπανακιού ή των σμέουρων στο μούσλι μούρων. Οι ισχύοντες κανονισμοί της ΕΕ για την επισήμανση των συστατικών επιτρέπουν αρκετές εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα την έλλειψη διαφάνειας.
Σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε από το πρόγραμμα Food Clarity, οι καταναλωτές επιθυμούν πλήρη ποσοτική επισήμανση για όλα τα συστατικά, κάτι που η Γερμανική Ένωση Οργανώσεων Καταναλωτών (vzbv) ζητά να γίνει υποχρεωτικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο είδος ποτηριού είναι πιο υγιεινό για να πίνουμε νερό;
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των καταναλωτών (59%) δεν κατανοεί το υφιστάμενο σύστημα ποσοτικής επισήμανσης, ενώ το 60% δηλώνει ενοχλημένο από την έλλειψη σαφών πληροφοριών στους καταλόγους συστατικών.
Η Stephanie Wetzel, συντονίστρια του Food Clarity, δήλωσε ότι η απουσία λεπτομερών ποσοστών συστατικών υπονομεύει την ικανότητα των καταναλωτών να συγκρίνουν προϊόντα και περιορίζει τον ποιοτικό ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών. Οι καταναλωτές ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια, με ομοιόμορφη και πλήρη αναγραφή της ποσότητας των συστατικών σε όλες τις ετικέτες τροφίμων.
Η έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές προτιμούν λεπτομερείς καταλόγους συστατικών. Το 82% των ερωτηθέντων επέλεξε λίστα με πλήρεις ποσοτικές πληροφορίες για την πουτίγκα ρυζιού ως πιο υποστηρικτική για την αγοραστική τους απόφαση. Αντίστοιχα, το 66% επιθυμεί παρόμοια επισήμανση για σύνθετα προϊόντα, όπως ο χυμός πολλαπλών φρούτων.
Σήμερα, οι κατασκευαστές τροφίμων υποχρεούνται να δηλώνουν ποσοστά μόνο αν τα συγκεκριμένα συστατικά προβάλλονται στην ετικέτα ή αναφέρονται στην ονομασία του προϊόντος. Ακόμα και τότε, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιτρέπουν εξαιρέσεις, όπως όταν η ποσότητα ενός συστατικού θεωρείται «μη σχετική για την αγορά». Έτσι, η ποσότητα του σπανακιού στην κρέμα σπανακιού ή του χυμού ροδιού σε ένα αναψυκτικό μπορεί να μην αναφέρεται, παρότι τα συστατικά αυτά συχνά προβάλλονται ως πολύτιμα.
Η vzbv υποστηρίζει ότι οι εξαιρέσεις αυτές δίνουν στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να αποκρύπτουν χαμηλές ποσότητες συστατικών υψηλής ποιότητας, κάνοντας τα προϊόντα να φαίνονται πιο ποιοτικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό, σύμφωνα με την Wetzel, δημιουργεί υπερβολικά μεγάλα περιθώρια ερμηνείας για τους προμηθευτές και στερεί από τους καταναλωτές την πληροφορία που χρειάζονται για να κάνουν ενημερωμένες επιλογές.
Η vzbv καλεί την ΕΕ να καταργήσει αυτές τις εξαιρέσεις και να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες επισήμανσης, διασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στις ετικέτες τροφίμων. Η πλήρης αναγραφή ποσοτήτων θα επιτρέψει στους καταναλωτές να αξιολογούν καλύτερα την ποιότητα των προϊόντων και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στη βάση της πραγματικής αξίας.
https://www.vzbv.de/pressemitteilungen/lebensmittel-intransparente-mengenangaben-zutatenlisten-sind