Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοτόπουλο: Το επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο που μοιάζει με… τιρμπουσόν και προκαλεί οξεία διάρροια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚοτόπουλο: Το επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο που μοιάζει με... τιρμπουσόν και προκαλεί οξεία διάρροια
spot_img

Ένα στα δύο ωμά κοτόπουλα είναι μολυσμένα με Campylobacter – Τρόποι προστασίας.

Σαλμονέλα, λιστέρια ή νοροϊός – υπάρχει μια σειρά από παθογόνα μικρόβια στα τρόφιμα. Ωστόσο, το πιο κοινό παθογόνο που προκαλεί τροφιμογενείς λοιμώξεις και δεν είναι πολύ γνωστό, είναι το Campylobacter. Η καμπυλοβακτηρίωση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη ασθένεια που μεταδίδεται από τρόφιμα και νερό στην ΕΕ/ΕΟΧ.  Η ανθρώπινη καμπυλοβακτηρίωση ήταν πιο συχνή σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και παρουσιάζει σαφή εποχικότητα, με απότομη κορύφωση κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες και λιγότερα περιστατικά, στην αρχή του έτους. Είναι εντυπωσιακό δε, πως μία τοξίνη στα βακτήρια Campylobacter, επιταχύνει την εξάπλωση των όγκων του παχέος εντέρου σε άλλα μέρη του σώματος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τα βακτήρια Campylobacter είναι μια κοινή αιτία της διαρροϊκής νόσου. Η περίοδος επώασης είναι 24-72 ώρες μετά τη μόλυνση. Αυτό χαρακτηρίζεται από μια φλεγμονώδη, μερικές φορές αιματηρή διάρροια ή σύνδρομο δυσεντερίας , που περιλαμβάνει κυρίως κράμπες, πυρετό και πόνο.

Μάλιστα είναι τόσο αρνητικά σημαντική η παρουσία του στο κοτόπουλο που όπως είχε γράψει το Cibum, η επιτροπή αξιολόγησης μικροβιολογικού κινδύνου (JEMRA) του FAO/WHO γσυγκάλεσε συνεδρίαση στη Ρώμη της Ιταλίας, για τη συλλογή και αξιολόγηση των πιο πρόσφατων επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο των θερμοανεκτικών ειδών Campylobacter στην παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και στο κρέας κοτόπουλου.

Ο σωστός χειρισμός των τροφίμων καθορίζει εάν το φαγητό έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Κάθε χρόνο αναφέρονται χιλιάδες ασθένειες που μπορεί να σχετίζονται με βακτήρια, ιούς ή παράσιτα στα τρόφιμα – με πολύ μεγαλύτερο αριθμό μη αναφερόμενων κρουσμάτων, λέει ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων BfR, καθηγητής Andreas Hensel. «Με μερικούς απλούς κανόνες, μπορούν να αποφευχθούν δυσάρεστες και, σε ακραίες περιπτώσεις, απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις τροφίμων.

Το ευέλικτο βακτήριο που μοιάζει με… τιρμπουσόν

 «Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο» λέει η Δρ Κέρστιν Στινγκλ με μια πινελιά “θαυμασμού” και μοιάζει λίγο με τιρμπουσόν κάτι που το κάνει  πιο γρήγορο και πιο ευκίνητο. Είναι από τα πιο «δυναμικά» βακτήρια, συνήθως μεταδίδονται μέσω μολυσμένων τροφίμων και μπορεί να προκαλέσουν αιματηρή διάρροια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να εμφανιστούν επιπλοκές όπως το σύνδρομο Guillain-Barré, μια χρόνια πάθηση φλεγμονής των νεύρων. Το πιο κοινό τρόφιμο που προκαλεί λοιμώξεις από Campylobacter είναι το κοτόπουλο. «Campylobacter jejuni ή Campylobacter coli βρίσκονται σε ένα στα δύο κοτόπουλα» λέει η βιολόγος Δρ. Janine Heise.

Τα βακτήρια «τιρμπουσόν» μπορούν να μεταφερθούν από το ωμό κοτόπουλο σε άλλα τρόφιμα μέσω της διασταυρούμενης μόλυνσης. Γιαυτό σε καμία περίπτωση το κρέας πουλερικών δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό και πρέπει να είναι πάντα μαγειρεμένο. Το ίδιο ισχύει και για το χοιρινό.

Συμβουλές προστασίας από το CDC για να προστατευτείτε από καμπυροβακτηρίωση

Κρατήστε χωριστά ορισμένα τρόφιμα

Κρατήστε το ωμό κρέας μακριά από άλλα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής και καθαρίστε τις σωστά.

  • Χρησιμοποιήστε ένα ξύλο κοπής για ωμό κρέας (συμπεριλαμβανομένων πουλερικών, θαλασσινών και βοείου κρέατος).
  • Χρησιμοποιήστε άλλο ξύλο κοπής για φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άλλα τρόφιμα.
  • Καθαρίστε όλες τις σανίδες κοπής, τους πάγκους και τα σκεύη με σαπούνι και ζεστό νερό αφού προετοιμάσετε οποιοδήποτε είδος ωμού κρέατος.

Μαγειρέψτε το φαγητό στη σωστή θερμοκρασία

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πουλερικά, μια από τις κορυφαίες αιτίες μόλυνσης από Campylobacter στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πουλερικά περιλαμβάνουν κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια, χήνα και άλλα εκτρεφόμενα πτηνά.

  • Μαγειρέψτε τα πουλερικά και τα τρόφιμα που περιέχουν πουλερικά (όπως λουκάνικα και κατσαρόλες) σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία 165°F.
  • Εάν βρείτε πουλερικά που φαίνονται καλά μαγειρεμένα σε ένα εστιατόριο, στείλτε τα πίσω για περαιτέρω μαγείρεμα.

Πλύνετε τα χέρια σας

Το Campylobacter και άλλα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στα χέρια σας. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό

  • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  • Πριν φάτε φαγητό
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  • Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
  • Αφού φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε ή φταρνιστείτε
  • Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιου που είναι άρρωστο
  • Πριν και μετά τη θεραπεία κοπής ή πληγής
  • Αφού αγγίξετε κατοικίδια και άλλα ζώα ή το φαγητό ή τα κακά τους
  • Αφού αγγίξετε τα σκουπίδια

Και τέλος να είστε προσεκτικοί όταν παίζετε ή φροντίζετε τα κατοικίδια ζώα και και να πίνετε ασφαλές νερό και παστεριωμένο γάλα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο